Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian na podłogę

pado

Recommended Posts

Stoję przed dylematem zakupu styropianu na podłogę na gruncie. Zamierzam kupić styropian lub styrodur 10 cm. Jaki najbardziej polecacie przy takiej grubości . Czy kupić Tremoorganika Silver czy inny. Chciałbym przy takiej grubości uzyskać moźliwie najlepsze parametry, choć żałuję,że nie zostawiłem więcej miejsca na styropian czyli np. 20 cm. Jak teraz porównuję cenę piachu do ceny styropianu to warto było zainwestować w tańsze rozwiązanie czyli styropian i lepsze.

Czy przed położeniem styropianu i folii (lub papy) malujecie podbeton Dysperbitem ?

Kierownik poradził mi takie rozwiązanie jako dodatkową izolację na gruncie.

Chciałem Dysperbit zastosować profilaktycznie pod folie , ale może faktycznie sobie darować ?

Co do styropianu to skłaniam się właśnie do termoorganiki bo faktycznie Premium Plus ma całkiem dobre parametry porównywalne z XPS-em.

Muszę dokładnie przeliczyć może uda mi się zastosować 2 x 6cm i wtedy parametry RD będą na poziomie 3,80 lub ewent 1x5 + 1 x 6 cm

Miejsca wg projektu i wykonania mam na wszystko 17 - 17,5 cm . Jeżeli zastosuję wylewkę :5 cm (rozsądne minimum wg. Kierownika) to w miejscach ,gdzie przewiduję kafelki będę miał margines bezpieczeństwa ,Tam gdzie planuje Deskę Barlinecką czyli salon i 2 pokoje przy 14 mm grubości deski robi się ciasno i wtedy pierwszy schodek na piętro byłby trochę niższy co mogłoby byś widoczne. Pozostałe otwory są z marginesem co do wysokości , a ścianki działowe będę dopiero stawiał więc mogę o 1 lub 2 cm podwyższyć poziom nadproży. Całość ścian od poziomu podbetonu mam 275 cm czyli odliczając 17 cm (styropian, wylewka+ podłoga ) + 2 cm na tynk na suficie (w projekcie jest założona warstwa 4 cm) zostaje 256 cm mam trochę miejsca na kombinację . Zakładam ,że minimalna wysokość ścian na gotowo ma mieć ok 252-253 cm.

Proszę o konsultacje co do moich koncepcji ?

Co mi doradzicie ?

Edytowane przez pado

Ogrzewanie planuje piecem gazowym i kominkiem z płaszczem wodnym. Podłogówka będzie w kuchni, łazience , 2 pokojach czyli tam gdzie będą kafelki. Choć zastanawiam się nawet nad całością. Dodatkowo planuje położenie instalacji pod kaloryfery.

Ściany będą ociplone styropianem 15 cm choć ostatnio myślę nawet o grubszym szczególnie od północnej strony. Widziałem niedawno dom ocieplony na północnej strony o grubości 20 cm ,pozostałe ściany 15 cm - choć wygląda to dość dziwnie - bo okna są jakby w otworach strzelniczych.

Nie wiem co o takim pomyśle sądzicie czy coś takiego widzieliście ?

Nie bój się grubszego ocieplenia ścian, okna powineineś przynajmniej zlicowac z scianą zewnętrzną lub wsunąc w warstwę ocieplenia. Jesli możesz sobie pozwolić a obawiasz się nadmiernej grubości styropianu zdecyduj się na styro grafitowe o wsp.lamba 0,31- 0,33. Przy tak dobranym ociepleniu 12 cm styropianu w podłodze jest OK ( choć przy podłogówce 15-20 cm byłoby lepiej ).

W domku ,który oglądałem okna były zamontowane w murze , a nie w ociepleniu. Dlatego też miałem takie wrażenie . Zresztą widać to po parapetach . Z jednej stronie domu są mniejsze , a od północy większe. U mnie w projekcie jest ocieplenie 15 cm i może faktycznie pomyśle o grubszy,. Tylko zastanawiam nad kwestią odstępstwa od projektu . Niby tylko 5 cm a gabaryty budynku będą niezgodne , a teraz w dobie zdjęć satelitarnych można bardzo dokładnie zwymiarować budynek.

Co do styropiany na podłogę to postawię na 11-12 cm czyli max co mogę zrobić.

Wszystko kwestia czasu , ale wczoraj przy odbiorze domu kolegi dokładnie mierzyli wszystkie wymiary zewnętrzne budynku - co do milimetra . Byłem zdziwiony jak mi to dzisiaj powiedział bo w większości przypadków nikt nie pojawia się na odbiorze - starczają papiery . Jak mu powiedzieli szukają odstępstw od projektów aby wlepić kary - idzie nowe.