Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Julisiowo – jak zaprojektować marzenia? – zapraszam :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No ja rozumuję tak, że ten klin, o którym wspomniała Pinakolada u Ciebie wychodziłby na szybie, a z drugiej strony na ścianie z białymi płytkami.

Tutaj jest taki klin (wątek Iskanny)

http://i3.fmix.pl/fmi2847/8d6b328b000d9edf4f46412e/zdjecie.jpg

U mnie i u Moorelki kliny wyjdą na płytkowanych ścianach. Mnie to nie przeszkadza, ale bardziej obawiam się czy fachowiec poradzi sobie z położeniem takiej wielkiej płytki i o większą fugę jaka powstanie po lekkim pochyleniu płytki. Nie znam się na tym kompletnie, więc tylko tak sobie gdybam.

Masz Madziu jakieś zdjęcia Twojego natrysku z odpływem?

Idę jeszcze polampić do Gumisi ;).

......

Byłam u Gumisi - nie ma klinów :no: Pięknie i subtelnie wykończony jest ten odpływ :).

Masz może Gumisiu jakieś zdjęcie z bliska?

Edytowane przez julianna16

Julianna, sorry za opóźnienie i brak odpowiedzi.

Mam, mimo podglądania – dorywczego – gigantyczne zaległości na fm, ale zerknęłam na Twoje wizualki i zdecydowanie wersja 1. Podłoga w wielkie płyty pasuje też.

Dzięki za życzenia. Tobie i Twoim Bliskim również najlepsze życzenia. Spokojnego, ale z interesującą zaderką, życia i domu bezproblemowegoHappy2013_naos.jpg

No ja rozumuję tak, że ten klin, o którym wspomniała Pinakolada u Ciebie wychodziłby na szybie, a z drugiej strony na ścianie z białymi płytkami.

Tutaj jest taki klin (wątek Iskanny)

http://i3.fmix.pl/fmi2847/8d6b328b000d9edf4f46412e/zdjecie.jpg

U mnie i u Moorelki kliny wyjdą na płytkowanych ścianach. Mnie to nie przeszkadza, ale bardziej obawiam się czy fachowiec poradzi sobie z położeniem takiej wielkiej płytki i o większą fugę jaka powstanie po lekkim pochyleniu płytki. Nie znam się na tym kompletnie, więc tylko tak sobie gdybam.

Ewo - dokładnie o ten klin mi chodziło :yes: Mnie by przeszkadzał ;) No i jak go wykończyć ???

A czy ściana czy szyba to jeden pieron bo szybę przecież dostawiasz do poziomej podłogi i klin wtedy jest widoczny tylko od środka brodzika .....

Kingo, a wiesz, że od kilku dni wybieram się do Ciebie z inspiracją?

Tylko dotrzeć nie mogę, bo kurcze praca mi przeszkadza :lol2:, ale dotrę :yes:

Co do płytek w prysznicu, to my z Morelką mamy troszkę inną sytuację, bo mamy prysznic obudowany z 3 stron ściankami. U Was (Anetka, Gumisia i Pinakolada) jest chyba szyba z dwóch stron :confused:

A u Szocik szyba z boku

Zapraszam :)

Mój prysznic dolny z 2 stron ma ścianę a z trzeciej szybę, natomiast w łazience dziewczynek wszędzie są ścianki

U mnie ten klin jest od strony szyby i na scianie po stronie przeciwnej. Na scianie tego zupełnie nie widać, a od strony szyby zamaskowany jest listwa. Trudno to troche wytłumaczyć - poprosze męża zeby strzelił mi kilka fotek to ci podrzuce po południu.

Generalnie rzecz biorac jest to dyskretne i 95% ludków którzy beda się kiedykolwiek tam kąpac nie zwróca na niego uwagi.

Słonko zapraszam jak najczęściej - razem damy radę, bo ja też zagubiona :D.

Cieszę się ogromnie, że i Tobie się spodobała ta wanna. Ja już się nie mogę doczekać gdy w niej odpocznę :D. Gdy ją zdobyliśmy w promocyjnej cenie, to cieszyłam się jak dzieciak http://emoty.blox.pl/resource/yahoo.gif. Na razie widzę same plusy - wygodna, ciepła, nietrzeszcząca i optymalna w wymiarach (po ostatnich rachunkach za wodę cieszę się, że nie wybraliśmy dużej wanny). Podoba mi się jej kształt. Idzie co prawda w retro, ale nie w tak oczywisty i jednoznaczny sposób.

