Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna do starej kamienicy - jakie wybrać

Recommended Posts

Próbowałam już w ogólnym wątku o oknach, ale wtedy miałam zbyt mało sprecyzowane oczekiwania. Pewnie nadal są zbyt mało sprecyzowane, ale naprawdę, trudno osobie, która się tym nigdy nie interesowała od razu operować konkretami. Dlatego proszę Was o pomoc - może mój wątek się komuś przyda.

Z góry przepraszam jeśli napiszę coś niefachowo albo coś pomylę - dopiero zaczynam się orientować w tematyce okien.

Moja sytuacja:

- mieszkanie w starej kamienicy. Kamienica nie jest ocieplona, może będzie za parę lat. Tym niemniej pewnie i tak nie osiągniemy jakiejś super szczelności.

- w mieszkaniu wentylacja grawitacyjna - w związku z tym w każdym z okien w pokojach będą zamontowane nawiewniki.

- w mieszkaniu jest 6 otworów okiennych, w tym 3 balkonowe (nie wiem czy mam podać tutaj wymiary?).

- mieszkanie jest w centrum Krakowa (ale nie przy głównej ulicy) - pewnie dobrze by było, gdyby była dobra akustyka.

Pytania - będę wdzięczna za odpowiedź i pomoc:

1. Czy jest sens inwestować w okna "najlepsze" jeśli chodzi o energooszczędność?

(oczywiście, zależy mi na energooszczędności bardzo... jednak w sytuacji, kiedy nigdy nie będę miała super szczelnego mieszkania: wentylacja grawitacyjna, nawiewniki, stara kamienica, w której pewnie i tak nigdy nie będzie super zaizolowane wszystko, chyba nie ma sensu kupować super szczelnych okien? To pytanie oczywiście.)

Jeśli nie warto, to jaki współczynnik będzie w tej sytuacji optymalny?

Jakie okna byście tutaj polecali? (zdecydowałam, że będą to okna białe PCV, ale jeśli macie jakieś sugestie, to chętnie przyjmę).

2. Okucia. Czy myślicie, że jest sens inwestować w funkcję mikrowentylacji w przypadku, gdy będę mieć nawiewniki i tak na stałe zamontowane?

3. Czy macie jakąś dobrych firmę z Krakowa lub okolic do polecenia? Która zna się na montażu dobrze?

(tutaj dopiero niedawno zorinetowałam sie, że istnieje taki podział: firma produkująca okna i osobno ich przedstawiciele, którzy to montują i są niejako od nich niezależni...).

Jeśli macie jakieś inne sugestie, porady albo pytania pomocnicze, to będę wdzięczna również.

Zależy mi, żeby okna był optymalnie dobrane do mojej sytuacji: zależy mi na dobrych parametrach i bezawaryjności (plus ewentualnie dobrym serwisie "w razie czego"). Nie chcę szukać oszczędności, tam gdzie nie powinnam, ale z drugiej strony chyba bezsensownie kupować super hiper szczelne okna do takiego akurat mieszkania? Poradźcie!

Wiem, że trzeba zwrócić uwagę na takie rzeczy: izolacyjność termiczna, akustyczna, okucia, klamki (w obecnym mieszkaniu mam takie plastikowe ciężko "chodzące"), wybór ekipy montującej - co jeszcze? :confused:

bardzo dobrze odpowiadasz sobie na zadane pytania sama:)

w przypadku kamienic itp montaż to już nie 50% a dużo więcej ma znaczenia.okna super hiper to na pewno było by naciąganie!

jeśli okna ma się otwierać i uchylać to mikrowentylacja powinna być już w standardzie.

dobra firma okna 5komorowe 2szyby ja bym tak wybrał

Witam

Asiaja Twój tok rozumowania jest słuszny.

Wystarczy poczekać lub samemu poszukać na kontakt do firmy z Twojej okolicy, która działa od lat i która zapewni Ci odpowiedni serwis i obsługę.

No i skoro Kraków, kamienica to pytanie czy czasami nie masz na plecach konserwatora zabytków - kwestia odpowiedniego wyglądu okien ich podziału ewentualnych szprosów itp itd. może się okazać, że TO będzie głównym kryterium.

Pozdrawiam

Myślisz Michale że my tu polujemy na Klientów? Nie zauważyłem by tak było, ale zdarzają się łowcy wpadający z innego forum (pamiętny uKrawczyka - chyba już dawno zamknął swoj okienny biznes).

Witam

Myślisz Michale że my tu polujemy na Klientów? Nie zauważyłem by tak było, ale zdarzają się łowcy wpadający z innego forum (pamiętny uKrawczyka - chyba już dawno zamknął swoj okienny biznes).

Nie, raczej to KLIENT poluje na Was - no może lepiej powiedzieć, że Was szuka.

Ja osobiście nie mam nic to tego aby firmy z tego korzystały a brać forumowa weryfikowała rzetelnie ich fachowość jakość oferowanych produktów czy usług.

Niestety prawda taka, że Ci Dobrzy mają wystarczająco dużo roboty aby nie musieć szukać klientów, a Ci którzy szukają ...

Pozdrawiam

Witam

Nie, raczej to KLIENT poluje na Was - no może lepiej powiedzieć, że Was szuka.

Ja osobiście nie mam nic to tego aby firmy z tego korzystały a brać forumowa weryfikowała rzetelnie ich fachowość jakość oferowanych produktów czy usług.

Niestety prawda taka, że Ci Dobrzy mają wystarczająco dużo roboty aby nie musieć szukać klientów, a Ci którzy szukają ...

Pozdrawiam

Bezinteresowne pisanie i uzależnienie niektórych służy temu aby ludziom podpowiedzieć co i jak!

Zawsze mówię że wybrać 3 i z nich jednego!

Jeśli miałbym czekać na ludzi z lubuskiego i tylko im "doradzać" to postów było by naście.

Forum to taka moja gazeta codzienna,w wyborczej o "wałkach okuciowych" bym nie przeczytał:)

• 1 year później...

Witam,

odświeżam temat gdyż jestem w podobnej sytuacji co autorka. Będę wymieniał stare, skrzynkowe okna w przedwojennej kamienicy, której front na pewno nie będzie ocieplany. Grubość muru to ok. 40cm Oczywiście z racji ogrzewania gazowego chciałbym, żeby było jak najszczelniejsze, z drugiej strony podobnie jak autorka planuje do pokojów kupić nawiewniki, żeby zachować jakąkolwiek wentylację. Moje pytanie brzmi: czy warto inwestować w okna "z wyższej półki", czy wystarczy mi np. profil Veka Effectline albo Perfectline? Może w podobnej cenie lepszy byłby Bruegmann AD? Pytanie nr 2: czy warto w takim wypadku inwestować we wkład 3 szybowy? Jak mniemam przez szybę okno i tak nie oddycha, więc fajnie jak od wewnątrz jest ciepła, co będzie zapobiegać ewentualnemu zbieraniu się wilgoci na obrzeżach szyby? Czy mój tok rozumowania jest błędny, i po prostu nastawić się na duże straty ciepła? Oczywiście zdaje sobie sprawę, że najważniejszy jest przede wszystkim montaż, ale nie znam żadnej zaufanej ekipy. Ktoś może polecić firmę z Poznania lub okolic?

Pozdrawiam

Piotr

POZ - BUD najlepsze drewniane okno w Polsce w przystępnej cenie.

Ale reklama słaba.

Od kilku osób które miały bliższą styczność z tymi oknami ale ich nie sprzedają (więc nie muszą chwalić) słyszałem z goła inne opinnie. Jeden z praktykujących znajomych mówi, że np. do Pol-skone się nie umywają.

Na pewno nie jest to zła firma, ale do twierdzenia "najlepsze" jeszcze im daleko.

Raczej nie stać mnie na okna drewniane, aczkolwiek byłaby to fajna opcja. Tak czy siak, dalej nie wiem, warto dopłacić do wkładu 3-szybowego? Czy za tą różnicę lepiej dopłacić do profilu z wyższej półki? Czy cały ten interes jest w ogóle opłacalny przy zakładaniu wentylacji grawitacyjnej przez nawiewniki i nieocieplonej ścianie w kamienicy?