snowfido 02.04.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Witam,chcę kupić działkę budowlaną ale nie wiem jak powinna wyglądać prawidłowa księga wieczysta, a chodzi o to że działka którą chce kupić jest to część większej działki. Właściciel mówi że działki są podzielone ale podał numer księgi wieczystej na której są wszytskie działaki. Do tego jako sposób korzystania jest wpisane "działka orna" ale plan zagospodarowania przeiduje zabudowe mieszkalną. I tutaj mam pytania:1) Czy wydzielona działka powinna mieć swój numer księgi wieczystej na której będzie tylko ona a z tej ogólnej księgi wieczystej powinna być wykreślona?2) Jeżeli tak, to rozumiem że to może zrobić tylko właściciel (wystąpić o przydzielenie indywidualnej KW)3) Co jest nadrzędne jeżeli chodzi o przeznaczenie, KW czy plan zagospodarowania?4) Czy właściciel powinien zaktualizować w księdze wieczystej przeznaczenie działki z rolnej na budowlaną? Serdecznie dziękuje za pomoc, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BM Kleszczewo 02.04.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Witaj.My jak kupowaliśmy działkę to też była KW na wszystkie działki podzielone z większej. Po akcie notarialnym złożyliśmy w Sądzie wniosek o założenie KW tylko dla naszej i tym sposobem została odpisana z tej większej. A przeznaczenie działki - też był grunt rolny mimo że MPZP mówi o przeznaczeniu na mieszkalny. Przy składaniu do Starostwa PnB składaliśmy wniosek o wyłączenie grunt z produkcji rolnej i tym samym grunt stał się budowlany.A właściciel działek nie ma obowiązku zakładania KW dla każdej mniejszej. Jaki miałby w tym interes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 07.04.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Witam, chcę kupić działkę budowlaną ale nie wiem jak powinna wyglądać prawidłowa księga wieczysta, a chodzi o to że działka którą chce kupić jest to część większej działki. Właściciel mówi że działki są podzielone ale podał numer księgi wieczystej na której są wszytskie działaki. Do tego jako sposób korzystania jest wpisane "działka orna" ale plan zagospodarowania przeiduje zabudowe mieszkalną. I tutaj mam pytania: 1) Czy wydzielona działka powinna mieć swój numer księgi wieczystej na której będzie tylko ona a z tej ogólnej księgi wieczystej powinna być wykreślona? 2) Jeżeli tak, to rozumiem że to może zrobić tylko właściciel (wystąpić o przydzielenie indywidualnej KW) 3) Co jest nadrzędne jeżeli chodzi o przeznaczenie, KW czy plan zagospodarowania? 4) Czy właściciel powinien zaktualizować w księdze wieczystej przeznaczenie działki z rolnej na budowlaną? Serdecznie dziękuje za pomoc, pozdrawiam Witam, ja tutaj nie widzę żadnego problemu, ważne, żeby w dziale Hipoteka nie było obciążeń i w dziale Ograniczenia, służebności też. W akcie notarialnym podpisywanym u notariusza jest zawarty wniosek o założenie nowej KW dla tej wydzielonej działki. Co do przeznaczenia działki to też jest OK, jest rolna, ale skoro plan przewiduje możliwość budowy to można się budować. Nie ma potrzeby zmiany przeznaczenia działki z rolnej na budowlaną. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts