rania 02.09.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Twój dom już na tym etapie jest przecudowny. Pewnie nie trzeba Ci tego mówić, bo o tym wiesz Marzenie. Gdybym nie poszła w maksymalną energooszczędność wybrałabym taki właśnie dom jak Twój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 02.09.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 (edytowane) Renia taka "kostka" wcale nie musi byc niskoenergooszczednym domem. Wszystko zalezy od tego jak zostala zaprojektowana, jake materialy zostaly uzyte i jakie wspolczynniki bralismy pod uwage .... Edytowane 2 Września 2012 przez Oliwka 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 03.09.2012 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 (edytowane) Raniu, dziękuję Fajnie, że zaglądnęłaś ... Zapraszam częściej ! Oli ma rację. Pewnie nie wszyscy się z tym zgodzą Dlaczego z góry zakłada się, że domki z dużym przeszkleniem nie są energooszczędne? Jedną z głównych cech domów energooszczędnych jest ich kształt oraz położenie względem kierunków świata. Z informacji, które są ogólnie dostępne, możemy wyczytać, że optymalne położenie domu oraz odpowiednie rozplanowanie jego kształtu, może wpłynąć na zmniejszenie zużycia energii nawet o kilkanaście procent. Nasz domek jest i energooszczędny i ekologiczny : ) Przynajmniej tak planowaliśmy. Budujemy go na materiałach, których producenci zapewniają o ich właściwościach dopasowanych dla takich właśnie domków. Dom energooszczędny powinien znajdować się w takim miejscu, dzięki któremu będzie możliwe jak najlepsze wykorzystanie otoczenia w celu osłonienia budynku przed wiatrami. Oczywiście nie z każdej strony rosną wysokie drzewa, czy znajdują się inne budynki, jednak w sposób możliwie najlepszy powinniśmy wykorzystywać takie elementy, by osłonić nasz dom przed wiatrem. Równie ważną cech jest jak najmniejsze zróżnicowanie jego bryły. Nasz domek jest zwartą bryłą, co pozwala na zminimalizowane tracenie ciepła poprzez jego przenikanie przez ściany. Okna. Największe okna w naszym domu znajdują się na południowej ścianie. Jednocześnie, po przeciwnej stronie domu mamy pomieszczenia, które nie wymagają wcale okien więc ich zwyczajnie nie ma Jako doświetlenie zaplanowaliśmy jedynie SZKLANE DRZWI. Dzięki temu, że po południowej stronie domu będą znajdowały się pomieszczenia dzienne będziemy mogli znacznie oszczędzić na elektryczności, ponieważ pokoje będą przez dłuższy czas naturalnie oświetlone, oszczędzamy także na ogrzewaniu, ponieważ maksymalnie wykorzystywane będzie ciepło z promieni słonecznych docierających od strony okien. Jednocześnie poprzez wysunięcie stropu nad taras uzyskaliśmy zacienienie, które chroni przed przegrzaniem... Okna mają bardzo dobre parametry, a mogą mieć jeszcze lepsze - wszystko zależy od zasobności portfela inwestora Zaplanowana jest również wymiana powietrza (rekuperacja,- wentylacja mechaniczna), pompa ciepła, zbiornik na wodę deszczową, ekologiczna oczyszczalnia ścieków z drenażem rozsączającym. Wszystko przemyślane Domki współczesne mimo dużych przeszkleń dzięki zastosowanym materiałom i przemyślanym ruchom architekta mogą również być energooszczędne mimo DUŻYCH PRZESZKLEŃ Oczywiście z małymi oknami byłyby jeszcze bardziej energooszczędne, ale COŚ ZA COŚ KOCHANI Jak kupuję np Q5 to nie przerabiam jej na gaz (bo stać mnie na paliwo do niej) Edytowane 3 Września 2012 przez Katti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 03.09.2012 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Dawno mnie nie było, a Ty już prawie mieszkasz No pięknie jeszcze trochę Lully ... niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 03.09.2012 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Racja .... Pani to juz prawie mieszka Katti okna w ociepleniu montowane rozumiem tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 03.09.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rania 03.09.