Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oś fundamentów-o co tu KAMAN?

Lusia191

Recommended Posts

Witam niedługo zaczynam budowę i geodeta będzie wyznaczał budynek i mam takie pytanie dziwi mnie projekt fundamentów tzn.chodzi głównie o oś ścian zewnętrznych fundamentów bo ściany nośne fundamentów są ok-oś jest na środku śc.fundamentowej, a na zewnętrznych śc.fundamentowych oś nie jest na środku tylko jest przesunięta do środka budynku dziwne ,wcześniej myślałem że ten rzut policzyli z ociepleniem śc,fundamentowej ale jednak nie, dodam że wg projektu na ścianach zew miał być ytong40 my zmieniliśmy na porotherm 25 P+W i nośne w środku budynku tak samo ale dalej nie kumam czemu oś śc.zew jest przesuniętą (nie jest na środku) dodaje tu zdjęcie z rzutem fundamentów proszę o porady:)

http://images46.fotosik.pl/1443/51ea648907d1a355m.jpg

Edytowane przez Lusia191

Osie w projekcie nie są osiami symerii ścian czy fundamentów a są to osie konstrukcyjne. Zazwyczaj ustawie sie je 12cm od wewnętrznej strony ściany, w przypadku ściany 24 trafia ta oś "przypadkiem" w oś sciany.

dzieki kolego znów coś więcej wiem:) a powiedz czy mur ma stać na środku tych osi czyli jak pustak 40cm czy 24 to na połowie pustaka???

dzieki kolego znów coś więcej wiem:) a powiedz czy mur ma stać na środku tych osi czyli jak pustak 40cm czy 24 to na połowie pustaka???

mur ma stać zgodnie z projektem, te osie nie musze pokrywac sie z osią ścian, nie wiem jaki masz projekt wiec nie odpowiem jednoznacznie. Zaglądnij w projekt

mur ma stać zgodnie z projektem, te osie nie musze pokrywac sie z osią ścian, nie wiem jaki masz projekt wiec nie odpowiem jednoznacznie. Zaglądnij w projekt

ok rozumie ale po co w takim razie są te osie konstrukcyjne do czego służą???jaka maja role??? kiedyś mi się wydawało że jak się ma projekt to geodeta nanosi na ławy drutowe już wymiary np powiedzmy ławy i śc fundamentowej...itd

a mi się zawsze wydawało, że oś to po prostu oś i jest osiowo

tyle, że nie zawsze oś ławy pokrywa się z osią ściany fundamentowej, a a ta nie zawsze z osią ścian kondygnacji nadziemnych

ot takie różne osie, ale co by nie mieszać, pokazuje się jedną, wedle której ustawia się resztę, czasami niesymetrycznie

a rysunek jakoś nie chce mi się otworzyć, dalej te pop... wymysły funkcjonują