koliber23 31.03.2012 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Witam piszę do was bo kupiłem 15m2 płyt tarasowym które są w 2 wymiarach jedne mają wymiar 600x600 natomiast drugi mają wymiar 600x300 tak jak pisałem 15m2 do tego kupiłem 1tone piasku + 8worków cementu 25kg szt ... powiem tak kupiłem to iż mimo że nie znam się na tym ale wiadomo w życiu trzeba spróbować wszystkiego i postanowiłem że zrobie to samemu wiadomo jak sobie poscielisz tak się wyśpisz ale żeby popełnić jak najmniej błędów lub nie zrobić wcale postanowiłem do was napisać abyście mi co nieco podpowiedzieli ogólnie nie wiem jak zacząć układać płytki i jak złapać poziom bo pierwsze co będę musiał zrobić to wymieszać piach z cementem i mniej więcej na jakiej pow rozsypać na początku pracy ten mix czy od razu wszystko wysypać czy sypać no 3-5 płytek położone sypac kolejną dawkę piasku nie wiem bardzo był bym wdzięczny za wszelką pomoc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgluza 01.04.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 WitamPostaram się udzielić nieco informacji.O ile dobrze rozumiem skoro jest cement i piach ma Pan zamiar układać płyty na zaprawie półsuchej.W takim wypadku jeśli płyty są bezpośrednio układane na gruncie wcześniej należy wykonać 5cm warstwę z samego piasku, jeśli układamy na wylewce cementowej taka warstwa nie jest potrzebna.Płyty układa się na zaprawie półsuchej(konsystencja mokrej ziemi), w proporcji 1 worek cementu / 12 łopat piachu(4 wiadra 20l).Poziomowanie - zależy od powierzchni, przeważnie wystarczy łata 3m i ewentualnie sznurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koliber23 02.04.2012 05:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Witam i dziękuje bardzo za odpowiedz lecz nie rozumiem jednego no bo tak jak pan pisze to będzie na sucho robione lecz zanim zacznę robić to w ogrodzie to musze najpierw wykopać około 5cm podłoża ? czy tylko wysypać na ziemie około 5cm piasku i dopiero potem piasek zmieszany z cementem na tą 5cm warstwę piasku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 02.04.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Zaznaczam, że nie znam się na tym, ale chciałbym się znać. Myślę, że należy usunąć warstwę organiczną ziemi, czyli humus. 5cm pospółki to trochę mało, szczególnie jeśli chcemy mieć równy taras przez długi czas.Przy gruntach piaszczystych należy zdjąć te 20cm czarnej żyznej ziemi i mają pod sobą w miarę czysty piach, wysypujemy warstwę piasku lub pospółki, lejemy wodą , zagęszczamy zagęszczarką płytową, następnie układamy warstwę podsypki piaskowo-cementowej i na to płyty. Podejrzewam, że tak to powinno wyglądać, żeby mieć równy, stabilny taras na lata. U siebie mam maksymalnie koszmarną glinę z kamieniami i tez chcę zrobić taras na gruncie. Mam już drewniany i zdecydowanie to porażka, bo stosując drogie oleje do drewna uzyskuję impregnację na 6 miesięcy....szkoda na to pracy. Planuję zdjąć warstwę 30-40cm gliny pod taras, sypać warstwami pospółkę i zagęszczać. Następnie położyć folię, zaszalować boki i wylać płytę betonową 12cm grubości, zbrojoną siatką z prętów fi10 15x15. Na gotową płytę położę gres, albo kostkę brukową. Takie są moje przypuszczenia. Proszę o skorygowanie. Strefa przemarzania u mnie to 120cm, grunty wysadzinowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 03.04.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 K160 - nie wylewaj płyty betonowej. Płytki odejdą z czasem od płyty. Najlepiej kłaść na gruncie wtedy nic się nie złuszczy. Korytujesz 30-40cm. Ubijasz dno. Zasypujesz np. piachem/pospółką/gruzem/klińcem. Ubijasz. Na ostatnie 10 cm rozsypujesz suchy beton. Ubijasz. Wstawiasz 2 równoległe rurki (jak do wody). Poziomujesz te rurki poziomicą. Wszystko delikatnie zasypujesz suchym betonem. Bierzesz dechę lub 2m poziomicę i ściągasz plan jadąc dechą po rurkach. Układasz. Fugujesz. Gotowe. Nie chodź po tym parę dni bo wydepczesz dołki. A rurki wyjmij zanim położysz płytki. Wszystko zacznij od posadowienia na suchym betonie krawężników, które wyznaczą poziom całej płaszczyzny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 04.04.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Bardzo konkretna porada. Blechert.pl dziękuję, w końcu wiem jak to powinno być zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 05.04.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Kilka fotek z realizacji płyt , tylko u mnie na piasku nie na betonie.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184986-Libet-Sheridan-szukam-zdj%C4%99c-z-realizacji-ma-ktos-na-tarasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts