xlenka 02.04.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Witam! mama dach kopertowy o powierzchni 320 m. Chciałbym zrobić odwodnienie z rynien do dwóch zbiorników ( teren gliniasty ) i później wypompowywać na ogród. Jakiej pojemności zbiorniki powinny wystrczyć? Z góry dziekuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.04.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam! mama dach kopertowy o powierzchni 320 m. Chciałbym zrobić odwodnienie z rynien do dwóch zbiorników ( teren gliniasty ) i później wypompowywać na ogród. Jakiej pojemności zbiorniki powinny wystrczyć? Z góry dziekuję za odpowiedzi. W ten weekend spadlo w okolicach warszawy okolo 1,5cm deszczu. Czyli z 320m dachu - prawie 5m3!! W mokrym lipcu 2011 spadlo okolo 25cm deszczu, wiec prawie 80m3. (jakeis 4x wiecej niz srednia, i prawie polowa opadow z 2011). W sierpniu tylko 5cm, wrzesniu 1cm, pazdzierniku 1cm. Bywaly takie dni w lipcu ze z Twojego dachu splyneloby 10m3 wody. Powiedzmy 5m3 zbiornik jako zbiornik na wode do podlewania ogrodu, marnie sie sprawdzi. Bo jak przyjdzie suchy okres to w pare dni to zuzyjesz, chyba ze ogrodek maciupki. Jesli zas ma to stanowic bufor przed rozsaczeniem deszcowki na ogrodzie (zeby nie lac na ogrod wody z dachu kiedy na niego i tak pada deszcz), to jeszcze bardziej kiepski pomysl, bo zapelnisz taki zbiornik po 2 dniach niezbyt silnego deszczu, albo po 1h ulewnej burzy. Jesli gliniasty grunt nie przyjmuje duzych opadow deszczu i robi sie bardzo mokro, stoi woda, to taki parometrowy zbornik absolutnie problmu nie rozwiaze. Nalezaloby sie takiej wody pozbyc - row melioracyjny, kanalizacja deszczowa, itp. Srednie opady w polsce to jakies 60cm w skali roku, wiec prawie 200m3 z Twojego dachu. marcin Edytowane 2 Kwietnia 2012 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coperek 02.04.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 nie ma przypadkiem małego błędu w obliczeniach? do obliczeń chyba trzeba wziąć nie powierzchnię dachu, a powierzchnię zabudowy (z grubsza), no, rzut dachu z góry o ile dobrze pamiętam, to w czasie dużej ulewy spada do 40l/m2, dalej to już z górki sobie wyliczysz ile tej wody do odprowadzenia teoretycznie Ci się uzbiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xlenka 04.04.2012 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Niestety nie ma ani rowu melioracyjnego ani kanalizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon321 06.04.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Pewnie podpadnie to pod kryptoreklamę, ale w katalogu PipeLife-Stormbox jest wyjaśnione jak się oblicza objętość zbiorników rozsądzających. Jak określisz ile wody zużyjesz na podlewania to można oszacować jaki zbiornik jest potrzebny. Kiedyś według tych danych chciałem szacować, mam dach ok 160m2 i wyszła jakaś gigantyczna wymagana pojemność więc dałem sobie siana z tematem i z niektórych rynien po rostu leci na trawnik w ogrodzie.Link do pliku z katalogiem http://www.pipelife.com/media/pl/pobierz/K_Stormbox_Pielife.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebxyz 08.04.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Witam.W moim przypadku powierzchnia dachu to przeszlo 400 m2, 8 rur spustowych i zakopalem pojemnik o objętości 6,3 m3 z skrzynkami rozsączjącymi i zrobionym przelewem jakby co. Wiem, że jedna ulewa i pojemnik pelny, ale przy obliczeniach wyszlo, że musialbym zakopać basen olimpijski, ha. Trzeba do tego podejść z rozsądkiem i wszystko policzyć i pomyśleć. Ja wybralem takie rozwiązanie.PozdrawiamSebxyz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.04.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Ile daleś za zbiornik i jakiej firmy - sam mocno zastanawiam się nad celowością zbiornika - skrzynki rozsączające na pewno tak , ale co do zbirornika nie jestem pewein. Cena m3 wody 2,5 PLN brutto - przy 6,3 m3 przy pełnym napelnieniu =15,73 PLN , ile razy w ciągu sezonu uda sie w płeni wykorzystać zbiornik 10-20 ? , to daje bez uwzględniania kosztów energii do pompy ok 150-300 PLN oszczędności rocznie , przy cenie zbiornika kilka tysięcy sprawa dyskusyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebxyz 09.04.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Witam.W moim przypadku musiłem zakopać zbiornik, ponieważ w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego (w planie był zapis o zakazie odprowadzania wody na działkę - według mnie idiotyczny) a co za tym idzie i w projekcie maiłem taki zbiornik. PINB nie chciał oddać domu do użytkowania bez zakopania pojemnika i wykonania odwodnienia dachu. Ja zakupiłem pojemnik na allegro od sprzedawcy ireks1970, który ma firmę w Malborku. Zapłaciłem coś około 2800 zł, zbiorniki były w promocji. Dziś sprawdziłem i zbiornik 6000 m3 jest za 3300 zł. Oczywiście otrzymujesz także certyfikat.Faktycznie jak ktoś wcześniej napisał, większy deszcz lub krótka ulewa i zbiornik pełny.PozadrawiamSebxyz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts