pado 02.04.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Stoję przed dylematem zakupu styropianu na podłogę na gruncie. Zamierzam kupić styropian lub styrodur 10 cm. Jaki najbardziej polecacie przy takiej grubości . Czy kupić Tremoorganika Silver czy inny. Chciałbym przy takiej grubości uzyskać moźliwie najlepsze parametry, choć żałuję,że nie zostawiłem więcej miejsca na styropian czyli np. 20 cm. Jak teraz porównuję cenę piachu do ceny styropianu to warto było zainwestować w tańsze rozwiązanie czyli styropian i lepsze.Czy przed położeniem styropianu i folii (lub papy) malujecie podbeton Dysperbitem ?Kierownik poradził mi takie rozwiązanie jako dodatkową izolację na gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 05.04.2012 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Nikt nie podpowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 05.04.2012 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Termo Organika 2 x 5cm PLATINUM PLUS dach-podłoga (szary)Współczynnik przewodzenia ciepła 0,031 W/(m·K) PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 06.04.2012 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Chciałem Dysperbit zastosować profilaktycznie pod folie , ale może faktycznie sobie darować ?Co do styropianu to skłaniam się właśnie do termoorganiki bo faktycznie Premium Plus ma całkiem dobre parametry porównywalne z XPS-em. Muszę dokładnie przeliczyć może uda mi się zastosować 2 x 6cm i wtedy parametry RD będą na poziomie 3,80 lub ewent 1x5 + 1 x 6 cm Miejsca wg projektu i wykonania mam na wszystko 17 - 17,5 cm . Jeżeli zastosuję wylewkę :5 cm (rozsądne minimum wg. Kierownika) to w miejscach ,gdzie przewiduję kafelki będę miał margines bezpieczeństwa ,Tam gdzie planuje Deskę Barlinecką czyli salon i 2 pokoje przy 14 mm grubości deski robi się ciasno i wtedy pierwszy schodek na piętro byłby trochę niższy co mogłoby byś widoczne. Pozostałe otwory są z marginesem co do wysokości , a ścianki działowe będę dopiero stawiał więc mogę o 1 lub 2 cm podwyższyć poziom nadproży. Całość ścian od poziomu podbetonu mam 275 cm czyli odliczając 17 cm (styropian, wylewka+ podłoga ) + 2 cm na tynk na suficie (w projekcie jest założona warstwa 4 cm) zostaje 256 cm mam trochę miejsca na kombinację . Zakładam ,że minimalna wysokość ścian na gotowo ma mieć ok 252-253 cm.Proszę o konsultacje co do moich koncepcji ?Co mi doradzicie ? Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez pado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.04.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 A jak masz ociplone ściany, dach, okna ? Planujesz podłogówkę czy grzejniki , ogrzewasz ekogroszkiem, pradem ? Nie można izolacji termicznej jednej z przegród rozparywać w oderwaniu od innych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 08.04.2012 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Ogrzewanie planuje piecem gazowym i kominkiem z płaszczem wodnym. Podłogówka będzie w kuchni, łazience , 2 pokojach czyli tam gdzie będą kafelki. Choć zastanawiam się nawet nad całością. Dodatkowo planuje położenie instalacji pod kaloryfery.Ściany będą ociplone styropianem 15 cm choć ostatnio myślę nawet o grubszym szczególnie od północnej strony. Widziałem niedawno dom ocieplony na północnej strony o grubości 20 cm ,pozostałe ściany 15 cm - choć wygląda to dość dziwnie - bo okna są jakby w otworach strzelniczych.Nie wiem co o takim pomyśle sądzicie czy coś takiego widzieliście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.04.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Nie bój się grubszego ocieplenia ścian, okna powineineś przynajmniej zlicowac z scianą zewnętrzną lub wsunąc w warstwę ocieplenia. Jesli możesz sobie pozwolić a obawiasz się nadmiernej grubości styropianu zdecyduj się na styro grafitowe o wsp.lamba 0,31- 0,33. Przy tak dobranym ociepleniu 12 cm styropianu w podłodze jest OK ( choć przy podłogówce 15-20 cm byłoby lepiej ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 09.04.2012 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 ja u siebie mam wszędzie 20cm, i nie widzę tych okien strzelniczych ja też mam 20cm i gdybym o tym nie informował osobom oglądającym dom to by tego nie zauważyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.04.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 A ja mam 22cm platinium plus + 12 cm klinkier i też nie ma otworów strzlniczych - okna wysunięte w warstwe oicplenia, także parapet zewnętrzny i wewnętrzny prawie równe z-32 cm w-30 cm. PS ale jesteśmy samochwały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 09.04.2012 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 W domku ,który oglądałem okna były zamontowane w murze , a nie w ociepleniu. Dlatego też miałem takie wrażenie . Zresztą widać to po parapetach . Z jednej stronie domu są mniejsze , a od północy większe. U mnie w projekcie jest ocieplenie 15 cm i może faktycznie pomyśle o grubszy,. Tylko zastanawiam nad kwestią odstępstwa od projektu . Niby tylko 5 cm a gabaryty budynku będą niezgodne , a teraz w dobie zdjęć satelitarnych można bardzo dokładnie zwymiarować budynek.Co do styropiany na podłogę to postawię na 11-12 cm czyli max co mogę zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.04.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Czy ty nie przesadzasz ktos będzie mierzył że masz dom o 5 cm szerszy za pomocą zdjęć satelitrnych - a co ty Bin Laden jesteś czy coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 10.04.2012 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Czy ty nie przesadzasz ktos będzie mierzył że masz dom o 5 cm szerszy za pomocą zdjęć satelitrnych - a co ty Bin Laden jesteś czy coś ? Obyś się niedługo nie zdziwił , że coś takiego będzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 10.04.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 (...) Niby tylko 5 cm a gabaryty budynku będą niezgodne , a teraz w dobie zdjęć satelitarnych można bardzo dokładnie zwymiarować budynek. Raczej mało realne, bo i tak dach wystaje poza obręb ścian. (przynajmniej w znakomitej większości domów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.04.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Nie, nie pado ma rację wyśla na orbitę przenośne tomografy dalekosiężne i prześwietlą każdą chałupę na wylot, nie tylko zmięrzą mur pod dachem ale co chowasz w piwnicy również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 11.04.2012 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Nie, nie pado ma rację wyśla na orbitę przenośne tomografy dalekosiężne i prześwietlą każdą chałupę na wylot, nie tylko zmięrzą mur pod dachem ale co chowasz w piwnicy również. Rozumiem, że robisz sobie jaja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 11.04.2012 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Wszystko kwestia czasu , ale wczoraj przy odbiorze domu kolegi dokładnie mierzyli wszystkie wymiary zewnętrzne budynku - co do milimetra . Byłem zdziwiony jak mi to dzisiaj powiedział bo w większości przypadków nikt nie pojawia się na odbiorze - starczają papiery . Jak mu powiedzieli szukają odstępstw od projektów aby wlepić kary - idzie nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.04.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Pado jak jeszcze napiszesz że koledze się wymiary zgodziły co do mm to nie tylko Tobie ale i koledze zgrzewkę piwa postawię ( ale oczywiście wcześniej sam zmierze chałupe kolegi i porównam z projektem ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 12.04.2012 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Zycie jest życiem a urzędasy szukają kasy tu i tam . Jak będzie miał chatę odebraną to dowiem się jak wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 12.04.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 No jak to przecież napisałeś że już mierzyli do mm, i nie wiesz jak wyszło? no to zdecyduj się mierzyli czy będa mierzyć , a propozycja z piwem aktualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HSB 13.04.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Termo Organika 2 x 5cm PLATINUM PLUS dach-podłoga (szary)Współczynnik przewodzenia ciepła 0,031 W/(m·K) PozdrawiamGREGOR Proszę o pomoc, bo w składzie budowlanym mi powiedziano, że platinum plus nie nadaje sie pod wylewkę z podłogówką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts