Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stalowe KMT czy drewniane Stolpaw- drzwi zewnętrzne, które lepsze?!

Recommended Posts

Jak w temacie, stoję przed wyborem drzwi zewnętrznych do mojego domku i zastanawiam się co będzie lepsze?

Będą to drzwi o szerokości 130cm czyli wchodzi w grę skrzydło plus dostawka, najlepiej z jakimś doświetleniem w dostawce.

Dostałem wycenę z jednej firmy i tak to wygląda:

-Drzwi metalowe KMT dwuskrzydłowe 4.054 zł brutto z montażem.

-Drzwi drewniane Stolpaw grubość 68 mm naświetle boczne stałe 4352 zł btutto z montażem.

Niby drzwi drewniane są "milsze" teoretycznie cieplejsze, ale jak będą wyglądały po kilku latach? Będą od strony południowo-zachodniej więc ostre słońce i zacinający deszcz murowane. Nad nimi będzie mały balkonik ale nie wiem czy to dostateczne osłonięcie od deszczu. Co do drzwi stalowych to wydają się bardziej solidne, ale może to tylko subiektywne wrażenie.

a co tyczy się obu producentów trochę poszperałem, i opinie są różne,od bardzo dobrych po takie których lepiej tu nie cytować więc sam nie wiem :p

doradźcie coś proszę.

PS: jestem też otwarty na jakieś inne propozycję, ta wycena którą otrzymałem to tylko wyjściowa propozycja.

Mam KMT jako zewnętrzne drzwi gospodarcze. Kupiłem skuszony dobrymi opiniami na m. in. forum. Po 3 latach użytkowania mogę powiedzieć że ich nie polecam tym bardziej jako drzwi wejściwych do domu. Kiepskie jakość, tandetne wykończnie, bardzo lekkie i kiepsko wyciszają. U mnie po 2 latach zaczyna obłazić powłoka z szyldów i klamek wygląda to obskurnie, zamek potrafi sie zaciąć. Jako gospodarcze mogą być (od biedy), jako wejściowe proponuje sobie darować. Edytowane przez Regut1

Hmm, delikatnie ujmując nie jest dobrym pomysłem aby KMT, zwłaszcza 2-skrzydłowe montować po nasłonecznionej stronie. Latem odkształcenie skrzydła do zewnątrz i problemy z zamykaniem, zimą odwrotne i przewiewy górą i dołem. W przypadku drzwi wejściowych drewno wysokiej klasy to najlepszy materiał. Stolpawu nie znam ale o np.CAL-u złego słowa nie powiem ;-)

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Cześć, drzwi stalowe nie nadają się na główne drzwi wejściowe do nowoczesnego domu. Jedną zaletą jest ich cena. Możesz też się na takie zdecydować jeżeli potrzebujesz drzwi antywłamaniowych z atestem. Zastanów się nad drzwiami drewnianymi w technologii płytowej lub drewniano-aluminiowymi.

To w XXI wieku montuje się w domach. Pozdrawiam.

Witam

Cześć, drzwi stalowe nie nadają się na główne drzwi wejściowe do nowoczesnego domu. Jedną zaletą jest ich cena. Możesz też się na takie zdecydować jeżeli potrzebujesz drzwi antywłamaniowych z atestem. Zastanów się nad drzwiami drewnianymi w technologii płytowej lub drewniano-aluminiowymi.

To w XXI wieku montuje się w domach. Pozdrawiam.

skoro już stwierdziłeś, że zdecydowana większość inwestorów stosuje przestarzałe technologie to może podasz linki to jakiś ciekawych rozwiązań na miarę XXI wieku ?

a co do tego, że drzwi stalowe są TANIE i to ich jedyna zaleta polecam przeanalizowanie oferty np Hormanna

DRZWI WEJŚCIOWE

Pozdrawiam

Nie dla drewnianych dlatego że drewno materiał na drzwi w dobie szybkiej obróbki nie sezonowania i problemów jakościowych od co.

Skąd przedstawiciel drzwi stalowych wie co słychać w tartakach? A Gerdę z panelem drewnianym to byś pewie polecił (bo droga i można na niej dobrze zarobić?)

Szybko i tanio przyświeca niemal wszystkim dzisiejszym produktom.