Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Julisiowo – jak zaprojektować marzenia? – zapraszam :)

Recommended Posts

Co do bidetu i kibelka w jednym to może ładne ,ale czy praktyczne...

To zależy jak ktoś korzysta z bidetu... czy tyłem czy przodem :) Tyłem tu się da ,ale przodem nie.Mężczyźni chyba sisiaka sobie tutaj nie umyją,chyba,że uklękną przed bidetem:rotfl:

Co do łązienki to BasiaKRk ma podobny układ ,wąska i dłuższa,ale nie ma okna. Gdyby okno było bardziej na lewo zrobiłabym tam prysznic za ścianką , na ściance kibelek ,a od razu po prawej umywalkę- własnie tak jak ma Basia.

A co do górnej łazienki to po wypadzie i rozmowie z naszą Julianną też tak uważam,że jej łazienka jest na tyle duża,żeby nie wciskać prysznica zaraz koło wejścia.

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To zależy jak ktoś korzysta z bidetu... czy tyłem czy przodem :) Tyłem tu się da ,ale przodem nie.Mężczyźni chyba sisiaka sobie tutaj nie umyją,chyba,że uklękną przed bidetem:rotfl:

Barbara, zerknij 1-2 posty wcześniej. Wkleiłam tam fotki takiego cuda tylko pojedyńczego :)

Prawda, ławeczka jest super. Zawsze mnie wkurza, że wchodzę do łazienki - piękny pokój kąpielowy i co od razu rzuca mi się w oczy (!) sedesik, bidecik! :( Nawet najpiękniejsze nie powinny być tak wystawiane na pokaz. A może to moja fanaberia? :)

Co do łązienki to BasiaKRk ma podobny układ ,wąska i dłuższa,ale nie ma okna. Gdyby okno było bardziej na lewo zrobiłabym tam prysznic za ścianką , na ściance kibelek ,a od razu po prawej umywalkę- własnie tak jak ma Basia.

A co do górnej łazienki to po wypadzie i rozmowie z naszą Julianną też tak uważam,że jej łazienka jest na tyle duża,żeby nie wciskać prysznica zaraz koło wejścia.

Basiu,

Dla sisiaka też są atrakcje, bo bidet ma dwustronny strumyczek ;).

Zobacz

http://www.hatria.com/uploads/nismacro/ce/ce399579d4286fc912de666d92bdeadc/G-Full6_1000x1000.jpg

Tak czy siak, dla mnie za droga impreza :(.

Znam układ Basi KRK. Jej łazienka jest chyba jeszcze węższa, a miska wc ostatecznie nie zawisła na ściance tylko prostopadle do niej.

No i ja mam okno, którego wolałabym nie przecierać po każdej kąpieli ;).

Męczę po cichu układ górnej łazienki, bo pomysłów dostałam bardzo dużo :).

Bardzo mi się podobają wersje ściankowe. Nie mogę zdecydować się czy wersja B czy C. Niebieskie zdjęcie wersji B przemawia do mnie bardzo :) I super wygląda ta ławeczka :)

No proszę, a ja myślałam, że ta wersja B zupełnie do kitu ;).

Prawda, ławeczka jest super. Zawsze mnie wkurza, że wchodzę do łazienki - piękny pokój kąpielowy i co od razu rzuca mi się w oczy (!) sedesik, bidecik! :( Nawet najpiękniejsze nie powinny być tak wystawiane na pokaz. A może to moja fanaberia? :)

Ja też tak mam. Gdy zobaczyłam tę hatrię z ławeczką na żywo to spać nie mogłam. Myślałam o niej do górnej łazienki, ale koszty ostudziły mój zapał ;).

Potem jeszcze Mąż powiedział, że przesadzam, bo... po co chować, to co pełni podstawową funkcję i czego miałabym się spodziewać w łazience, jeśli nie wc, prysznica, wanny i umywalki? No i wybił mi z głowy stylowy look spa w łazience ;).

Ale te Twoje propozycje naprawdę są fajne. Z pewnością stolarz dałby radę coś podobnego zrobić.

ja też jestem za wersją bezściankową :) w pozostałych "jest mi za ciasno". pomysł z ławczką nad miską wc/bidetową - re-we-la-cja! :)

Dziękuję Moniko :)

Znalazłam tę drugą kombinację siedziska z sedesikiem http://gazetadom.pl/kalendarz_budowy/1,88432,5697485,Nietypowa_toaleta.html

Villeroy & Boch-City Life-01.jpg Villeroy & Boch-City Life-02.jpg Villeroy & Boch-City Life-03.jpg Villeroy & Boch-City Life-05.jpg Villeroy & Boch-City Life-04.jpg

Fotki są z amerykańskiej strony Villeroy&Boch skąd można też – jakby ktoś był zainteresowany i miał chętnego stolarza – ściągnąć Technical Data w PDFie.

A mi tez podoba się wersja B :wiggle: no i C zależy jak długa i szeroka jest ta łazienka.

Podoba mi się to że goście którzy będą korzystali z wc nie będą oglądali wnętrza prysznica gdzie czasami stoją np nasze kosmetyki. Dla gości robi się taka wydzielona część łazienki zaraz przy wejściu a dla domowników mamy dodatkowo drugą połowę. Może to głupie ale ja jako gość bywając u mojej koleżanki dziwnie czuje się korzystając z łazienki gdzie właśnie jest prysznic często wiszą ich szlafroki, ręczniki i nie zawsze wiem który z tych ręczników jest dla gości a który domowników ;)

Pestko - ślicznie dziękuję :). Stoliczko-wc super :)

A mi tez podoba się wersja B :wiggle: no i C zależy jak długa i szeroka jest ta łazienka.

Podoba mi się to że goście którzy będą korzystali z wc nie będą oglądali wnętrza prysznica gdzie czasami stoją np nasze kosmetyki. Dla gości robi się taka wydzielona część łazienki zaraz przy wejściu a dla domowników mamy dodatkowo drugą połowę.

TwoOfUs - dokładnie o to mi chodzi (jakbyś siedziała w mojej głowie :)). Dlatego ta trzecia wersja najbardziej jest mi bliska i w niej zastosowałam na wizualizacji kolory o których myślę :).

Łazienka ma blisko 3 m długości i ponad 2 m szerokości. Kabina miałaby 110 x 90, więc całkiem komfortowa. Reszta (umywalka i wc) mieści się zgodnie z zaleceniami, a przed natryskiem mam ponad 110 cm swobody, co w zupełności wystarczy na otwarcie drzwi.

Julianna, byłam dziś ofiarą wiejskiego życia. Nic groźnego, tylko burza z przepięknymi piorunami, ulewa, awaria prądu w okolicy...

Właśnie włączyli, więc wysyłam Ci obrazki łazienkowe :)

+Julianna_bath-parter(80x120)skala.jpg +Julianna_bath-parter(90x120)skala.jpg Julianna-bath01.jpg Julianna-bath02.jpg

Właściwie jeden, ale z drobnymi wariacjami. Do tego 2 plany w skali. Te czerwone kreski są co 10 cm. Na pierwszym kabina prysznicowa ma 80 x 120 cm, a na drugim 90 x 120 cm. Umywalka ma średnicę 45 cm, a miska sedesowa – 36 x 53 cm. Wyszło mi, że absolutnie nie możesz mieć kabiny szerszej niż 80 cm. Przynajmniej w takim układzie jak na rysunkach. Sedesik (preciosa) i umywalka (coctail) są z Koła-Sanitec. Na jednym nie ma brodzika. Ja bym właśnie tak zrobiła :)

Ja za wersją C! (ale musiałabym ją sobie sama na kompa wrzucić zeby coś wiecej o niej napisać).

Na chwile obecna podoba mi sie duzy przestrzenny prysznic - nie wiem czy ciasno nie robi sie w czesci umywalkowej, ale o tym ci napisze jak sobie to sama zwizualizuje.

Robiąc tak duży prysznic na dole zastanowiłabym się nad tym czy chce mieć prysznic na górze (ale ja nie lubie sprzątać, zwlaszcza kabiny prysznicowe to masakra :))

Bezsciankowa jest za łysa (i za duzo mycia szkła ;)), W wersji B wydaje mi sie ze to przejscie nie bedzie komfortowe, zwlaszcza w momencie kiedy bedzie ktos chciał umalować sie przy umywalce etc.

Kombinacje z laweczkami mi sie nie podobaja. Tez uwazam ze ich zamykanie-otwieranie zwlaszcza dla dziecka bedzie uciążliwe.

Podoba mi się to że goście którzy będą korzystali z wc nie będą oglądali wnętrza prysznica gdzie czasami stoją np nasze kosmetyki. Dla gości robi się taka wydzielona część łazienki zaraz przy wejściu a dla domowników mamy dodatkowo drugą połowę. Może to głupie ale ja jako gość bywając u mojej koleżanki dziwnie czuje się korzystając z łazienki gdzie właśnie jest prysznic często wiszą ich szlafroki, ręczniki i nie zawsze wiem który z tych ręczników jest dla gości a który domowników ;)

Czy Twoja koleżanka nie mieszka przypadkiem w bloku?:rolleyes: ;) Jeśli tak, to Ją rozumiem, bo sama korzystam z blokowej łazienki. :D

Oczywiście nie znam przyzwyczajeń julianny i nie mam absolutnie zamiaru mówić Jej jak ma korzystać z łazienek, ale wydaje mi się, że mając dwie łazienki: górną-dla domowników i dolną-dla gości, z tej dolnej raczej nie korzysta się często z prysznica, a jedynie z wc i umywalki. Szlafroki, czy ręczniki i kosmetyki miałabym w górnej łazience, a w dolnej wystarczyłby chyba żel do mycia i ręcznik.

pestko, a jak to lustro jest przymocowane?

Edytowane przez Magda 34

Zaniemówiłam... Pesteczko - Dobra Wróżko :) Zrobiłaś dla mnie takie przepiękne wizualizacje! - Dziękuję z całego serca :hug: :hug: :hug:

Ale masz talent! W jakim programie pracujesz, a raczej czarujesz? :)

Do tego 2 warianty z lampkami - miodzio :).

Na wizualizacji wygląda to naprawdę pięknie, tylko mam wątpliwości podobne do Dziewczyn odnośnie praktyczności tej fantastycznej szklanej kabiny. Utrzymanie jej w nieskazitelnym stanie to dla mnie zadanie niewykonalne :(. Mam niestety zupełnie "niezobowiązujące" podejście do sprzątania ;), więc kabina szybko straciłaby na urodzie i zaczęła straszyć.

Bardzo podoba mi się ten pomysł z deską sedesową. Uwagi Dziewczyn dotyczą głównie ławeczki, która jest jeszcze oprócz deski (czyli tych propozycji związanych z Hartrią), ale tutaj deska to równocześnie ławeczka. Do mnie naprawdę przemawia :yes: Będę musiała rozeznać sprawę czy ktoś będzie miał odwagę zrobić takie drewniane wieczko na tron :). Chociaż cały komplet sedesowy i tak będzie trzeba kupić (sedesu drewnianego raczej nie zaryzykuję), to taką klapę można sobie dorobić w przyszłości :D

Pesteczko dziękuję też za sugestię miski wc - BARDZO przypadła mi do gustu. Jeszcze nie zastanawiałam się nad ceramiką i raczej bliższa byłam owalom, ale ta strasznie mi się spodobała :yes:.

O podobnym pasku drewnianym przechodzącym na sufit też myślałam w tej mojej wersji 3. Tyle, że moje wizualizacje są takie biedne przy Twoich i wygląda to średnio :(. Dzięki Tobie widzę, że wygląda to bardzo fajnie :).

Jeszcze raz pięknie dziękuję za Twoją pracę i poświęcony czas, a do tego w ŚRODKU NOCY http://emoty.blox.pl/resource/flower.gif

Nie wiem jak Ci się odwdzięczę?

Ja stawiam na wersję "łysą" . Jak dla mnie najbardziej funkcjonalna.:yes:

Mi się najbardziej podoba wersja "bezściankowa" oraz wersja C. W wersji C jest fajnie wydzielona pierwsza część łazienki, czyli część częstego codziennego użytkowania: wc+umywalka :) IMO to fajne rozwiązanie.

Dziękuję Kochane :). Widzę, że "łysa" wersja ma spore poparcie :D. A ja coraz bardziej skłaniam się do wersji 3, bo na szczęście są też głosy "za" (ufff...) ;)

Ja za wersją C! (ale musiałabym ją sobie sama na kompa wrzucić zeby coś wiecej o niej napisać).

Na chwile obecna podoba mi sie duzy przestrzenny prysznic - nie wiem czy ciasno nie robi sie w czesci umywalkowej, ale o tym ci napisze jak sobie to sama zwizualizuje.

Robiąc tak duży prysznic na dole zastanowiłabym się nad tym czy chce mieć prysznic na górze (ale ja nie lubie sprzątać, zwlaszcza kabiny prysznicowe to masakra :))

Bezsciankowa jest za łysa (i za duzo mycia szkła ;)), W wersji B wydaje mi sie ze to przejscie nie bedzie komfortowe, zwlaszcza w momencie kiedy bedzie ktos chciał umalować sie przy umywalce etc.

Madziu dziękuję za Twoją opinię :). Już wiesz, że mi pasuje :D. Nie chcę Ci sprawiać kłopotu, bo wizualizowanie jednak zabiera czas, ale gdybyś się nudziła i chciała odetchnąć od swoich łazienek, to chętnie poznam Twoje zdanie odnośnie wersji 3 po zbadaniu jej w Twoim programie :yes: (nie czuj się jednak proszę zobowiązana :))

Łazienkę chciałabym płytkować tylko tak jak widać - czyli w natrysku i przy gebericie (szare kafle). Na reszcie myślałam o białej cegle. Wiem, że u Ciebie w programie problem z cegłą, więc zostaw po prostu białe ściany.

pestko - piękne wizualizacje :) wersja z szafką pod umywalkę sięgającą do podłogi podoba mi się bardziej :)

Zgadzam się w pełni - wizualizacje piękne!

pestko, a jak to lustro jest przymocowane?

Wymyśliłam, żeby wisiało na pręcie wprawionym w sufit. Drugi powinien podpierać je od dołu, ale coś schrzaniłam rysując i wyglądało to niezgrabnie, więc dolnego pręta nie umieściłam. Liczyłam, że jeśli kogoś zainteresuje, zapyta i wyjaśnię. Chciałam to kiedyś wykorzystać u siebie, ale umywalka zmieniła miejsce i pomysł stracił sens. Widziałam kiedyś takie lustro tyle, że w drewnianej giętej ramie. Szukałam czegoś podobnego, ale nie znalazłam. Dla ilustracji pokażę Ci własną przeróbkę małego lusterka mocowanego do ściany, które było wyjściowe dla tego rysunku.

bacci_mirror.jpg

bacci_mirror.jpg