Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ewcia ja się trochę naczytałam o kominkach zanim zleciliśmy postawienie naszego. I z wełną nie jest tak, że się jej "nie stosuje". Po prostu są na rynku dostępne lepsze materiały niż wełna i można je zastosować w zamian. Przy częstym i intensywnym użytkowaniu kominka, po paru latach wełna się lubi przepalić (tego nie widzisz póki nie rozbierzesz kominka). No i też nie jest tak, że to tylko wełny wina, bo na to ma wpływ także rodzaj zastosowanej folii.

No generalnie te płyty są lepsze, ale i droższe. I ja biorąc pod uwagę, że mój kominek będzie uruchamiany naprawdę sporadycznie, głównie dla nastroju (nie mam płaszcza i nie mam rozprowadzenia) świadomie zdecydowałam się na wełnę.

Bloczki są również lepsze dla alergików.

Podpowiem tylko jedno: jeśli Ty będziesz okładać kominek kaflami to może zamiast o wełnie czy bloczkach silikatowo-cementowych pomyśl o płytach szamotowych na całym przodzie (tzw. ciepłym kominku). Wtedy będziesz miała w domu prawdziwy piecyk, a nie tylko dekorację salonu. Może się to przydać przy Twoich wielkich oknach i np. sroższej zimie.

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A Ewa chce mieć półkę z przodu? Bo jak z boku, to nie ma żadnych przeciwwskazań (widziałam u znajomych dwa takie, obydwa mają półki po bokach, czyli nie w bezpośrednim sąsiedztwie płyt).

Jeśli z przodu chce mieć, to chyba faktycznie szamot odpada...

Ooo - kominek na zewnętrznej ścianie pomiędzy oknami - dokładnie tak samo wymyśliłam w swoim przyszłym domu:lol2:

bardzo mi się podoba - kibicuję!

Nihirko naprawdę? A my przez pewien czas zastanawialiśmy co nas tak przyćmiło by komin wyekspediować na ścianę zewnętrzną i tracić tyle ciepła, które mogło iść w dom. Byliśmy zachwyceni swojego czasu projektem Sylwia. Strasznie podobał mi się pomysł na kominek na tarasie. Nasz dom ze względu na nietypową działkę (wjazd tylko od południa i 6 m dostępu do drogi) wymagał indywidualnego projektu. Wzorowaliśmy się na Sylwii, ale dostosowaliśmy środek do naszych preferencji. Zmieniliśmy też zupełnie dach (mamy połowę dachu płaskiego), a co za tym idzie bryłę domu, więc dzisiaj to taka daleka kuzynka Sylwii ;).

Dzisiaj już nie myślę, że komin mógłby być gdzieś indziej, bo jest gdzie jest :). Jedyne czego żałuję, to że nie pomyślałam wcześniej o kominku trójstronnym. Wtedy byłby ładnie widoczny z każdej strony salono-jadalni i wyglądałby tak :).

http://www.archtrend.pl/img/Wnetrza/www.klikk.no/5-dom-letniskowy-klikk_no.jpg

Źródło

Niedawno trafiłam na Twoje FANTASTYCZNE inspiracje na Pinter... i dzięki temu wiem, że masz na imię tak jak moja Córka ma na drugie :rolleyes:

Ewcia ja się trochę naczytałam o kominkach zanim zleciliśmy postawienie naszego. I z wełną nie jest tak, że się jej "nie stosuje".

(...)

Podpowiem tylko jedno: jeśli Ty będziesz okładać kominek kaflami to może zamiast o wełnie czy bloczkach silikatowo-cementowych pomyśl o płytach szamotowych na całym przodzie (tzw. ciepłym kominku). Wtedy będziesz miała w domu prawdziwy piecyk, a nie tylko dekorację salonu. Może się to przydać przy Twoich wielkich oknach i np. sroższej zimie.

Aniu bardzo dziękuję za wyjaśnienie :hug: Nasz kominek mamy zamiar używać często, więc chyba warto pomyśleć o tych płytach. Natomiast o ciepły kominek pytałam jednego z fachowców i odradzał jeśli chcemy na tym kłaść gres (a chcemy :)).

Aniu - ale pewnie takie płyty szamotowe nadają się tylko do nowoczesnych kominków - takich bez półki, na której się stawia różne rzeczy?

A Ewa chce mieć półkę z przodu?

Nie będzie półek :no: (chyba :D)

drugi bardziej mi sie podoba...ale nie mam pojęcia o kominkach :rotfl:

moze to jest realna cena...bez naciagania :cool:

no fakt w dzisiejszych czasach dziwią takie rzeczy, ale może to możliwe jak powiedziała ivy:)

ha - wiedziałam, że w końcu ktoś mnie zidentyfikuje ;) a wszystko przez moje lenistwo i niechęć do zapamiętywania nicków i haseł :lol2:

ja też wymyśliłam takie rozwiązanie, przymuszona dość szczególnymi właściwościami potencjalnej działki (bo ona nie jest nasza; co więcej - nie wiadomo, czy w ogóle kiedykolwiek będziemy się tam budować, ale co mi szkodzi sobie pokombinować:)). Ale podoba mi się to rozwiązanie, bo można ustawić kanapę frontem do kominka i do okien (czytaj: widoku) jednocześnie :yes:

Aniu - Julianna nie planuje półki, ale ja tak, dlatego się pytam:)

ha - wiedziałam, że w końcu ktoś mnie zidentyfikuje ;) a wszystko przez moje lenistwo i niechęć do zapamiętywania nicków i haseł :lol2:

ja też wymyśliłam takie rozwiązanie, przymuszona dość szczególnymi właściwościami potencjalnej działki (bo ona nie jest nasza; co więcej - nie wiadomo, czy w ogóle kiedykolwiek będziemy się tam budować, ale co mi szkodzi sobie pokombinować:)). Ale podoba mi się to rozwiązanie, bo można ustawić kanapę frontem do kominka i do okien (czytaj: widoku) jednocześnie :yes:

Nie rozszyfrowałabym Cię, ale masz ten sam Avatarek :). Masz się czym chwalić, więc nie ma powodu by się kamuflować :D (ale jak sobie życzysz to usunę wpis coby Cię nikt nie nagabywał o link ;) - daj znać ).

Z tym widokiem masz rację :). Na razie u mnie widoki są słabe, ale mam nadzieję, że ogród będzie do nas uśmiechał się każdego dnia i pozdrawiał zielenią, złotem, bielą, kolorami - w zależności od pory roku :)

Trochę się jednocześnie martwię czy nie za dużo atrakcji na tej ścianie - kominek, okna, tv...

Jak dla mnie półki są passe

Eeee... teraz to mało co jest passe :). Style mieszają się i przeplatają. Są oswojone lofty, industriale z nutką glamour, rustykalne z elementami loftów, retro, deco, etc. i mnóstwo innych "odrapanych" i " w połysku". Wszystkie piękne, ale wymagające wiedzy i wyczucia jak to łączyć.

no fakt w dzisiejszych czasach dziwią takie rzeczy, ale może to możliwe jak powiedziała ivy:)

Trzymam się tego, bo wszystko wskazuje na to, że Pan kominkowy wygra casting ;).

A tymczasem wrzucam miks lamp, które mi się podobają :)

http://farm4.static.flickr.com/3153/2922498380_027fb4c087.jpg

Źródło

Edytowane przez julianna16
dodanie źródła

Boh, znowu mnie zagotowało :sick: Ten fachman to trochę jakby nie dzisiejszy. Dlaczego on Ci wciska wełnę :jawdrop: Tego się nie stosuje, bo potrafi się zapalić. Poza tym jest nieskuteczne w porównaniu z płytami np. krzemianowymi.

Nie podoba mi się jego gadka o tych dodatkach. Jakby miał Cię za głupią. Ten KFD jest nieźle wyposażony w standardzie.

Jak wiele innych ma termostatyczną regulację dopływu powietrza i automatyczny szyber, który uchyla się gdy otwierasz drzwiczki a także szybę, która oprócz podnoszenia do góry daje się uchylać.