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Dziewczyny, macie rację, taka kostka może być energooszczędna, ale mi chodziło o taką "pasywną" energooszczędność - chodzi o to, że niemożliwe (albo bardzo trudne) byłoby zlicowanie okien z elewacją jeśli ocieplenie miałoby jak u mnie 30cm. A to zlicowanie w przypadku tego projektu będzie robić wrażenie. Sama mam parterową kostkę, ale przy Śląskim Domu Wiejskim mój domek wygląda jak kurnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 04.09.2012 05:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Raniu, muszę się przyglądnąć Twojemu dziennikowi... Nie chce mi się wierzyć - to odnośnie kurnika U nas ocieplenie ma 26,5 / 27cm...i na tyle są wysunięte okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 04.09.2012 05:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 kurcze Katti, pięknie to wszystko wychodzi. Zazdraszczam nie zazdraszczaj! Mieszkasz już sobie w przepięknym domku, wylegujesz na leżaku, szurając piętami po trawce, w miejscu, gdzie jeszcze niedawno ziemia mogła jedynie pomarzyć o takiej pieszczocie ! ... ...a my wszystkie nadal ciągniemy ten wózek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 21.09.2012 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 (edytowane) Nie pisałam, co nie znaczy, że nic się nie dzieje W poniedziałek zaczynamy układać ogrzewanie podłogowe, ruszamy też z elewacją. TYNKI schną tzn się robią w poniedziałek z rana dokończą to, czego nie zdążą zrobić dzisiaj : ) http://images43.fotosik.pl/1550/2dad70be360bd286med.jpg http://images44.fotosik.pl/412/295c6ece00dd9711med.jpg http://images35.fotosik.pl/1625/f9d56da95404bd70med.jpg http://images37.fotosik.pl/1778/70755e0a9884c674med.jpg Edytowane 21 Września 2012 przez Katti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 21.09.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 [...] Zaplanowana jest również wymiana powietrza (rekuperacja,- wentylacja mechaniczna), pompa ciepła, zbiornik na wodę deszczową, ekologiczna oczyszczalnia ścieków z drenażem rozsączającym. Wszystko przemyślane Domki współczesne mimo dużych przeszkleń dzięki zastosowanym materiałom i przemyślanym ruchom architekta mogą również być energooszczędne mimo DUŻYCH PRZESZKLEŃ Oczywiście z małymi oknami byłyby jeszcze bardziej energooszczędne, ale COŚ ZA COŚ KOCHANI Jak kupuję np Q5 to nie przerabiam jej na gaz (bo stać mnie na paliwo do niej) Zawsze można kupić diesla . I takim "domowym" odpowiednikiem diesla są np. energooszczędne okna . Ja ogólnie mam luźny stosunek do energooszczędności i nie planuję takich wynalazków jak np. rekuperacja. Wolę po prostu więcej wydać na media, a ograniczyć nakłady inwestycyjne. W firmie też wolę koszty zmienne (np. płace, zwłaszcza przy agresywnym systemie premiowym) niż stałe (najem, leasing). A jeżeli się buduje dom w ładnych okolicznościach przyrody, to szkoda rezygnować z dużych przeszkleń. Poprawiają komfort życia. TSD - wpadłem do Ciebie do dzienniczka i widzę fantastyczne postępy . Pięknie się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 22.09.2012 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Zawsze można kupić diesla . I takim "domowym" odpowiednikiem diesla są np. energooszczędne okna . Ja ogólnie mam luźny stosunek do energooszczędności i nie planuję takich wynalazków jak np. rekuperacja. Wolę po prostu więcej wydać na media, a ograniczyć nakłady inwestycyjne. W firmie też wolę koszty zmienne (np. płace, zwłaszcza przy agresywnym systemie premiowym) niż stałe (najem, leasing). A jeżeli się buduje dom w ładnych okolicznościach przyrody, to szkoda rezygnować z dużych przeszkleń. Poprawiają komfort życia. TSD - wpadłem do Ciebie do dzienniczka i widzę fantastyczne postępy . Pięknie się robi. Dziękuję. Zrobiło się już trochę domowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 25.09.2012 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Wieje trochę nudą .... ... a u nas cały czas coś się dzieje! Tynki skończone - schną. Mamy powstawiać puszki i wrócą jeszcze je obrobić. Jak ktoś szuka poleconej ekipy do tynków, piszcie. Dokładnie, szybko, sprawnie i bez problemowo. Co prawda Panowie zostawili po sobie dwie bułki i kilka papierków, ale nie mogę się przyczepić. Posprzątali, wywieźli śmieci, etc. Przyjechał styropian na podłogi i pod podłogówkę. Zaczynamy układanie. W tym tygodniu montujemy też oczyszczalnię i zaczynamy prace związane z elewacją. Powtórzę się, ale to tak cieszy - ROBI SIĘ DOMOWO... Żeby nie było tak różowo - mamy problem z bramą. Czy ktoś ma może namiary na producenta, który nie robi problemów z bramą w CZARNYM KOLORZE? Dziękuję http://images49.fotosik.pl/1621/9668f0a038af6e29med.jpg http://images49.fotosik.pl/1621/b07074924ca90ca1med.jpg http://images45.fotosik.pl/1560/726c6c47c773734fmed.jpg http://images46.fotosik.pl/1777/c70c2f271d2c78dcmed.jpg http://images46.fotosik.pl/1777/d84dc63db73d9496med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 26.09.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 no to mnie już przegoniłaś, pięknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 27.09.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Fajnie się robi... Katti, kiedyś pisałaś o płytach Fermacell do obłożenia bramy. Rozumiem, że z nich zrezygnowałaś...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 28.09.2012 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 no to mnie już przegoniłaś, pięknie... ...a ja mam wrażenie, że jestem cały czas krok za Tobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 28.09.2012 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Fajnie się robi... Katti, kiedyś pisałaś o płytach Fermacell do obłożenia bramy. Rozumiem, że z nich zrezygnowałaś...? Lully, wszystko z powodu bramy uchylnej. Producenci nie wypowiadają się dobrze o takim rodzaju bramy. Twierdzą, że nie jest tak ciepła, jak np.: segmentowa i ma również zdolności do przymarzania. Jeszcze rozważamy różne opcje, ale chyba zrezygnujemy z bramy uchylnej na korzyść segmentowej. Dokładnie tak łamanej jak brama Roberta. Jutro mamy jeszcze kilka spotkań z producentami (bezpośrednio na budowie). Zobaczymy, co z tego wyjdzie... Gdybyśmy się jednak zdecydowali na uchylną będzie obkładana właśnie płytą fermacell i pokrywana takim samym tynkiem, jak elewacja wokół niej : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 28.09.2012 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Mamy biologiczną oczyszczalnię ścieków. Panowie przyjechali rano, zamontowali, sprawdzili, wykonali nitki rozsączające z poletkiem drenażowym i ... możemy korzystać ...gdyby jeszcze był w środku biały montaż Rozpoczęliśmy też układanie styropianu pod ogrzewanie podłogowe, które kładą od poniedziałku. http://images41.fotosik.pl/1770/5c00bf29e9246125med.jpg http://images50.fotosik.pl/1680/1b7c56ba3c9e2176med.jpg http://images43.fotosik.pl/1561/80383d5860d54fe1med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 28.09.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Katti, ja też słyszałam niepochlebne opinie nt. bramy uchylnej... Dlatego ją odrzuciliśmy. Do tego pokrycie tynkiem - za duża waga i możliwość popękania... Może gdybym miała drewno na elewacji, zdecydowałabym się na takie rozwiązanie i to głównie ze względów estetycznych A tak przy okazji, na jakiej wysokości masz wylane nadproże do bramy? Masz w ogóle? Pytam, bo wiem, że nie masz nadproży nad oknami (tak jak ja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 29.09.2012 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Nie mam nadproża nad bramą, nad drzwiami garażowymi i wejściowymi również. Przyjechał jakiś - przepraszam - palant, który naopowiadał nam bzdur odnośnie otworu na bramę. Wykonaliśmy więc nadlewane nadproże i co? Usunięte Teraz już wiem, że wybierając bramę segmentową zlicowaną z elewacją muszę mieć znacznie większy otwór niż w przypadku bramy uchylnej.... Już prawie zdecydowaliśmy się na bramę segmentową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts