Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zaprojektować mała lazienkę

krzysiek309

Recommended Posts

Przy aktualnych wymiarach łazienki i zważywszy na okno, ustawienie proponowane na rzucie jest najsensowniejsze i dokładnie tak bym ją rozplanowała. Ponieważ łazienka jest mała a sprzętów dużo, nie szalałabym z ilością dekorów i ciemnym kolorem.

Ze względu na okno nie eksponowałabym całej obudowy WC, a jedynie delikatnie wprowadziła kolor dla ożywienia. Np. coś w tym stylu ( wprawdzie zupełnie inne płytki, ale chodzi o inspirację jedynie)

http://inspiracje.leroymerlin.pl/original/12582_4_DSC05939.jpg

Edytowane przez Aantenka

Aanetko dziękuję bardzo, właśnie myśleliśmy aby wykończyć tak ścianę przy wc. Zastanawiam się czy nie powtórzyć tego samego wzoru w prysznicu na przeciwnej ścianie, a także zrobić z wąskiego dekoru ramki wkoło lustra. Nie wiem czy dobrym pomysłem będzie także blat pod umywalkę z płytek i drugiej półki niżej pod umywalka też z płytek, a pomiędzy wstawione koszyczki wiklinowe. Czy zrezygnować z tego pomysłu i zdecydować się na wiszącą szafkę pod umywalkę?? będę wdzięczna za wszelki sugestie. Pobawiłabym się jakimś programem do aranżacji tylko nie wiem jaki wybrać....

Zastanawiam się czy nie powtórzyć tego samego wzoru w prysznicu na przeciwnej ścianie, a także zrobić z wąskiego dekoru ramki wkoło lustra.

Moim zdaniem w prysznicu pionowy pas ciemny jak najbardziej, ramka wokół lustra - dyskusyjne.

Wiesz, trochę trudno rozmawiać jest o usytuowaniu i rozmiarach dekorów jak się nie widzi całości... Bo można nie obudowwać całego lustra, tylko zrobić wąski pasek na całej ścianie nad nim i pod nim albo paski pionowe. Ale czy to będzie pasowało, to zależy, jakiej wielkości i jak będa pasowały dekory w innych częściach łazienki.

Nie wiem czy dobrym pomysłem będzie także blat pod umywalkę z płytek i drugiej półki niżej pod umywalka też z płytek, a pomiędzy wstawione koszyczki wiklinowe.

Półki takie są obecnie modnym rozwiązaniem i mogą ładnie wyglądać. Natomiast u Was po pierwsze wymierzyłabym jaka umywalka faktycznie się zmieści, żeby było wygodne doście do WC i do prysznica. Moim zdaniem macie za mało miejsca. (Tak w ogóle, to blat murowany musi mieć też trochę miejsca, żeby go można było podziwiać :D )

Kewestia wiklinowych koszyczków uzależniona jest od tego, czemu ma łazienka służyć. Jesłi chcecie trzymać tam tylko ręczniczki i dwa kosmetyki na krzyż - mogą być. Do przechowywania drobiazgów łazienkowych czy środków czystości ja takich wiklin na pewno bym nie wybrała.

Ja osobiście postrzegam Waszą łazienkę jako łazienkę roboczą, tzn. ma byc estetyczna i wygodna oraz łatwo sprzątalna jako jedyna łazienka na dole (podejrzewam, że lokalizacja będize prowokowała do wchodzenia w butach). Dlatego sugerowałabym jednak dobranie zwykłej szafki podumywalkowej, bo mniej z takim rozwiązaniem kłopotu, a jeśli się okaże że potrzebujecie większej/mniejszej to łątwiej zmienić.

• 5 weeks później...

jakich rozmiarów jest okno? i ile nad podłogą, jak duże są drzwi i jakie długości ścianek od drzwi do końca łazienki ( w str wc oraz prysznica)

czy pomniejszenie kuchni kosztem tej łaznienki wchodzi w gre czy takie rozwiąznie nie wchodzi w gre?

moja propozycja poniżej:

to jest rzut ściany na której jest umywalka (mam nadzieję, że w miarę jasno jest to przedstawione :) )

http://images38.fotosik.pl/1539/d851239362416053med.jpg

poniżej inspiaracja pokazująca o co mi chodziło z tą wnęką z lustrem, z tymże ja bym proponowała aby lustro wypełniło całą wnękę

http://images39.fotosik.pl/1495/047fefbac3ffcea3med.jpg

kolorystykę proponowałabym jasną, taką piaskową. a jedyne miejsce w ktorym bym poszlala z dekorami to miejsce symetryczne do okna:)

• 1 month później...