Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zassilanie pod kaloryfery....tak na zapas ?

michal.bdg

Recommended Posts

Witam, urodził mi się ostatnio taki pomysł, aby dodatkowo oprócz rurek do podłogówki, położyć dodatkowo od kotłowni do każdego pomieszczenia. Można by je zaślepić w ścianie i zobaczyć jak podłogówka zda egzamin. Dodatkowy koszt pewnie niewielki biorąc pod uwagę ok. 800 m rurek jakie zostanie położone na ok. 100m2 powierzchni. Dodatkową cenę robocizny tez pewnie bym przełknął, zwłaszcza że to tylko rozłożenie rurek bez montażu grzejników oraz podłączenia w kotłowni. Przy braku gazu ziemnego podłogówkę chcę zasilać piecem na groszek a te ewentualne "zapasowe kalafiory" w przyszłości mogłyby zostać niezależnym obwodem zasilane piecem na prąd. Zakładając że będą używane 1-2 razy dziennie dla szybkiego podniesienia temp. po powrocie do domu pewnie nie byłoby to drastyczne obciążenie dla budżetu. Gaz z butli wykluczam, własna instalacja to ok. 12-15 tyś a 11zł za metr3 z Gaspolu to absurd. Jeśli dobrze liczę to dobowy koszt ogrzewania wynosiłby ok. 100 PLN (8-9m3) Dom o powierzchni 112m2 okna 3-szybowe Veka Alphaline, ocieplenie ok.16-18 cm.styro. posadzka 12cm. Strop sam jeszcze nie wiem, początkowo prawdopodobnie 10-15cm ale pewnie co rok dołożę po ok.5-10 cm w zależności od funduszy.

-Michał