Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Julisiowo – jak zaprojektować marzenia? – zapraszam :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O Pesteczka urządziła mi wiatrołap :D. Fajny wariant eko drzewkowego pomysłu :yes: i jaki tani :D.

Jeśli chodzi o pierwowzór, to akurat taki przepis na DIY znalazłam w sieci, ale też myślałam bardziej o sklejce. Koncept jest, zobaczymy jak będzie z wykonaniem ;). Zawsze mam w zanadrzu pomysł Pestki na spacer po lesie :D.

Dziękuję Wam pięknie za rady :hug:

Iwonko, Madziu,

Ech dumaliśmy nad tym i dumaliśmy. Garaż będzie ogrzewany, ale tylko tak ciut, ciut. Będą zatem prawdopodobnie drzwi podwójne. Od strony garażu będą drzwi wypełnione wełną Hormana (w LM mają chyba najlepszą cenę), a od strony wiatrołapu marzą mi się takie co udają, że ich nie ma ;), bez-przylgowe, bez-futrynowe.

http://www.zeromur.pl/img/zdj/big/oscieznica_zeromur_6_big.jpg

http://www.zeromur.pl/img/zdj/big/30092011_6_big.jpg

Źródło

Tylko na razie... boję się pytać o cenę i żyję sobie w błogiej nieświadomości :D. A Wy macie jakieś pomysły?

Generalnie słabo, bo w tym pomieszczeniu jest zazwyczaj kilka drzwi, a u mnie każde będą z innej bajki :(, dlatego te planowałam takie subtelne w kolorze ściany, malowane farbą nadającą się do szorowania.

Edit: Właśnie (w końcu) się doedukowałam i... niestety z moich planów NICI :cry: bowiem by mieć taki efekt, to drzwi musiałyby się otwierać w stronę garażu, a tam będą drugie drzwi :(.

Edytowane przez julianna16

Oj, Ewuś, szkoda, że muszą się do środka otwierać :(

A może pokombinujesz z drzwiami łamanymi?

Też da się je zlicować ze ścianą, no i po otwarciu zajmują mniej miejsca. Mądra jestem, bo mi dziewczyny pokazały, że to się da na systemach szafowych zrobić :yes:

Ich wadą, podejrzewam, może być mniejsza szczelność. Ale skoro będziesz miała dwie pary?

kurczaki...z tymi drzwiami.Ja nie bede ich miała w wiatrołapie tylko jakby pod schodami , takjest wejscie do garażu i tak jakos juz w tej czesci dziennej nie podobaja mi sie żadne techniczne ...te co pokazałas sa calkiem ok...może jakoś je pomaluję na kolor sciany, tylko czy sie da?? Z tymi drzwiami to problem bo musza miec swoje funkcje a jednoczenie jakoś wyglądać :cool: U mnie tez garaz troche ocieplany/grzany ale gdzies przeczytałam zeby tą sciane na styku garaz/dom traktowac troche jak zewnetrzną wiec drzwi tez jakies takie troche zewnetrzne muszą byc :sick:

Twój pomysł z tymi bezprzylgowymi fajniutki, ale faktycznie muszą do garazu zeby zawiazy gdzies sie schowały chyba...nie wiem tylko czy u mnie przeszły by dwie pary drzwi użytkowo... ja chciałm takie schowane do sypialni ale chyba cenowo nie beda akceptowalne :(

A jakbyś od strony wiatrołapu przesówne chowane za cegiełką zrobiła?

Kasiu, za cegiełką się nie da, bo drzwi do garażu są na innej ścianie :).

Tutaj rzut z kolorowymi wyjaśnieniami :).

http://imageshack.us/scaled/landing/707/rzutu.jpg

Po prawdzie to nie wiem czemu te cudne niewidoczne muszą się do garażu otwierać :p

Otwierać się nie mogą do środka, bo uniemożliwiają to wewnętrzne zawiasy i brzeg drzwi, który nachodziłby na ścianę.

Olśniło mnie po zobaczeniu tego filmu z instrukcją montażu

A tu kadr z tego filmu, który to obrazuje

http://imageshack.us/scaled/landing/805/tkdkvok.jpg

Tez mi się te wieszaki-drzewka bardzo podobają :yes:

Kurcze, jak ja się nie mogę doczekać Twojego domu!!!!! Niby nie wszystko widziałabym u siebie, ale wiem,ze Twoim domem będę zachwycona!!:yes:

Dziękuję Madziu :hug: Ja też nie mogę się doczekać, ale ćwiczę cierpliwość ;).

Drzewko jak widać można taniej sprawić sobie samemu, więc jak nieco odpoczniecie po pierwszych trudach przeprowadzki to do dzieła :D.

Ewa,

u mnie wiatrołap też pełen drzwi - aż 3 sztuki!!!

Wejściowe (proste, ciemny brąz, jak okna i brama), oraz do hallu i do kotłowni (te będą białe drewniane - w całym domu identyczne).

U mnie Aniu dokładnie to samo - 3 sztuki i wejściowe też brązowe by pasowały z zewnątrz do okien i bramy :D

Są orzechowe i mają taki wzór:

http://wiatrak.biz.pl/media/artykuly/normal/ACuh2tzBDZY6tpEbw5eT.jpg

Źródło

Na górze i od strony garażu są jeszcze doświetla fixy.

Dzisiaj szukałabym chyba innych, ale te kupiliśmy 2 lata temu razem z oknami i bramą, więc zostaną z nami na dłużej (na razie nie są zamontowane, bo czekamy na wylewki).

Do reszty domu myślałam o szklanych, ale jeszcze nie jestem na 100 % pewna. Może faktycznie najprościej będzie zrobić identyczne te do garażu i te do korytarza (reszty domu) -:confused:. Szklane nie dlatego, że jakoś szczególnie o nich marzę, ale bardziej ze względów funkcjonalnych - chciałam doświetlić wiatrołap od korytarza, gdzie mam świetliki dające dużo światła. Dzięki szybie miałabym też widok na wiatrołapową cegłę z korytarza i schodów :). Ale to temat jeszcze do przemyślenia.

Oj, Ewuś, szkoda, że muszą się do środka otwierać :(

A może pokombinujesz z drzwiami łamanymi?

Też da się je zlicować ze ścianą, no i po otwarciu zajmują mniej miejsca. Mądra jestem, bo mi dziewczyny pokazały, że to się da na systemach szafowych zrobić :yes:

Ich wadą, podejrzewam, może być mniejsza szczelność. Ale skoro będziesz miała dwie pary?

Aneczko a masz gdzieś pod ręką taką instrukcję? :) Nie musi być już, zaraz, bo wiem, że masz swoją przeprowadzkę na głowie, a ja mam jeszcze troszkę czasu do tych drzwi ;).

Troszkę się obawiam, że takie łamane nie będą do końca wygodne. To będą dla nas najczęściej używane drzwi (będziemy zazwyczaj wchodzić przez garaż). Takie łamane bardziej kojarzą mi się z garderobą, spiżarnią, gdzie wchodzi się i wychodzi zamykając je zawsze tylko z jednej strony (nie zostajemy ani w garderobie, ani w spiżarni). Pamiętam, że kiedyś już wrzucałaś mi takie drzwi. Muszę się im spokojnie przyjrzeć i poczytać :).

kurczaki...z tymi drzwiami.Ja nie bede ich miała w wiatrołapie tylko jakby pod schodami , takjest wejscie do garażu i tak jakos juz w tej czesci dziennej nie podobaja mi sie żadne techniczne ...te co pokazałas sa calkiem ok...może jakoś je pomaluję na kolor sciany, tylko czy sie da?? Z tymi drzwiami to problem bo musza miec swoje funkcje a jednoczenie jakoś wyglądać :cool: U mnie tez garaz troche ocieplany/grzany ale gdzies przeczytałam zeby tą sciane na styku garaz/dom traktowac troche jak zewnetrzną wiec drzwi tez jakies takie troche zewnetrzne muszą byc :sick:

Twój pomysł z tymi bezprzylgowymi fajniutki, ale faktycznie muszą do garazu zeby zawiazy gdzies sie schowały chyba...nie wiem tylko czy u mnie przeszły by dwie pary drzwi użytkowo... ja chciałm takie schowane do sypialni ale chyba cenowo nie beda akceptowalne :(

Ivuś

Ja też o tym czytałam, że ściana z garażu powinna być ocieplona (nie mamy), a więc i drzwi wypadałoby mieć lepsze niż tylko "pokojowe". Wiem, że te dwie pary drzwi będą kłopotliwe w użytkowaniu, ale z dwojga złego wolę podwójne (najwyżej jedne będą częściej otwarte ;)).

Takie drzwi, które pokazałam można spokojnie malować wraz ze ścianą. Są też tapetowane, okładane stiukiem, itp. Wszystko po to by je scalić wizualnie z resztą ściany.

Otwierać się nie mogą do środka, bo uniemożliwiają to wewnętrzne zawiasy i brzeg drzwi, który nachodziłby na ścianę.

.

Buuu, Ewcia toś mnie nie pocieszyła. Ja też planowałam 2 pary takich drzwi przy czym jedne muszą się otwierać właśnie do środka :(

Ps. Fajny wiatrołap się zapowiada u Ciebie :)

Dzięki za wyjaśnienie jak działają te cudne drzwi :D

Coś jestem niezbyt przytomna ostatnio. Nie wiem co mnie napadło, że cegłę masz na ścianie garażowej.

Ale co do przesuwnych - za szafę nie schowasz?

Buuu, Ewcia toś mnie nie pocieszyła. Ja też planowałam 2 pary takich drzwi przy czym jedne muszą się otwierać właśnie do środka :(

Ps. Fajny wiatrołap się zapowiada u Ciebie :)

No buuu jak nie wiem co :(, ale gorsze rzeczy miało się na głowie ;). Tak sobie myślę, że może nie dam wcale drzwi do korytarza (zaoszczędzę na tych ze szkła) i wtedy zostaną tylko wejściowe i te do garażu. Wejściowe przemaluję od środka na biało, więc te do garażu też zrobię białe i jakoś to będzie :D.

Może i Tobie Rere (na etapie zobojętnienia) przyjdą do głowy takie proste rozwiązania :D

Dzięki za wyjaśnienie jak działają te cudne drzwi :D

Coś jestem niezbyt przytomna ostatnio. Nie wiem co mnie napadło, że cegłę masz na ścianie garażowej.

Ale co do przesuwnych - za szafę nie schowasz?

Kasiu też raczej nie, bo po tej stronie gdzie drzwi ewentualnie mogłyby się przesuwać mam włączniki światła :(.

Drzewka wiatrołapowe bardzo ładne-będą Ci idealnie pasowac w domku:)

Dziękuję Lea :)