zielona201 03.04.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Dom wybudowany 4 lata temu a dopiero teraz drewno na więźbie (a konkretnie same zastrzały) popękało. Sa to spękania podłużne na szer ok. 0,5 do 1 cm , praktycznie leci przez cała długośc zastrzału. Wydaje mi się że w tamtym roku tego nie było (w każdym bądź razie nie było takich dużych pęknięć), może to w wyniku silnych wiatrów , jakie wystąpiły kilkakrotnie w naszym regionie. Bo nie wydaje się mi się żeby drewno jeszcze się wysuszało. Na innych częściach dachu jak : krokwie, płatwie nie ma tego pęknięcia. Czy takie spekania mogą być niebezpieczne dla konstrukcji dachu? Dodam że mam położoną dachówkę ceramiczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.04.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Naturalne pękanie drewna w trakcie schnięcia. Nic złego się nie dzieje choć warto to obserwować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts