Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żarówki led w półce pod sufitem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dudi82 wbij sobie do głowy, że nikt Ciebie personalnie nie atakuje. Natomiast Twoje teorie są krytykowane ponieważ są niezgodne z prawdą.

Zgodne z prawdą są. Sufity u mnie świecą, nie ulegają awariom a wszyscy domownicy żyją i mają się dobrze. Co najwyżej są niezgodne z przepisami, które jak już mówiłem, według mnie w tym konkretnym przypadku niczemu nie służą.

Nikt też nie wyrywa z kontekstu Twych zdań by Cię osobiście ośmieszyć.

W "matołku" jest podany link do wypowiedzi Twego autorstwa i każdy może się z całym tym wątkiem zapoznać.

To trzeba było dać tylko link, bez wycinka wypowiedzi. Mało kto wejdzie na muratora czytać całość. Zrobiłeś jak zrobiłeś i ja to traktuję jako wyrwanie z kontekstu w celu ośmieszenia. Nie zabronisz mi tak sądzić.

Więc jeśli chcesz możesz i tam swoich pomysłów bronić.

Pytanie o "Żarówki led w półce pod sufitem" padło tutaj a nie na elektrodzie. Dlatego swoje zdanie na ten temat wyraziłem tutaj i nie widzę potrzeby pisania wszędzie tego samego.

Ale Ty wolisz tu gdzie nikt Cię nie skrytykuje a gdy zamydlisz oczy inwestora pozorną "oszczędnością" to jeszcze znajdą się obrońcy.

To już moja sprawa na których forach wolę się wypowiadać. Ty wypowiadasz się i na elektrodzie, i tutaj, gdzie przecież szerzy się nieprofesjonalizm, partactwo i matołkowie. Co zatem tutaj robisz? (pytanie retoryczne rzecz jasna bo odpowiedź już sam napisałem w poście 42)

Tu jesteś "apostołem" elektryki alternatywnej a konfrontacji z elektryków naprawdę znających swój fach się boisz.

A przecież Prawdziwa cnota krytyk się nie boi.

Gdybym się bał konfrontacji czy krytyki to bym już dawno internet odłączył. To Ty nie potrafisz przyjąć do wiadomości, że ktoś śmiał zrobić u siebie instalacje tak jak ja to zrobiłem.

Udowodnij, że Rumun ginie częściej na drodze niz Polak.

A dla czego na forum o budownictwie, w dziale >> Instalacje - wymiana doświadczeń >> Elektryczność - instalacje i oświetlenie i wątku >> Żarówki led w półce pod sufitem, mam przeprowadzać dowód o ilości ginących na drogach w Rumunii? Ale wystarczy użyć wujka google i popatrzeć sobie na statystyki.

Mnie bardziej interesuje patent z o taśmowaniem złączek i jakie IP jest wymagane w nad sufitem z GK. Dla ułatwienia może to być norma z wysp.

Zmierz napięcie w gniazdku

Kup sobie nowy, dokładniejszy miernik, może być za 23,50 z allegro.

Tylko kolego dudi82 jest jedna różnica.

Zasadnicza.

To co robisz u siebie i na swoje konto to jest tylko Twoja sprawa i ewentualny Twój problem.

Ale to co doradzasz publicznie innym to już przestaje być Twój problem.

Poza tym robisz wodę z mózgu innym osobom, które Twoje słowa biorą za dobrą monetę.

Po alkoholu też autem jeździsz?

Przecież "setka" dwie nie przeszkadza.

Tylko jest jedna różnica.

To co robisz u siebie i na swoje konto to jest tylko Twoja sprawa i ewentualny Twój problem.

Poza tym robisz wodę z mózgu innym osobom, które Twoje słowa biorą za dobrą monetę.

A dostrzegasz różnicę?

A dlaczego jego rady może ktoś brać za dobrą monetę? Przecież napisał, że wie, że jest zrobiono nieprawidłowo i że nie ma żadnych papierów na bycie elektrykiem.

Ty jakoś nie masz problemów z doradzanie głupot albo odradzaniem kretynizmów swoich klientów i traktujesz je jako fanaberie.

PS.

Chociaż też bym się wkurzał, bo sprzedaż Klik Hagera na allegro z pewnością spadnie po takich radach.

Tylko kolego dudi82 jest jedna różnica.

Zasadnicza.

Przecież napisałem, że konsekwencje mojej instalacji biorę na siebie. Tak, czy nie??

I właśnie dlatego na forum może się wypowiadać niezliczona ilość znających przepisy z elektrody i partaczy z muratora. A pytający i tak sam podejmie decyzję komu zaufać. Jeśli nie będzie w stanie podjąć decyzji znajdzie elektryka albo wczyta się we wszystkie możliwe normy i przepisy. Nikomu nie wmawiam, że moje zdanie jest święte.

Poza tym robisz wodę z mózgu innym osobom,

Sądzę, że nie większą niż Ty ze swoimi pomysłami typu Hager.

które Twoje słowa biorą za dobrą monetę.

I na drodze i na forum obowiązuje zasada ograniczonego zaufania. Ty też, zanim wsadzisz łapę w złącza upewniasz się, że możesz to zrobić. Pomijam fakt, że zamiast radzić ciągnięcie PE, powinieneś autorowi w ogóle odradzić robienia czegokolwiek ponieważ nie posiada odpowiednich uprawnień. Tak więc też masz grzeszek na sumieniu.

Jestem abstynentem. Gdybym nie był, to tak, wsiadałbym za kierownicę całkiem legalnie jeśli miałbym we krwi mniej niż 0,2 promila, a w Anglii chyba 0,8 promila. Skoro w tej kwestii te 2 kraje się tak różnią to może i w elektryce? W Anglii święte są przepisy a u nas w wyjątkowych przypadkach ważniejszy jest portfel. U nas elektrycy zapieprzają a w Anglii siedzą godzinami na forach bo wymyślnymi i kosztownymi rozwiązaniami zrażają do siebie inwestorów.

Nie wmówisz mi, że w Polsce w mieście nie przekraczałeś 50km/h.

Widzę, że syndrom dendrytus'a bierze górę?

Moje zarobki i moja praca to moja sprawa.

A Tobie i pieniaczowi nic do tego.

Moja sprawa czy przekraczałem prędkość czy nie.

To też moja odpowiedzialność.

Ale nikomu nie doradzałem by przekraczał.

A Ty doradzasz.

A to, ze inwestor wybierze rozsądne i prawidłowe rozwiązanie to włóż pomiędzy bajki.

Jakby wiedział co i jak zrobić toby nie pytał.

A Dublin nie leży w Anglii (tak na marginesie).

A portfel tu nie ma nic do rzeczy.

Jak kogoś stać na dom to i instalację w nim wykonaną wartą znikomy procent całości powinien mieć też wykonaną jak należy.

To jest paranoja.

Stać na budynek w odpowiednim standardzie a na jednej żyle oszczędności szukać?

To jest paranoja.

A śmietnik w tym wątku kolego to powstał z momentem "wejścia smoka pieniacza".

Edytowane przez kkas12

No i co wujek goolge powiedział? Chcesz się kłócić o 10V? :popcorn:

Mi powiedział Rumunia, a tobie?

Chcesz się kłócić o 10V? :popcorn:

Myślałem, że masz się za profesjonalistę.

Nie dla ACTA i zgodnie z ACTA. :D

Brawo. Cóż za spostrzegawczość.

To, że jestem przeciwnikiem ACTA, nie zmienia faktu, że ACTA "obowiązuje".

A podobno to ja rozbijam każdy temat.

To jak jest z tą taśmą i IP dla sufitów z GK

A Ty doradzasz.

Tak.

Teraz znajdę się na jakimś forum motoryzacyjnym w temacie: "Z Matołkiem za kierownicą".

A to, ze inwestor wybierze rozsądne i prawidłowe rozwiązanie to włóż pomiędzy bajki.

Jakby wiedział co i jak zrobić toby nie pytał.

Tak?

Oczywiście, że jeśli chce to montuję. To wybór klienta.

I nie do Ciebie należy ocena tego co mój klient sobie życzy.

Tylko, że ja odradzam bezsensowne, pseudo profesjonalne( w warunkach domowych) rozwiązania.

Czyli jak rozumiem, macie rozwiązania typowo kontynentalne

http://www.elstyl.pl/images/738.jpg

, a nie te rodem z W. Brytanii.

http://images.okazje.info.pl/p/dom-i-ogrod/5159/hager-gniazdo-brytyjskie-polo-optima.jpg

Nie wiedziałem.

Jak kogoś stać na dom to i instalację w nim wykonaną wartą znikomy procent całości powinien mieć też wykonaną jak należy.

To jest paranoja.

To jest paranoja.

Stawiałeś dom? Nie? To może nie wypowiadaj się w kwestiach, o których nie w masz bladego pojęcia.

Tak na przyszłość, to 1000 zł na początku budowy jest mniej warte niż 100 pod koniec.

Wiem, bo sam postawiłem dom.

Gdyby było go stać, to by ściągnął ciebie z twoim Klikiem i profesjonalizmem.

Gość zrobił jak umiał. Jakoś mimo jego partactwa, nie potrafiłeś jak zwykle zresztą, wykazać zagrożeń i niebezpieczeństw jakie niesie ze sobą takie wykonanie.

I nie oszukujmy się wykazanie zagrożeń, pokazałoby potencjalnym naśladowcom, że jest to niebezpieczne rozwiązanie, ty jesteś ekspertem, a on kompletnym ignorantem.

To teraz czekamy na MERYTORYCZNE wyjaśnienie, dlaczego tak wykonana instalacja jest NIEBEZPIECZNA.

Nie powinno ci to przecież sprawić żadnego problemu? Masz doświadczenie, wiedzę, papiery itp.

Jeszcze mógłbym zrozumieć twoje święte burzenie, jakby gość wygrał z tobą "przetarg" na instalację i wziął 2,50 zł mniej "od punktu" od ciebie i wykonał ją jak kolega dudi82.

Mi nie przeszkadzają partacze. Poprawianie po nich, to zawsze jakieś dodatkowe źródło dochodu.

I co ciekawe nikt się przy poprawkach nie targuje.

Gdybyś pisał z sensem i doradzał dobre rozwiązania jak na eksperta przystało, to by mnie pewnie nie było.

Coś takiego miałem na myśli.

TO TRZEBA BYŁO NARYSOWAĆ.

Ciekawe dlaczego nie masz podobnych uwag w stosunku do swojego kolegi 15kvmaciej i jego wypadków na drogach.

Jakimś dziwnym cudem nie pomogłeś mu z IP w sufitach z GK. I ty to nazywasz koleżeństwem?

Jednak zwróć uwagę na rozmiar puszek i sposób wprowadzenia doń przewodów.

Puszek? Masz za silikonować otwory w puszkach.

To, że na wyspach pod żyrandolem jest puszka, nie oznacza, że my w Polsce musimy montowa puszki nad halogenami. Według mnie to akurat montaż takiej puszki może być przyczyną swądu przypalanego plastiku. A w przypadku zastosowania "puszek palnych" nawet pożaru.

Edytowane przez dendrytus

Widzę, że syndrom dendrytus'a bierze górę?

Moje zarobki i moja praca to moja sprawa.

A Tobie i pieniaczowi nic do tego.

Oho, trafiłem w czuły punkt.

A Ty doradzasz.

Moja sprawa, co doradzam. Słowo kluczowe - DORADZAM, nie nakazuję.

Najrozsądniej i zgodnie z przepisami to by było wezwać elektryka. Dlaczego tego nie zaproponowałeś? Dlaczego radzisz komuś, kto i tak może to źle wykonać? Nawet nie powiedziałeś, by przed łączeniem 3-żyłowego przewodu odłączył napięcie i sprawdził jego brak.

AJakby wiedział co i jak zrobić toby nie pytał.

Teraz dzięki Tobie wie, co jest zgodne z przepisami, a dzięki mnie, jak wyjdzie taniej.

Nic o Dublinie nie mówiłem (tak na marginesie)

A portfel tu nie ma nic do rzeczy.

To jest paranoja.

Inwestora dom, inwestora pieniądze = inwestora sprawa. Znikomy procent prywatnych inwestycji jest robionych od a do z zgodnie z wszystkimi przepisami. Zakładaniem wątków o matołkach świata nie uleczysz.

To jest paranoja.

To jest codzienność. W niektórych przypadkach według mnie skrajnie nieodpowiedzialna, a w niektórych, jak brak owego PE pod g/k - WEDŁUG MNIE do przyjęcia.

Mam inne zdanie na ten temat.

Wiesz podaj Ty może łapkę pieniaczowi i piszcie łapka w łapkę.

I nie pisz o śmietniku bo sam bajzel robisz pisząc o pierdołach z palca wyssanych.

A "Matołek" tak długo będzie jak długo wasze "rady" będą się pojawiały i robiły wodę z mózgów innym ludziom.

To Ci mogę obiecać.

A Twoje zdanie na jego temat nie ma żadnego znaczenia.

Wesołych Świat życzę.

I nie pisz o śmietniku bo sam bajzel robisz pisząc o pierdołach z palca wyssanych.

Na które to pierdoły nadal nie potrafisz odpowiedzieć jednym zdaniem i wytłumaczyć mi po co PE pod g/k.

A "Matołek" tak długo będzie jak długo .....

... Ty będziesz musiał się dowartościowywać.

Wesołych Świat życzę.

Wzajemnie :)

Edytowane przez dudi82

A "Matołek" tak długo będzie jak długo wasze "rady" będą się pojawiały i robiły wodę z mózgów innym ludziom.

To Ci mogę obiecać.

Mylisz się. Ten temat będzie tam tak długo, jak ty będziesz tam moderatorem lub tak długo jak JA będę miał ochotę ciągnąć temat: "Z Matołkiem.

PS.

Pamiętasz gdzie jeszcze założyłeś podobne tematy? I co się z nimi dzieje? Umarły, gdyż ja tak sobie zażyczyłem.

Ty chłopie nie chcesz tego zrozumieć co Ci odpowiadam.

I nie zrozumiesz dopóki nie pójdziesz przynajmniej na prawdziwy kurs i "zrobisz" Świadectwo Kwalifikacyjne.

Dopiero wtedy będziesz cokolwiek wiedział i mógł doradzać innym w kwestii instalacji elektrycznych.

Teraz jesteś znachorem biorącym się za leczenie ludzi.

Rozumiesz.

Znachorem jesteś.

A te pierdoły o rzekomym dowartościowaniu spływają po mnie jak woda.

Od Ciebie tylko zależy czy znów do "Matołka" trafisz.

I żegnam.

Powtarzam pytanie:

dendtytus ta ksenofobia, prostactwo, pieniactwo i rozbijanie wszelkich tematów w których zabierasz głos nie mając nic do zaoferowania a którymi non stop nas raczysz to u Ciebie od urodzenia czy może nasila się w miarę dorastania?

Umarły, gdyż ja tak sobie zażyczyłem.
I o to właśnie chodziło. Byś przestał bzdury pisać. Edytowane przez kkas12

Ty chłopie nie chcesz tego zrozumieć co Ci odpowiadam.

Ty mi ani razu na to pytanie nie odpowiedziałeś inaczej niż "bo przepisy nakazują". A takiej odpowiedzi masz rację, nie chcę zrozumieć. W wojsku nie byłem więc argument "bo tak" do mnie nie przemawia. Tematu nie wyczerpuje.

I nie zrozumiesz dopóki nie pójdziesz przynajmniej na prawdziwy kurs i "zrobisz" Świadectwo Kwalifikacyjne.

Przecież już Ci pisałem, że przynajmniej na razie, do niczego mi to potrzebne nie jest.

Dopiero wtedy będziesz cokolwiek wiedział i mógł doradzać innym w kwestii instalacji elektrycznych.

Nie. Jak widać już mogę co niejednokrotnie czynię. Ale skoro tak bardzo Cię łechce to, że Ty uprawnienia masz a ja nie, to się cieszę.

Teraz jesteś znachorem biorącym się za leczenie ludzi.

Rozumiesz.

Znachorem jesteś.

No ale to też już mówiłem, że Twoja opinia o mnie mnie nie interesuje. No ileż można powtarzać :).

A te pierdoły o rzekomym dowartościowaniu spływają po mnie jak woda.

Od Ciebie tylko zależy czy znów do "Matołka" trafisz.

Masz ode mnie dozgonne błogosławieństwo na umieszczanie mnie tam. Jeśli tylko Ci to coś daje :)

I żegnam.

I słusznie :)

Edytowane przez dudi82

Ty chłopie nie chcesz tego zrozumieć........................................w miarę dorastania?

Cóż za merytoryczna odpowiedź. Sorki ale zabierasz mi chleb na tym forum, a to podobno do mnie należy rozbijanie tematów.

Napisz 5 zdań dlaczego powyższa partaninka dudi82 jest NIEBEZPIECZNA i pokaż wszystkim, że naprawdę jesteś ekspertem, bo jak na razie to kupa osób ma niezły ubaw. Udowodnij swoją wypowiedzią swoje kwalifikacje, profesjonalizm. Pomożesz w ten sposób wielu niezdecydowanym inwestorom nad podjęciem właściwej decyzji: Robić samemu? Wynająć jakiegoś taniego elektryka? Czy może zwrócić się do fachowców, którzy wiedzą jak powinno się zrobić BEZPIECZNĄ instalację elektryczną? Tylko że żeby zrobić BEZPIECZNĄ instalację to trzeba jeszcze wiedzieć jakie są potencjalne zagrożenia.

Ale o co ja właściwie cię proszę.

POST #39

Czyli zakładając że podłączam przewód 3x1 to wyglądałoby to tak?:

http://images46.fotosik.pl/1441/70fc1d44c2ced544m.jpg

POST #40

Coś takiego miałem na myśli.

Odpowiedź i rozwiązanie problemu godna eksperta i moderatora z elektrody.

PS.

Pamiętaj kkas12 parę osób z elektrody tu zajrzy i z pewnością będzie pod wrażeniem twych mądrości i porad.

Wiesz, że jesteś już z tą poradą w googlach?

Powtarzam pytanie:

dendtytus ta ksenofobia, prostactwo, pieniactwo i rozbijanie wszelkich tematów w których zabierasz głos nie mając nic do zaoferowania a którymi non stop nas raczysz to u Ciebie od urodzenia czy może nasila się w miarę dorastania?

Dorastanie z elementami ksenofobi wiążącej się z prostactwem. Pieniactwo mam we krwi.

Czy teraz otrzymamy w końcu odpowiedź na pytanie o NIEBEZPIECZEŃSTWACH jakie niesie ze sobą wykonanie partaninki zgodnie z zaleceniami dudi82.

Chętnie też poznam powód o taśmowania kostek, stosowania puszek przy halogenach w sufitach GK.

Jakbyś mógł pożyczyć od kogoś kamerkę, a na wyspach nie powinno być z tym problemu i nakręcić filmik instruktażowy: Jak skręcić puszkę, a wcześniej jak ją włożyć, przez otwór w GK pod halogen. Otwory do wycięcia w GK mają na ogół średnicę 8cm jeśli jest regulacja kąta oświetlenia, średnicę 6cm "stałe" halogeny, ale zdarzają się z 5cm otworem.

Przecież niemożliwe jest żeby taka błahostka jak otwór, przeszkodziły w montażu puszki

Czekamy na filmik.

Chętnie też zobaczę jak podłączasz te halogeny do Klik.

A i zapomniałbym o osprzęcie użytym podczas filmowania. Dobrze żeby był osiągalny w Polsce, a nie jak to kolega 15kvmaciej pokazał "puszki" nie dostępne w Polsce.

I o to właśnie chodziło. Byś przestał bzdury pisać.

Tylko czemu w innych miejscach niż elektroda umarły i to błyskawicznie? Bo taka była moja wola, a nie rzekome bzdury jakich już nie wypisuję.

Obaj dobrze wiemy, że jest to twój prywatny temat do pyskówki ze mną i obaj dobrze wiemy, że kasowałeś moje wypowiedzi lub zmieniałeś ich treść abym wyszedł na ignoranta, a ty podbudował sobie autorytet.

Podobna nadal wypisuję bzdury.

Po pierwsze- to nie była odpowiedź. To było pytanie, które powtórzę po raz kolejny.

I dlaczego w cytacie wykropkowałeś jego treść? Nigdy czegoś takiego nie robiłeś.

Po drugie- Ludzie mówią, że jeśli Pan Bóg chce kogoś ukarać to mu najpierw rozum odbiera.

Jeśli to prawda to musiałeś chłopie Panu Bogu nieźle za skórę zaleźć.

Po trzecie- Dobranoc.