michal.bdg 31.03.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Witam, urodził mi się ostatnio taki pomysł, aby dodatkowo oprócz rurek do podłogówki, położyć dodatkowo od kotłowni do każdego pomieszczenia. Można by je zaślepić w ścianie i zobaczyć jak podłogówka zda egzamin. Dodatkowy koszt pewnie niewielki biorąc pod uwagę ok. 800 m rurek jakie zostanie położone na ok. 100m2 powierzchni. Dodatkową cenę robocizny tez pewnie bym przełknął, zwłaszcza że to tylko rozłożenie rurek bez montażu grzejników oraz podłączenia w kotłowni. Przy braku gazu ziemnego podłogówkę chcę zasilać piecem na groszek a te ewentualne "zapasowe kalafiory" w przyszłości mogłyby zostać niezależnym obwodem zasilane piecem na prąd. Zakładając że będą używane 1-2 razy dziennie dla szybkiego podniesienia temp. po powrocie do domu pewnie nie byłoby to drastyczne obciążenie dla budżetu. Gaz z butli wykluczam, własna instalacja to ok. 12-15 tyś a 11zł za metr3 z Gaspolu to absurd. Jeśli dobrze liczę to dobowy koszt ogrzewania wynosiłby ok. 100 PLN (8-9m3) Dom o powierzchni 112m2 okna 3-szybowe Veka Alphaline, ocieplenie ok.16-18 cm.styro. posadzka 12cm. Strop sam jeszcze nie wiem, początkowo prawdopodobnie 10-15cm ale pewnie co rok dołożę po ok.5-10 cm w zależności od funduszy. -Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts