Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żarówki led w półce pod sufitem

Recommended Posts

A tu masz zdjęcia czegoś, co też jest puszką. Bezproblemowo wchodzi w przestrzeń między karton gips a sufit poprzez otwór oprawy. Nie trzeba robić dziadostwa i okręcać kostek taśmą.

http://obrazki.elektroda.pl/3498974600_1333720512_thumb.jpg http://obrazki.elektroda.pl/9617420100_1333720514_thumb.jpg

Zresztą podobne "przyłącze" powinna posiadać każda oprawa halogenowa wykonana na napięcie 240V

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O jakiej merytorycznej dyskusji kolego dudi82 piszesz?

Ja Ci przekazałem jak instalacja ma wyglądać.

Przyznałeś rację, ale upierasz się przy swoich "standardach".

W imię czego?

Oszczędności?

Nie bądź śmieszny kolego.

A "Matołek" jest tu http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2156597&start=120&sid=e806c996fcff384994ae327a59418549#10758384

Ale nie martw się nie będziesz tam sam.

O odpowiadaniu na proste pytania pisałem, ale już nie ważne. Dowartościowuj się dalej kopiując wyrwane z kontekstu zdania na przeróżnych forach. Liżcie się dalej po tyłkach w waszych Towarzystwach Wzajemnej Adoracji. Bez odbioru.

dendrytus - chce Ci się jeszcze? :) Przecież jesteśmy tylko matołkami i partaczami więc nie próbuj przekonywać miszcza :). Złączka ma być chroniona przez PE i koniec :).

Nie trzeba robić dziadostwa i okręcać kostek taśmą.

A to niby w jakim celu?

Zresztą podobne "przyłącze" powinna posiadać każda oprawa halogenowa wykonana na napięcie 240V

Może na 240V tak, ale w Polsce mamy 230V

Czyli zakładając że podłączam przewód 3x1 to wyglądałoby to tak?:

http://images46.fotosik.pl/1441/70fc1d44c2ced544m.jpg

Tak.

jesli zamiast led podlaczone bylyby halogeny to tez nie bedzie jakosci w poziomie swiecenia pierwszej i ostatniej? do halogenow jaki przekroj przewodu

Jeśli LEDy są "wersji" 230V to nie będzie różnicy w świeceniu.

p.s. w holu bedzie ok 15 oczek - powinny wiec chyba wystarczyc ledy oparte na 11-12 diodach smd 5050 2,4W 195lm?

Ważna są lumeny, a nie moc. Edytowane przez dendrytus

@dudi82 W swoim poście no12 coś pisałeś o ograniczeniach prędkości. W jakim europejskim kraju ginie najwięcej osób na drogach?

Pisałeś coś o waszym przypadku. Wasz przypadek to prowizorka oparta na OMY. Zacytuj, proszę, co producent pisze w technicznej specyfikacji o przeznaczeniu tych przewodów. Zacytuj, proszę, techniczną specyfikację opraw halogenowych, LED-owych, warunki przyłączenia do 240V .

Coś takiego miałem na myśli.

Jednak zwróć uwagę na rozmiar puszek i sposób wprowadzenia doń przewodów.

Wytlumacz mi po co mam kostki montowac w puszkach a nie moge ich po prostu zostawic w przesterzeni nad stelazem? jesli przylaczenie oprawy GU10 do kostki wykonam w puszcze to praktycznie bedzie to nierozbieralne poprzez otwór wyciety pod oczko

Tak.

Jeśli LEDy są "wersji" 230V to nie będzie różnicy w świeceniu.

Ważna są lumeny, a nie moc.

wiec rzekoma żarówka ma jak podałem 195lm...

lub bardziej realnie...

180...http://allegro.pl/zarowka-diodowa-gu10-12-led-smd-5050-230v-lumenmax-i2257648572.html

130...http://halogen.pl/zarowka-12-led-smd-gu10-230v-35mm-gu11-ciepla-p5996.html

@dudi82 W swoim poście no12 coś pisałeś o ograniczeniach prędkości. W jakim europejskim kraju ginie najwięcej osób na drogach?

Zapewne za chwilę nam powiesz. Ja takich statystyk nie prowadzę.

Pisałeś coś o waszym przypadku. Wasz przypadek to prowizorka oparta na OMY. Zacytuj, proszę, co producent pisze w technicznej specyfikacji o przeznaczeniu tych przewodów. Zacytuj, proszę, techniczną specyfikację opraw halogenowych, LED-owych, warunki przyłączenia do 240V .

Nie no ... chwileczkę. Mówisz o uderzaniu się w piersi więc zrób to. Umieść na forum Muratora parę merytorycznych postów. Nie ciągnij mnie za język, bo przecież jestem matołkiem i znów komuś partaczenie zaproponuję. Chciałbyś tego?

Heh ... to jest ten Twój sposób ignorowania?

Napisałem to już do kkas12 więc i do Ciebie napiszę. Nie interesuje mnie Twoja opinia na mój temat. Z resztą innych forumowiczów na pewno też nie, więc zachowaj ją dla siebie i przestań śmiecić. Masz coś do powiedzenia w temacie to mów - mp_krk czeka. Ja swoje zdanie na temat wyraziłem. Chcesz ze mną dyskutować lub do czegoś przekonywać to odpowiedz na moje pytania na które kkas12 nie chciał, nie potrafił, nie był w stanie odpowiedzieć. W innym wypadku "ignoruj" mnie dalej.

dudi82 wbij sobie do głowy, że nikt Ciebie personalnie nie atakuje. Natomiast Twoje teorie są krytykowane ponieważ są niezgodne z prawdą.

Nikt też nie wyrywa z kontekstu Twych zdań by Cię osobiście ośmieszyć.

W "matołku" jest podany link do wypowiedzi Twego autorstwa i każdy może się z całym tym wątkiem zapoznać.

Więc jeśli chcesz możesz i tam swoich pomysłów bronić.

Ale Ty wolisz tu gdzie nikt Cię nie skrytykuje a gdy zamydlisz oczy inwestora pozorną "oszczędnością" to jeszcze znajdą się obrońcy.

Tu jesteś "apostołem" elektryki alternatywnej a konfrontacji z elektryków naprawdę znających swój fach się boisz.

A przecież Prawdziwa cnota krytyk się nie boi.

w Rumunii

Naprawdę nie mam bladego pojęcia jakie są warunki przyłączeniowe do 240V.

Przynajmniej wiem dlaczego nie miałeś pracy w Polsce.

@mp_krk Sama kostka praktycznie nie spełnia podstawowych wymagań ochrony IP. Trzeba szukać rozmiarów puszki pasujących do całej koncepcji -o ile nie potrafisz zrobić tego prawidłowo bazując na fabrycznym terminalu oprawy GU10.

..i przestań kupować jednorazowe żarówki..;)

Ja też chętnie poznam jakie jest podstawowy stopień ochrony dla przestrzeni sufit-sufit podwieszany GK.

Chętnie też poznam koncepcję kolegi, zdjęcie z prac mile widziane, ale wykonane normalnym aparatem, a nie tym z betoniarki. Chociaż to zdjęcia betoniarką robił chyba twój kolega kkas12

W "matołku" jest podany link do wypowiedzi Twego autorstwa i każdy może się z całym tym wątkiem zapoznać.

Ten młot ma dwie strony. Można się też zapoznać z twoimi mądrościami i kolegi 15kvmaciej.

Więc jeśli chcesz możesz i tam swoich pomysłów bronić.

Nie będzie mógł, bo będziesz mu kasował lub zmieniał treść postów jak to masz w zwyczaju. A masz taką niestety możliwość jako tamtejszy moderator.

Ale Ty wolisz tu gdzie nikt Cię nie skrytykuje a gdy zamydlisz oczy inwestora pozorną "oszczędnością" to jeszcze znajdą się obrońcy.

Tu jesteś "apostołem" elektryki alternatywnej a konfrontacji z elektryków naprawdę znających swój fach się boisz.

Jakież to szczęście spotkało nasz kraj, że tacy eksperci musieli z niego wyjechać

A przecież Prawdziwa cnota krytyk się nie boi.
Doprawdy?

Ale na pewno jest tendencyjna.

Edytowane przez dendrytus