Pewnie już sprawdziłaś, że ten wkład jest teraz w promocji i ma obniżoną o 1000 cenę.

Z tego co pamiętam może mieć palenisko wyłożone trzema materiałami – szamotem, żeliwem, wermikulitem. To w jakichś kombinacjach, np. szamot + wermikulit, czy jakoś tak.

Julianna jaką Ty masz wielkość tej dziury na kominek? Jak pamiętam 1050 to w KFD jest wielkość przekątnej fasady kominka, czyli ma około 1 metr szerokości. To, że ma gilotynę to nie problem – wyburzysz belkę i już.

Sprawdź cenniki materiałów u Godków. Są cenniki Tedoka (płyty keramzytowe), Rath (płyta szamotowa 30x1000x500mm kosztuje około 42 euro) lub Ortner o 1/4 droższy, Cennik Brula (materiały zduńskie) jest niestety w koronach i ciut nieaktualny, ale warto zerknąć. Jest też katalog produktów i cennik materiałów zduńskich Godków. Będziesz wiedziała czego się spodziewać. Oczywiście są to cenniki hurtowe, ale mimo wszystko dają jakieś pojęcie.

Jest na fm wątek „Kominki nasze” a tam Zduni wszelkiej maści wypowiadają się, a nawet karcą wzajemnie za różne pomysły i wykonanie. Pomagają i podpowiadają.

Julianna zapytaj wprost. Forest-Natura, Piotr Batura, Bohusz albo któryś z kilku innych na pewno odpowie. Sami kominki budują i obudowują.

Ja sporo wiem, ale na 100% oczywiście nie. 2 lata kopałam w informacjach i dokształcałam się szukając sposobu na mojego wymarzonego kominkowego giganta. Osiągnęłam tyle, że dokładnie wiem czego chcę i jak to zrobić. Muszę tylko zarobić odpowiednio :cool:

Jeśli chodzi o jakość wkładów kominkowych, to generalnie nie ma znaczenia jaka firma. Przynajmniej w przypadku kominków powietrznych. KFD jest wkładem stalowym i teraz większość jest takich. Są takie, które zduni lubią bardziej. To trochę moda, a trochę gonienie za nowością. Poza tym dobry upust u producenta. KFD jest teraz jakby mniej popularne, ale 2–3 lata temu było na topie.

:wiggle:Znalazłam zapiski:

Gwarancja 5 lat.

Stalowy

Dno paleniska – szamot, boki i tył – wermikulit (gwarantują, że łatwo wymienić).

Wymiary: wys. fasady 510mm; szer. fasady 920mm; szer. wkładu 1000mm; głęb. wkładu 505mm; wys. wkłady z gilotyną 1370mm.

Waga – 210 kg

Sprawność 64%

Ogrzewa od 250–400m3

Moc nominalna 14 KW

System ogrzewania – szyba, powietrzne i DGP (konwekcja naturalna, lub opcjonalnie montaż turbiny do wymuszonego obiegu).

Wysokość komina min. 4 m (dla średnicy komina 250mm)

Średnica króćca wylotu spalin – 250mm

Średnica króćca doprowadzającego powietrze – 125mm

W standardzie bezpośrednie doprowadzenie powietrza z zewnątrz z przepustnicą.

Deflektor – dopalanie spalin, zwiększa sprawność.

Termostat automatycznie regulujący dopływ powietrza w zależności od temperatury paleniska utrzymuje stałą wydajność grzewczą (9–16 KW). To wydłuża czas palenia.

Szyber automatyczny otwiera się, gdy drzwiczki unoszą się – dym leci bezpośrednio do komina.

Króciec wylotu spalin umożliwia montaż rury dymowej do środka = większa szczelność podczas palenia w kominku i czyszczenia komina.W

Grawitacyjne odprowadzenie spalin.

Długość polan max 80 cm.

Drzwiczki bez ramkowe.

Szyba uchyla się na zawiasach i unosi.

Szuflada na popiół.

Wysokość podstawy wkładu jest regulowana od 130–430mm.

Kaseta mechanizmu podnoszenia dodatkowo chroni przed przedostawaniem się do okapu dymu.

O Arysto nic nie mam, bo mi się nigdy nie podobały. Ten KFD sprawdzałam, choć jest dla mnie zbyt niski.

Hear, Hear! :wiggle:

Ogłaszam, że blog mojej Kaśki został właśnie upubliczniony. Zapraszam do A PLACE to START

http://place-to-start.blogspot.com/

I błagam... piszcie komentarze :)

O, qrczę

A z tego blog: a place to start

Jak tak nie da rady, bo ja się na tym niezbyt znam, to zrobię wywiad głębszy

Nie rozszyfrowałabym Cię, ale masz ten sam Avatarek :). Masz się czym chwalić, więc nie ma powodu by się kamuflować :D (ale jak sobie życzysz to usunę wpis coby Cię nikt nie nagabywał o link ;) - daj znać ).

No mówiłam - moje lenistwo doprowadzi mnie do zguby:) I nic nie usuwaj - jestem ostrożna bardziej dlatego że "tak trzeba" niż z rzeczywistej potrzeby:)

Z tym widokiem masz rację :). Na razie u mnie widoki są słabe, ale mam nadzieję, że ogród będzie do nas uśmiechał się każdego dnia i pozdrawiał zielenią, złotem, bielą, kolorami - w zależności od pory roku :)

Trochę się jednocześnie martwię czy nie za dużo atrakcji na tej ścianie - kominek, okna, tv...

słabe? wyobraź sobie że masz ścianę sąsiada 5 metrów przed nosem:lol2:

a gdzie zamierzasz dać tv na tej ścianie? nad kominkiem? widziałam takie rozwiązania, ale jednak trochę się ich boję. Myślę, że te szare płyty, które planujesz dobrze "schowają" czarną plamę telewizora :yes:

Eeee... teraz to mało co jest passe :). Style mieszają się i przeplatają. Są oswojone lofty, industriale z nutką glamour, rustykalne z elementami loftów, retro, deco, etc. i mnóstwo innych "odrapanych" i " w połysku". Wszystkie piękne, ale wymagające wiedzy i wyczucia jak to łączyć.

Oj tak :yes: ja teraz rzadko kiedy odważam się powiedzieć, że coś jest niemodne. Ledwie napisałam, że brąz z zielenią jest błee, zaraz na którymś blogu pokazały się piękne inspiracje w tych właśnie kolorach:)

Piękne lampy wynalazłaś, a ja przy okazji odkryłam świetnego bloga :).

nie wiem tylko, jak z ich dostępnością w PL. gdyby było kiepsko, to podrzucam obsypany nagrodami rodzimy:) projekt:

http://www.sklep.meble.pl/p44590,arana-kolekcja-lamp-machina-design-awards-nr-14-iwona-kosicka.html

O, qrczę

A z tego blog: a place to start

Jak tak nie da rady, bo ja się na tym niezbyt znam, to zrobię wywiad głębszy

wyskakuje

Ten blog jest otwarty tylko dla zaproszonych czytelników

Wygląda na to, że nikt nie zaprosił Cię do czytania tego bloga. Jeśli sądzisz, że to pomyłka, możesz skontaktować się z autorem bloga i poprosić o zaproszenie.

No masz, a napisała, że upublicznia :eek: Albo coś nie wyszło, albo muszę z nią pogadać:sick:
W S...kupiłam tylko żakiecik :lol:,bo to były zakupy w biegu ,taka "misja zwiadowcza":rotfl:.Następnym razem wybieram się na cały dzień :yes:

Jeżeli chodzi o kominek ,to byłabym w stanie w to uwierzyć ,bo ja dostałam ofertę wyższą o 3 tyś. od ceny samego wkładu ,a zawiera ona wszystkie materiały (w tym granit i płyty krzemianowe),montaż i wkład właśnie :yes:

Olu, to koniecznie daj znać jak będziesz w okolicach - serio :). Ja do S... też mam kawałek (25 km), ale co tam ;). Właśnie sobie uświadomiłam jak ja dawno nie byłam na TAKICH zakupach ;). A fakt, że posiadam teraz garderobę wielkości 12 m tylko dla mnie chyba wiele mówi o moich szafach ;).

Cena Twojego kominkarza w takim razie jeszcze lepsza :). Już przestaję szukać dziury w całym ;).

Boh, znowu mnie zagotowało :sick: Ten fachman to trochę jakby nie dzisiejszy. Dlaczego on Ci wciska wełnę :jawdrop: Tego się nie stosuje, bo potrafi się zapalić. Poza tym jest nieskuteczne w porównaniu z płytami np. krzemianowymi.

Nie podoba mi się jego gadka o tych dodatkach. Jakby miał Cię za głupią. Ten KFD jest nieźle wyposażony w standardzie.

(...)

Pesteczko nie złość się :wiggle: Nie wciskał naprawdę :no: Ludzie chcą najczęściej tanio i to im oferuje. Nie wszyscy orientują się w rozwiązaniach, więc nawet nie pytają. Izolacja to izolacja i nie wnikają. Nie wszyscy korzystają z FM nie wiedząc co tracą ;).

Zapytałam o te płyty, a on od razu wyjął mi taką, pokazał i powiedział, że nie ma problemu, bo tylko takie wykorzystuje w kominkach montowanych w DE (ichniejsze przepisy). Oczywiście wspomniał przy tym o cenie, ale oferta jest tak korzystna, że nawet ten 1 tys. więcej nie zmienia jej atrakcyjności.

Jego podejście było raczej takie właśnie lightowe. O akcesoriach rzucił z przekąsem (jako duperele). Na pewno nie był szkolony z marketingu ;), ale zdecydowanie zna się na tym co robi. Lubię gdy fachowiec sam pracuje, a nie tylko "ma od tego ludzi". Byłam u niego na zakładzie, aż furczy od pracy :). Cenę podał mi od razu, nie bawił się w przeliczanie, kalkulowanie, sporządzanie wycen - krótka, rzeczowa rozmowa z pieprzem (po męsku ;)) i na wesoło.

Dzisiaj był u nas jeszcze jeden i więcej już nie będę szukać :no:. Ten też problemów nie robił, ale żeby poznać cenę muszę się do niego udać osobiście i pooglądać katalogi. Jak znajdę chwilkę w przyszłym tygodniu to podskoczę dla spokoju ducha :). Aaa... tego też pytałam o płyty silikatowe, ale powiedział, że u nas to bez sensu, bo komin (wnękę na wkłąd) mamy postawiony z cegły i wełna/wata w zupełności wystarczy (???)

Julianna jaką Ty masz wielkość tej dziury na kominek? Jak pamiętam 1050 to w KFD jest wielkość przekątnej fasady kominka, czyli ma około 1 metr szerokości. To, że ma gilotynę to nie problem – wyburzysz belkę i już.

Wnęka ma 107 cm szerokości, ten wkład ma 92 cm, więc się ładnie mieści i jest miejsce na izolację.

Belkę musimy posłać na kosmos tak czy siak.

Jest na fm wątek „Kominki nasze” a tam Zduni wszelkiej maści wypowiadają się, a nawet karcą wzajemnie za różne pomysły i wykonanie. Pomagają i podpowiadają.

Julianna zapytaj wprost. Forest-Natura, Piotr Batura, Bohusz albo któryś z kilku innych na pewno odpowie. Sami kominki budują i obudowują.

Yyy... ja nieco obawiam się tych "męskich wątków" ;). Swojego czasu ośmieliłam się popytać w wątku o kotłach na paliwa stałe i nie będąc ani znawcą tematu, ani stałym czytaczem wątku męczyły mnie wzajemne przytyki Panów, aluzje, pojęcia, których nie rozumiem i odsyłanie "poczytaj sobie wątek" (ma już ponad 500 stron). Dostałam wtedy kilkanaście privów z ofertami kotłów od osób najbardziej aktywnych na tym wątku i jakoś poczułam niesmak, bo wątek żyje tylko tymi kotłami, które są w ofercie tychże. Gdy po kilku wymianach wrzuciłam kocioł, który zaproponował mój fachowiec, Panowie nie mieli dużo do powiedzenia. Ale to chyba dobrze, bo gdyby był zły, to by go "obgadali" ;).

Zajrzałam do tego wątku o kominkach i testosteron wystraszył moją mysz komputerową :lol2:

Prawda też jest taka, że nie wiem o co pytać, bo kompletnie się na tym nie znam. Ufam, że fachowiec, którego wybrałam zna się dobrze, więc ten temat chyba odpuszczę (głowa mi już pęka od kolejnych tajników budowania i urządzania).

Jeśli chodzi o jakość wkładów kominkowych, to generalnie nie ma znaczenia jaka firma. Przynajmniej w przypadku kominków powietrznych. KFD jest wkładem stalowym i teraz większość jest takich. Są takie, które zduni lubią bardziej. To trochę moda, a trochę gonienie za nowością. Poza tym dobry upust u producenta. KFD jest teraz jakby mniej popularne, ale 2–3 lata temu było na topie. :wiggle:Znalazłam zapiski: (...)

Pesteczko dziękuję za wszystkie szczegóły :wiggle: :hug: Wygląda na to, że to niezły wkład. Może nie na miarę Spartherma, ale taki panoramiczny to kosztowałby nas 5 tys. więcej, a tego nie udźwigniemy :(.

julianna ta lampa pierwsza na górze z lewej:jawdrop: bossska

Noooo... fajna :D

Hear, Hear! :wiggle:

Ogłaszam, że blog mojej Kaśki został właśnie upubliczniony. Zapraszam do A PLACE to START

I błagam... piszcie komentarze :)

Już byłam gotowa pędzić na bloga i pisać komentarz (z żalem, że nie byłby pierwszy), ale doczytałam dalej - więc czekamy z niecierpliwością na OPEN :)

słabe? wyobraź sobie że masz ścianę sąsiada 5 metrów przed nosem:lol2:

a gdzie zamierzasz dać tv na tej ścianie? nad kominkiem? widziałam takie rozwiązania, ale jednak trochę się ich boję. Myślę, że te szare płyty, które planujesz dobrze "schowają" czarną plamę telewizora :yes:

Niestety mam sąsiada od zachodu zaraz przy płocie :(. Okno jadalniane na nich wychodzi, ale już kombinuję coby sobie na tarasie ekran piękny postawić nawiązujący do zewnętrznych, drewnianych żaluzji ;).

Na szczęście te dwa okna przy kominku są niezagrożone bliskim sąsiedztwem :). Celowo dom przesunęliśmy na działce możliwie najwyżej :yes:

Domek drewniany Julianny przeniesiemy w przyszłości w inne miejsce. Teraz chcieliśmy ją mieć "na oku" :).

TV planujemy na ścianie obok kominka. Boję się, że na kominku to ciężko z instalacjami by było.

Ta ściana ma 177 cm. Chyba wystarczy na TV?

http://desmond.imageshack.us/Himg43/scaled.php?server=43&filename=kominekicianatv.jpg&res=landing

Piękne lampy wynalazłaś, a ja przy okazji odkryłam świetnego bloga :).

nie wiem tylko, jak z ich dostępnością w PL. gdyby było kiepsko, to podrzucam obsypany nagrodami rodzimy:) projekt:

http://www.sklep.meble.pl/p44590,arana-kolekcja-lamp-machina-design-awards-nr-14-iwona-kosicka.html

Cieszę się, że coś dzięki moim linkom znalazłaś.

Super ta lampa. I jaka fajna cena :D. Dziękuję Nihiru :)

Ewcia, ja dzielnie śledzę, ale o kominkach nie mam najmniejszego pojęcia, to i nie piszę :)

Dokładnie jak ja :)

Nihiru przepadłam w tym sklepie, co prawda nie w lampach, bo ceny powalające, ale inne produkty całkiem, całkiem (i ceny zachęcające) :)