Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Julisiowo – jak zaprojektować marzenia? – zapraszam :)

Recommended Posts

Ewa rób te belki (byle nie te łukowe http://emotikona.pl/emotikony/pic/07icon_smile4.gif, te wyglądają, jakby je kto wytargał z rustykalnej kamienicy), bo przecież od dawna widzę, że Cię męczą, że się podobają i że po prostu chciałabyś je mieć. Jeśli czujesz, że chciałabyś, to rób. Koniecznie! Ty wiesz najlepiej co pasuje, a co nie, bo Ty widzisz swój dom codziennie. Znasz proporcje, odległości ... i przede wszystkim znasz SIEBIE i wiesz najlepiej z czym i w czym się dobrze czujesz. Tyle mam do powiedzenia w sprawie belek :)

PS. Przepraszam, że znów coś pokręciłam i że Cię niepokoiłam w sobotę :)

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ewa rób te belki (byle nie te łukowe http://emotikona.pl/emotikony/pic/07icon_smile4.gif, te wyglądają, jakby je kto wytargał z rustykalnej kamienicy), bo przecież od dawna widzę, że Cię męczą, że się podobają i że po prostu chciałabyś je mieć. Jeśli czujesz, że chciałabyś, to rób. Koniecznie! Ty wiesz najlepiej co pasuje, a co nie, bo Ty widzisz swój dom codziennie. Znasz proporcje, odległości ... i przede wszystkim znasz SIEBIE i wiesz najlepiej z czym i w czym się dobrze czujesz. Tyle mam do powiedzenia w sprawie belek :)

A ja się całą sobą podpiszę pod Anią :)

Ja też, ja też się podpisuję pod dziewczynami (jakaś petycja powstanie ;) Ania tak pięknie to ujęła w słowa :)

Fajna inspiracja i te schody świetne :rolleyes: ja tam nadal głosuję za belkami po całości ;)

:wiggle:

Ewo, no co tu gadać :) przecież Twój salon ma się podobać przede wszystkim TOBIE :)

Tak to prawda, ale belki na razie tylko w głowie, a ja bardzo, bardzo sobie cenię Wasze głosy. Wszystkie biorę pod uwagę i rozważam :). Więc jeśli powstaną, to będzie po kolei - najpierw środek, a jak nie będzie źle to pokombinuję z bokami :). A jak środek okaże się kaszanką, to je zdejmę, zagipsuję i wcale się nie przyznam :D. (Nieeee... oczywiście pokażę ku przestrodze :D).

PS. Przepraszam, że znów coś pokręciłam i że Cię niepokoiłam w sobotę :)

Aneczko, tak to napisałaś, że prawie uwierzyłam, że tak jest :lol2: (a ja tak na 100% to pewna nie jestem, więc te inspiracje tak sobie zbieram i męczę Was widoczkami ;)

P.S. W pierwszym momencie się przeraziłam, że coś pokręciłam z terminami. Daj znać proszę gdyby 23 IX Wam nie pasował :hug:

I oto chodzi. Dom ma być Twój :wiggle:

Ja też, ja też się podpisuję pod dziewczynami (jakaś petycja powstanie ;) Ania tak pięknie to ujęła w słowa :)

No to byłoby wesoło :rotfl:

A wiesz co ja wymodziłam ?Podpisałam umowę i zamiast grzecznie wracać do domu ,tą samą drogą ,to się zapytałam stolarza -jak dojechać do Silesii ?:lol2:

Olu do Silesii to bym Cię poprowadziła z zamkniętymi oczyma :lol2: I jak dotarłaś? Zakupy były? To trza się pochwalić :D

Te belki na tej ostatniej inspiracji wyglądaja obłędnie-bierz je :)

Ewciu dolacze do dziewczyn, potwierdzajac powyzsze slowa.:yes:

Twoje wnetrza maja dusze(mimo, ze naraze powstaly projekty) a belki dodaja w salonie wiecej ciepla i przytulnosci.

Bedzie pieknie!!!! :) Nie moge sie juz doczekac realizacji Twoich wnetrz.:)

Dziękuję Aluś :)

Na chwilkę odejdę od belek (dopóki nie trafię znowu na fajne inspiracje ;))

Byłam dzisiaj u kolejnego kominkowego, który wczoraj nas odwiedził. Mam w tym castingu naprawdę niezły przekrój "postaci" :D.

Facet baaaardzo wyluzowany (taki co sobie przeklnie przy kobiecie i nawet się nie zorientuje - przynajmniej czułam się jak partner w rozmowie :rotfl:). Żadnych problemów nie widział, ani z belką, ani z przeniesieniem wyczystki na zewnątrz (mam komin dwustronny - wewnętrzno-zewnętrzny), ani z doprowadzeniem powietrza, ani z podniesieniem zewnętrznego paleniska (bo na dole będzie wyczystka) - normalnie cud, miód, malina. A najlepsze jest to, że... zaśpiewał sobie za całą robociznę z materiałem TYLKO 2,5 tys. + cena wkładu.

I teraz rozkminiam ;) czy to możliwe? Nie za mało? Dopytywałam dzisiaj celowo czy jest w tym wszystko - wykonanie kominka, rozprowadzenie ciepła do pokoi u góry + materiał. Nie ma w tym obłożenia komina płytkami, ale z tym nie ma problemu, bo zrobi się to przy okazji układania reszty gresów w domu. Dostałam do tej pory już kilka wycen. Robocizna z materiałem wahała się między 5 - 6,5 tys. To duża różnica. Facet powiedział, że u nas nie ma praktycznie roboty, bo ściany boczne już stoją, a brakuje tylko lica, więc może dlatego ta cena taka "fajna". Zapytałam o izolację i będzie 3 cm waty, ale jeśli chcemy to mogą być płyty silikatowo-cementowe, co podniesie koszt o 1-1,5 tys. Nie znam się na tym kompletnie. Warto to brać?

Co w ogóle myślicie o tej cenie? O coś powinnam dopytać? Na coś zwrócić uwagę?

Zaproponował nam wkład KFD Linea H 1050 (szyba bezramkowa, automatyczny szyber, bezpośrednie doprowadzenie powietrza do paleniska)

http://www.kfdlinea.pl/wp-content/pliki/2011/06/wklad-kfdesign-linea-h-1050-2-0-ci.jpg

Źródło

Jeszcze nie zdążyłam poszukać opinii o nim. Może któraś z Was miała z nim przyjemność? Albo zna tę markę?

Drugi, który nam zaproponował to Arysto

http://www.arysto.com.pl/img/products/15b.png

Źródło

Edytowane przez julianna16

drugi bardziej mi sie podoba...ale nie mam pojęcia o kominkach :rotfl:

moze to jest realna cena...bez naciagania :cool:

Drugi jest tańszy, ale mniej "wypasiony" ;).

No właśnie też mi się zdaje, że facet uczciwie podszedł do tematu :D

Znam drugi - dość popularny i chwalony u nas na forum. Pierwszego nie kojarzę, ale ładny :)

PS. A był ten "mój" kominkowy też?

Aniu właśnie wracam od Ciebie :). Twój kominkowy niestety nie dotarł do mnie :(.

Kusi mnie ten pierwszy. Skoro mogę zaoszczędzić na robocie to wkład mogę mieć lepszy :). Poszperam i poczytam o nim.

a co ma takiego wypasionego...??

Zaproponował nam wkład KFD Linea H 1050 (szyba bezramkowa, automatyczny szyber, bezpośrednie doprowadzenie powietrza do paleniska)

Jeszcze chyba wspominał o termostatycznej kontroli ognia i dodatkowych akcesoriach, ale nie wiem dokładnie o co chodzi :).

Być może inne wkłady też to mają - muszę poczytać :).

Ewa a co to za facet kominkowy?ten ,który cię odwiedził ? kominki vector?Teraz wełny już sięnie stosuje ,tylko te płyty krzemianowo -silikatowe.Co do wkładu to nie wiem ,w kązdym razie i ojednym i drugim słyszałam.A ta dziura kominkowa to jakiej szerokości narysuj w paincie jakiś projekt

Julianna, tylko żeby z tym facetem nie było tak, jak z naszym "miszczem", który miał nam remontować mieszkanie 7 lat temu:

- A gładzie Pan położy?

- Nie ma problemu!

- Futryny zmniejszy?

- Nie ma problemu!

- A co z malowaniem?

-Nie ma problemu!

- .....

- Nie ma problemu!

I co? I nie pokazał się wiecej!! :lol2: nie ma problemu, no naprawdę :)

Może trafiłaś na normalnego człowieka?

Oby, oby :rolleyes:

Ewa a co to za facet kominkowy?ten ,który cię odwiedził ? kominki vector?Teraz wełny już sięnie stosuje ,tylko te płyty krzemianowo -silikatowe.Co do wkładu to nie wiem ,w kązdym razie i ojednym i drugim słyszałam.A ta dziura kominkowa to jakiej szerokości narysuj w paincie jakiś projekt

Basiu, wyślę na maila. To nie vector (ten policzył mi ponad dwa razy więcej i była w tym wełna, a nie wspomniane płyty).

Zaskoczyłaś mnie, że wełny się już nie stosuje. Miałam wrażenie, że wszyscy, z którymi rozmawiałam (z wyjątkiem jednej oferty wysłanej mailowo i najwyższej) mówili o wełnie. A co z tą wełną? Jest niebezpieczna? Czy tylko ma gorsze parametry? Nie znam się na tym kompletnie.

Sama zapytałam dzisiaj o te płyty (dzięki temu jednemu mailowi, w którym o nich przeczytałam) i Pan kominkowy powiedział, że owszem może mi w takich płytach zrobić - nawet pokazał ich próbkę i zaznaczył, że cena będzie wyższa ponad 50% :(.

U mnie wyobrażenie sobie kominka jest dość proste. Nie mam dużo możliwości, bo ściany kominka są już wylane i otynkowane :).

Tak to teraz wygląda,

http://desmond.imageshack.us/Himg411/scaled.php?server=411&filename=p7050036.jpg&res=landing

a tu wyklejanka w paint ;).

http://desmond.imageshack.us/Himg684/scaled.php?server=684&filename=komy.jpg&res=landing

Julianna, tylko żeby z tym facetem nie było tak, jak z naszym "miszczem", który miał nam remontować mieszkanie 7 lat temu:

- A gładzie Pan położy?

- Nie ma problemu!

- Futryny zmniejszy?

- Nie ma problemu!

- A co z malowaniem?

-Nie ma problemu!

- .....

- Nie ma problemu!

I co? I nie pokazał się wiecej!! :lol2: nie ma problemu, no naprawdę :)

:rotfl: na takiego raczej nie wyglądał, ale bardziej o jakość materiałów się martwię.

Byłam właśnie u Ciebie Moorelko i przeczytałam o dachu... z MOIMI dachówkami. Współczuję przejść i zaczynam się martwić o swój, bo Twój dla laika (mnie) wyglądał świetnie, a mój na pierwszy rzut oka cierpi na nierówność okołookienną :(.

Edytowane przez julianna16
dodanie zdjęć