Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Suczka poszła w długą...

anulkawj

Recommended Posts

Prosze o poradę. Nasza suczka rasy owczarek niemiecki miałą swoja trzecią cieczkę i korzystając z nieuwagi poszła w długą. Uciakła z małym, starym kundelkiem o 1/3 miniejszym. Nie mogliśmy ich znależć przez jakieś 10 - 15 minut. W ciagu tego czasu uciekły dosyć daleko i kundelek próbował coś zmajstrować. Po wizycie u wterynarza wiem, tyle, że po 20 dniach od akcji mamy sie z nią zgłosić i wziąć 2 zastrzyki po 100 zł. Przynam,że minie troche cena walnęła. Oprócz tego martwię się o skutki uboczne takich zastrzyków. Pan weterynarz twierdzi, że nie ma, ale poczytałam i posłuchałam - opinie są inne. Może się poważnie rozchorować albo być bezpłodna. Z drugiej strony oczywiście nie chcemy, żeby urodziła. Jak myślicie - jest szansa, żeby w takim czasie, taki mały piek coś zmajstrował? Znajomy weterynarz twiedzi, że do zapłodnienia może dojść jedynie pomięzdy 9 a 14 dniem cieczki. Źródła internetowe podają, że wtedy gdy cieczka ma najbledszy kolor - tak niestety było w przypadku naszego czorta. I co tu zrobić? Iść na zatrzyki czy sobie podarować?

Czas jak najbardziej był wystarczający żeby coś zmajstrować, do zapłodnienia może dojść nie tylko między 9 a 14 dniem niestety. Moja suka np była gotowa dopiero po 17 dniu rui a sunia koleżanki musiała być kryta juz w 7 dniu. Oczywiście nasze suki to zwierzęta hodowlane. Gabaryty romeo też nie sa przeszkodą widziałam szczenięta których matką był onek a ojcem jamnik więc dla chcącego nic trudnego za to maluchy wyglądały jak pokraki. Na usg widać dopiero coś niecoś w 28 dniu po kryciu jesli aparatura nowoczesna i czuła i wet specjalista to można się pokusić o 24 dzień , wcześniej nie widać nic. Co do zastrzyków poronnych to nie są zbyt bezpieczne dużo lepiej dla suki gdybyś ją po zakończonej rui po prostu wysterylizowała. Chyba że suka jest hodowlana i wiążecie z nią plany na przyszłość wtedy można pozwolić urodzić i uśpić maluszki.

Wiesz co jest naprawdę drastyczne ? Dobre ręce które, przywiązały psa do drzewa w lesie, dobre ręce która psa katują i całe mnóstwo dobrych rąk które oddały swoich ulubionych pupili do schroniska. Dlatego lepiej uśpić niechciany miot zaraz po porodzie kiedy maluszki sa jeszcze niczego nie świadome niż zaryzykować ,żeby choć jeden maluch trafił w takie "dobre ręce" . Czy tego chcemy czy nie schroniska sa pełne niechcianych kundelków po co powoływać na świat kolejne?

Dziekuję za wpisy. Chcieliśmy ja dopuszczać, ale jeszcze nie tym razem - więc wysterylizowanie w grę nie wchodzi. Przyznam, że liczyłam na usg, ale jeśli piszesz, że ciężko coś wypatrzec przezd 20 dniem, to nic nie da. Może masz racje - trzeba czekać. Co do uśpienia, dla mnie tragedia, ale wpis o "dobrych rekach" daje do myślenia. Rzeczywiście, tak źle i tak nie dobrze. Jednym słowem my nawaliliśmy - trzeba było suczki pilnować. Mam niezłą nauczkę na przyszłość.

Takie życie...

Podpisuję się obydwoma rękami pod oceną "dobrych rąk"

Wszystkie psy mam z odzysku...

Można spróbować pogorszyć suczce warunki życiowe - jest szansa że organizm stwierdzi że to nie dobra pora na szczeniaki - tak się robi u suk które często mają urojone ciąże.

Ogranicza się przez 2 tygodnie ilość karmy do minimum, dostęp do wody też musi być ograniczony oraz trzeba zadbać co naprawdę dużą dawkę ruchu.

Mam sucz ze skłonnością do ciąż urojonych, patent sprzedał mi mój wieloletni weterynarz - przy urojonych działa w stu procentach. Od kiedy tego przestrzegam nie było ani jednej.

Chcieliśmy ja dopuszczać, ale jeszcze nie tym razem - więc wysterylizowanie w grę nie wchodzi.

Jesli chcieliscie ja kryc to rozumiem , ze suka jest hodowlana , wiec musisz wiedziec jakie sa konsekwncje takiego miotu .

Chyba , ze nie jest hodowlana .

Mam nadzieje że ta cisza nie jest potwierdzeniem tego ze suczka jest bez papierów i ma mieć szczeniaczki.

Ludziom się wydaje że suka powinna mieć jeden miot - nie wiem skąd to przekonanie.

Psy to nie ludzie, nie mają "pragnienia potomstwa", po prostu w okresie rui hormony każą się im rozmnażać - nie ma w tym uczuć wyższych, jest tylko czysta biologia.

W stadzie rozmnaża się tylko para ALFA a reszta to akceptuje.

Niestety "uczłowieczanie" zwierząt prowadzi do tego że większość "Kowalskich" rozmnaża swoje psy - potem schroniska pękają w szwach.

Pies to nie rzecz, to żywa istota. Jaką macie gwarancję że szczeniaki trafią w odpowiedzialne ręce??? Czy nie zasilą schronisk? Nie wylądują w lesie albo w rowie?

Ja nie hoduję zwierząt bo poczucie odpowiedzialności za MOJE mioty by mnie wykończyło...

Edytowane przez martadela

Fanatycy psów hodowlanych się znaleźli.

Sporo "hodowców" nie wnika w chów wsobny, a później mamy choroby psów rasowych. Zdrowo odżywianego szczeniaka trzeba ciągle wozić do weterynarza, bo ma problemy z uszami, skórą czy stawami.

"W stadzie rozmnaża się tylko para ALFA a reszta to akceptuje"

Bardzo mądre. Tylko z czego wynikają choroby starych suk czy ciąże urojone. Bo nasze psy nie żyją w stadzie, nie limituje ich brak żywności czy obecność pary ALFA.

anulkawj napisałaś że wpis o "dobrych rękach" daje do myślenia, a mimo to chcesz pokryć suczke?

Wg mnie sprawa jest oczywista. Dobro szczeniaków które mogą się urodzić Cie nie obchodzi. Dla Ciebie liczy się kasa. Przecież na szczeniakach po starym kundelku nie zarobisz, a na owczarkach bez rodowodu tak ( co wg nowej ustawy o ochronie zwierząt jest karalne).

Przejdź się do najbliższego schroniska i zobacz ile ONków czeka na swoją szansę. Wszystkie kiedyś miały dom...

Dzięki WSZYSTKIM za miłe słowa. Szukałam porady i dobrego słowa, dostałam baty. Wiem co jest legalne a co nie - nie potrzebuję uświadamiania. Tak sobie myślę, że nie miałam świadomości, jakich kokosów mogę się dorobić na szczeniaczkach. Kasa02 nim kogoś posądzisz o robienie kasy na wszystkim co się rusza i brak uczuć, lepiej się zastanów. Nie będę się tłumaczyć przed Tobą, czuję się urażona. Jakbyś rzeczywiście czytała ze zrozumieniem - jak twierdzisz, to doszałbyś do meritum pytania.

Dziekuję za wpisy. Chcieliśmy ja dopuszczać, ale jeszcze nie tym razem - więc wysterylizowanie w grę nie wchodzi.

dopuszczac??? A po co? Taka wybita jest eksterierowo i pod wzgledem charakteru??? Jak rozumiem i ona i jej potomstwo zlotymi zgloskami moze sie zapisac na kartach hodowli owczarkow niemieckich???

Jesli nie... polecam wizyte w najblizszym schronisku. Pseudo_owczarkow, owczarkow bez rodowodu, owczarkow Z rodowodem jest tam cale zatrzesienie ... Bezdomne, skrajnie nieszczesliwe, samotne, zdziczale ... tylko dlatego, ze ktos kiedys chcial "dopuscic" :(

A suke nawet w wysokiej ciazy mozna wysterylizowac ...

dopuszczac??? A po co? Taka wybita jest eksterierowo i pod wzgledem charakteru??? Jak rozumiem i ona i jej potomstwo zlotymi zgloskami moze sie zapisac na kartach hodowli owczarkow niemieckich???

Jesli nie... polecam wizyte w najblizszym schronisku. Pseudo_owczarkow, owczarkow bez rodowodu, owczarkow Z rodowodem jest tam cale zatrzesienie ... Bezdomne, skrajnie nieszczesliwe, samotne, zdziczale ... tylko dlatego, ze ktos kiedys chcial "dopuscic" :(

A suke nawet w wysokiej ciazy mozna wysterylizowac ...

Tak własnie uważam, wielka sława przed nią i jej potomstwem.