Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Nie wiem czy piszę w odpowiednim miejscu, ale proszę mi powiedzieć jak długo jest ważne pozwolenie na budowę, które było wydane dokładnie 2 lata temu - 1.04.2010. Wiem, że ostatnio coś się zmieniło... Pytam, ponieważ nie chcę stracić pieniędzy wydanych na załatwianie formalności związanych z budową. Słyszałem, że ważność to 3 lata, ale czy mnie to też obejmuje?

Proszę o informacje

Dziękuję

Pozdrawiam.

23 sierpnia 2008 weszła w życie nowelizacja ustawy Prawo budowlane, która przewiduje wydłużenie okresu ważności pozwoleń na budowę. Teraz będzie ono ważne przez trzy lata, licząc od dnia, w którym wydana decyzje o pozwoleniu stała się ostateczna.

a dokładnie :

Decyzja o pozwoleniu na budowę ważna jest 3 lata - wygasa, jeżeli budowa nie została rozpoczęta przed upływem 3 lat od dnia, w którym decyzja ta stała się ostateczna lub budowa została przerwana na czas dłuższy niż 3 lata (art. 37 ust. 1 ustawy - Prawo budowlane).

Edytowane przez Nefer

23 sierpnia 2008 weszła w życie nowelizacja ustawy Prawo budowlane, która przewiduje wydłużenie okresu ważności pozwoleń na budowę. Teraz będzie ono ważne przez trzy lata, licząc od dnia, w którym wydana decyzje o pozwoleniu stała się ostateczna.

a dokładnie :

Decyzja o pozwoleniu na budowę ważna jest 3 lata - wygasa, jeżeli budowa nie została rozpoczęta przed upływem 3 lat od dnia, w którym decyzja ta stała się ostateczna lub budowa została przerwana na czas dłuższy niż 3 lata (art. 37 ust. 1 ustawy - Prawo budowlane).

Dziękuję pięknie, o to mnie chodziło :) Dzięki! Pozdrawiam.