Co do umywalek, to na 99% wezmę Roca Gap - zobacz jak ładnie nawiązuje kształtem do podstawy wanny ;), a jej cena jest bardzo przyjazna :).

http://www.roca.pl/temp/upload/2012/serie/ceramika/gap7.jpg

dziękuję bardzo :) za dobre słowo i za radę :) faktycznie ładna ta umywaleczka :) wiesz ja szukałam bardziej owalnej i bardziej nowoczesnej niz retro

bo raczej nie idę w retro (mimo, iż widziałam na forum kilka bardzo pięknych realizacji, ale ja chyba nie miałabym tyle wyczucia ;) )

mylisz, ze do tej wanny wcale nie musi być owalna umywalka ?? może być nieco kanciata ?? podobają mi się takie i to bardzo :)

wanna ma raczej kształt mało kanciaty :) cholipka dałaś mi do myślenia :rolleyes::rolleyes:

Dziękuję, że to napisałaś, bo sama już się bałam :D. Ale o tym za chwileczkę ;).

ciesze się, że się na coś przydałam także Tobie ;) bo myślałam, że mnie pogonisz z pomysłem całej ceglanej ściany ;)

Dziewczyny ja myślę , że ilość ścian nie ma znaczenia bo czy one są wybudowane czy tez szklane spadki trzeba zrobić, żeby woda nie stała albo nie wypływała poza prysznic...ja u siebie mam odpływ na środku (nie podobają mi się liniowe) ale wykonawca powiedział mi, że niezależnie od odpływu musze zapomnieć o dużych płytach...

Julianna, sorry za opóźnienie i brak odpowiedzi.

Mam, mimo podglądania – dorywczego – gigantyczne zaległości na fm, ale zerknęłam na Twoje wizualki i zdecydowanie wersja 1. Podłoga w wielkie płyty pasuje też.

Dzięki za życzenia. Tobie i Twoim Bliskim również najlepsze życzenia. Spokojnego, ale z interesującą zaderką, życia i domu bezproblemowego

Pesteczko Kochana :hug: Ale się cieszę, że jesteś :hug: :hug: :hug: Bardzo tu Ciebie brakuje, ale wiem, że czasem są ważniejsze sprawy. Martwiłam się czy wszystko w porządku, ale jak zobaczyłam Cię w pięknych świątecznych okolicznościach (nie pisałam, bo nie chciałam przeszkadzać) to już byłam spokojniejsza :).

Dziękuję za opinię i życzenia :hug:

Ewo - dokładnie o ten klin mi chodziło :yes: Mnie by przeszkadzał ;) No i jak go wykończyć ???

A czy ściana czy szyba to jeden pieron bo szybę przecież dostawiasz do poziomej podłogi i klin wtedy jest widoczny tylko od środka brodzika .....

No fakt, w sumie to bez różnicy czy ściana czy szyba :D. Kojarzę, że kiedyś u siebie pokazywałaś swój brodzik. Ten z betonowymi płytami - poszperam :).

Tym bardziej, że:

Zapraszam

Z przyjemnością skorzystam Kingo :D :D :D

Ja też mam kliny pod prysznicem.Płytka nie była cięta.

Julianno zapraszam w ferie pod prysznic ,obejrzymy wspólnie :)

Jak powiedziałam przez telefon dla mnie wersja nr 1. zdecydowanie

No fakt Basiu. Przecież JA TO U CIEBIE WIDZIAŁAM na własne oczy. Przyćmiło mnie kompletnie ;). Już się cieszę na nasze kolejne spotkanie :D

Basiu a jaka masz duzą płytke?

Gres Basi ma 60x60

dziękuję bardzo :) za dobre słowo i za radę :) faktycznie ładna ta umywaleczka :) wiesz ja szukałam bardziej owalnej i bardziej nowoczesnej niz retro

bo raczej nie idę w retro (mimo, iż widziałam na forum kilka bardzo pięknych realizacji, ale ja chyba nie miałabym tyle wyczucia ;) )

mylisz, ze do tej wanny wcale nie musi być owalna umywalka ?? może być nieco kanciata ?? podobają mi się takie i to bardzo :)

wanna ma raczej kształt mało kanciaty :) cholipka dałaś mi do myślenia :rolleyes::rolleyes:

ciesze się, że się na coś przydałam także Tobie ;) bo myślałam, że mnie pogonisz z pomysłem całej ceglanej ściany ;)

A widzisz Slonko - to dowód na to, że warto śmiało dzielić się swoimi pomysłami / sugestiami :). Nad cegłą więc nadal myślę - tym razem po drugiej stronie :D

Co do umywalki, to roca gap raczej nie jest typowo retro. Zobacz na inspiracje, które wrzuciłam. Żadna nie jest retro. Moja łazienka też raczej retro nie jest :) (widziałaś całość wizualizacji? - TUTAJ je wrzucałam). Najbardziej retrowatym elementem jest właśnie wanna ;).

Przyjrzę się Twoim typom umywalek, bo widziałam je u Ciebie :).

Ups, przepraszam, juz uciekam, nie będę Paniom przeszkadzac :rotfl:

Jak to? My z Magdą nie mamy nic przeciwko :D :D :D (co nie Madzia?)

No to wrzucam obiecane fotki:

od strony prysznica ten klin wykończony jest srebrna listwą

podloga%25202.JPG

od strony wc - nie widac zadnej różnicy poziomów

podloga.JPG

Madziu, ogromniaście dziękuję :hug: Naprawdę bardzo zgrabnie to u Ciebie zrobili. Ten klinek jest bardzo subtelny. A dlaczego musieli ciąć płytkę na pół? Środek też masz pochylony?

A Twoje cerimy - BAJKA :)

Dziewczyny ja myślę , że ilość ścian nie ma znaczenia bo czy one są wybudowane czy tez szklane spadki trzeba zrobić, żeby woda nie stała albo nie wypływała poza prysznic...ja u siebie mam odpływ na środku (nie podobają mi się liniowe) ale wykonawca powiedział mi, że niezależnie od odpływu musze zapomnieć o dużych płytach...

A fakt Anetko - zapomniałam, że Ty masz inny rodzaj odpływu :). Mnie w sumie byłoby obojętne jaki odpływ, ale już kupiłam liniowy.

Czy ja dobrze myślę, że przy liniowym wystarczy spad w jedną stronę?

Dobrze myślisz Julianno. Dlatego te kliny tylko z dwóch boków muszą być. Dla mnie większy problem stanowi ściana wzdłuż, której jest odpływ. Tam przecież trzeba przyciąć wąski pasek płytek, żeby wyrównać do poziomu podłogi. To może gorzej wyglądać niż kliny po bokach. Patrzę na fotki Szocika i tam jest chyba na ścianie nie ma płytek.

Julianna, u mnie był zwyczajny zap...rz około świąteczny. Na szczęście po raz pierwszy od kilku lat praca mnie nie ścigała. Za to w dom wymagał potężnego odgruzowania. I miałam też mieszkanie mamy do „zaopiekowania się” oraz „ucztę” świąteczną do przygotowania. W sumie dopiero po pierwszym zaczęłam odpoczywać :p

U mnie płytka była cięta z 2 powodów:

1) (chyba powód mniej wazny dla spływu :D) - łazienka ma szerokości 201 cm, a płytka ma 96,6 cm - to by znaczyła, ze po połozeniu 2 obok siebie miałabym gdzieś docinkę ok 7 cm. Z racji kształtowania spływu układanie na mijanke raczej nie wchodziło w gre

2) Spływ kształtowany był w ten sposób

splyw.JPG

Gdyby nie przecięto płytek na pół to ukształtowanie odpływu od strny Ai C byłoby proste, natomiast od strony Bi D - niemożliwe.

Pestko - u mnie dolna łazienka wypłytkowana po sufit - kazda ścianka. Nie iwem gdzie nie widzisz płytek :)

Ja jak zwykle spóźniona wpadłam dorzucić głos :rolleyes:

Zgadzam się z nihiru, że cegła na ścianie z drabiną wygląda na wciśniętą trochę na siłę. Albo raczej - geberit w płytkach cegiełkach daje wrażenie jakby niepotrzebnie się wciął, zaburzając proporcje i układ ;)

Cegła na ścianie, której na wizualkach nie widać wydaje się bardzo dobrym pomysłem. Jak dla mnie zdecydowanie w naturalnym "ceglanym" kolorze :)

julianno, witam się w Twoim wątku :)

I od razu na dzień dobry pozwolę sobie wtrącić swój grosik ;)

Jeśli nie musisz to nie kupuj umywalki Roca Gap. Jest bardzo płytka i tak wyprofilowana, że woda bardzo się rozchlapuje przy korzystaniu. Niestety, bo ja też ją chciałam ale cieszę się, że miałam okazję skorzystać, więc była szansa na zmianę. :rolleyes: