alek_w 31.03.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 W projekcie wyszło 24 cm ścianki kolankowej, w związku z czym będzie ona wylana jako monolit. Czy jest to technologicznie możliwe, żeby zrobić to razem ze stropem, czy też trzeba robić to na dwa razy. Projektant sugeruje w jednym etapie, tylko zastanawiam się jak. Beton przecież będzie uciekał z wieńca stropem wg zasady naczyń połączonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 31.03.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 (edytowane) Technologicznie można to sobie wyobrazić (np. szalunek stropu w postaci szczelnej "skrzynki" z odpowietrzeniami i bardzo starannie przygotowany dość rzadki beton). Tylko PO CO Czy dlatego, że tańszy ma być JEDNORAZOWY transport "gruchy" z betonem od kosztów (materiał + robocizna) wykonania tego "specjalnego" szalunku oraz odpowiedniej gęstości betonu?? Tutaj "aż się prosi" o zbrojenie wieńca zintegrowane z wylewką stropu, a jednak (w celu utrzymania jakości) wylanie obu - oddzielnie. Skoro projektant proponuje w jednym etapie, to niech dokończy tę swoją "złotą" myśl i dopowie, jak to zrobić bez dodatkowych kosztów (w tym uzupełnienia nieuniknionych "niedolań")? Pozdrawiam Edytowane 1 Kwietnia 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 01.04.2012 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Technologicznie można to sobie wyobrazić (np. szalunek stropu w postaci szczelnej "skrzynki" z odpowietrzeniami i bardzo starannie przygotowany dość rzadki beton). Tylko PO CO Czy dlatego, że tańszy ma być JEDNORAZOWY transport "gruchy" z betonem od kosztów (materiał + robocizna) wykonania tego "specjalnego" szalunku oraz odpowiedniej gęstości betonu?? Tutaj "aż się prosi" o zbrojenie wieńca zintegrowane z wylewką stropu, a jednak (w celu utrzymania jakości) wylanie obu - oddzielnie. Skoro projektant proponuje w jednym etapie, to niech dokończy tę swoją "złotą" myśl i dopowie, jak to zrobić bez dodatkowych kosztów (w tym uzupełnienia nieuniknionych "niedolań")? Pozdrawiam Zrobię tak jak piszesz. Projektant dopuszcza 2 etapy. Zaproponował, żeby wzruszyć wierzchnią warstwę pierwszej części wieńca. Mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć jak powinno wygladać zbrojenie dla wieńca 24/50cm. Wystarczą 4 pręty 14mm? O ile w pionie i w poziomie powinny być od siebie oddalone (przekrój)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.04.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Zrobię tak jak piszesz. Projektant dopuszcza 2 etapy. Zaproponował, żeby wzruszyć wierzchnią warstwę pierwszej części wieńca. Mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć jak powinno wygladać zbrojenie dla wieńca 24/50cm. Wystarczą 4 pręty 14mm? O ile w pionie i w poziomie powinny być od siebie oddalone (przekrój)? Masz projekt masz projektanta i tu pytasz? Nie znamy Twojego budynku ale juz z wymiarow wyglada ze 4 prety to za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 01.04.2012 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Masz projekt masz projektanta i tu pytasz? Nie znamy Twojego budynku ale juz z wymiarow wyglada ze 4 prety to za mało Dziękuję, Twoja wypowiedź wniosła wiele do tematu. W projekcie są 4-pręty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 01.04.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć jak powinno wygladać zbrojenie dla wieńca 24/50cm. Wystarczą 4 pręty 14mm? O ile w pionie i w poziomie powinny być od siebie oddalone (przekrój)? To są ważkie decyzje i to TWÓJ projektant MUSI wziąć za nie odpowiedzialność. Chyba, że robisz jakiś "samodział" a rzekomy projektant, to zwykła "ściema" W takim przypadku podpowiedzi tu na Forum nie oczekuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 01.04.2012 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Coś mi się wydaje, że alek_w usiłuje sobie radzić sam - bez projektanta Mój projektant robi dużo błędów, wykonawca wykazuje radosną twórczość, a kierownik przyjeżdża na budowę 2x rzadziej niż mam to ustalone w umowie. Siłą rzeczy muszę się zaangażować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 01.04.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Mój projektant robi dużo błędów, wykonawca wykazuje radosną twórczość, a kierownik przyjeżdża na budowę 2x rzadziej niż mam to ustalone w umowie. Siłą rzeczy muszę się zaangażować Przecież ci ludzie chyba nie pracują dla ciebie gratis? Musisz wyegzekwować ustalenia zawarte w umowach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 01.04.2012 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Przecież ci ludzie chyba nie pracują dla ciebie gratis? Musisz wyegzekwować ustalenia zawarte w umowach Koryguję błędy, które nanosi projektant, kłócę się od czasu do czasu z wykonawcą no i ostatnio zakomunikowałem kierownikowi, że pomniejszę mu wynagrodzenie, jeśli nie będzie zgłaszał się na budowie. Co jeszcze mogę zrobić? Zmieniać nie ma sensu, w końcu na razie nie jest tragicznie. Szukam jedynie potwierdzenia czy mój wieniec jest zaprojektowany poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.04.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Dziękuję, Twoja wypowiedź wniosła wiele do tematu. W projekcie są 4-pręty. Ale co mam napisać że potrzbujesz 6; 10, 16 ? Nie znam projektu ani ja ani pozostali forumowicze. Przy takich wymiarach jak podąłeś wg mnie powinno byc minimum 6 pretów 2 dodatkowe w połowie wieńca aby bok 50cm został podzilony na dwa po 25cm. Ale to zbrojenie konstrukcyjne czyli wynika z przepisow nie obliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 01.04.2012 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Ale co mam napisać że potrzbujesz 6; 10, 16 ? Nie znam projektu ani ja ani pozostali forumowicze. Przy takich wymiarach jak podąłeś wg mnie powinno bypoc minimum 6 pretów 2 dodatkowe w połowie wieńca aby bok 50cm został podzilony na dwa po 25cm. Ale to zbrojenie konstrukcyjne czyli wynika z przepisow nie obliczeń. O widzisz. O to mi chodzi. Mógłbyś podać mi ten przepis? Powołam się przy rozmowie z konstruktorem . Projekt to nic specjalnego - zwyłka koperta, 12 pustaków, na to strop teriva z wieńcem/ścianką kolankową 50cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.04.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Przepis nie przepis, napisalem wg mnie to raczej wiedza ktora posiadam niż konkretny punkt normy. Oczywiście jest przepis w normie do konstrukcji żelbtowych odnośnie max rozstawu zrbojeń i max to 250 , ale dotyczy to elementów wiekszych chyba od 70cm. Praktyka i starsi wiekem konstruktorzy zalacają jednak dokladanie tego typu zbrojeń przy mniejszych elemtach np jakw spomniany wieniec. Zbrojenie to ma zadanie przeciw skurczowe i jego grubośc może być w granicach 8-10mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts