Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Śląski dom wiejski ;)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z ciekawostek, które mnie mało cieszą:

- mamy nieocieploną znaczną część ścian z powodu drewna, które ma się na nich znaleźć

Co za tym idzie? Ciepło wchodzi nam do domku! W pomieszczeniach ocieplonych mamy fantastycznie chłodno, między innymi dzięki instalacji grzanie/chłodzenie. Włączyliśmy wczoraj chłodzenie wody w rurkach i zrobiło się BOSKO. Jakbyśmy mieli klimatyzację w domu, ale z brakiem nawiewanego do pokojów powietrza. Temperatura spadła w domku o 10stopni w dół, co dało wielka ulgę. Dopóki nie będziemy mieli skończonej elewacji (albo przynajmniej położonej wełny pod stelażem), będziemy mieli napływ wręcz gorącego powietrza do pozostałych pomieszczeń.

Jestem zła, bo tynki zaczynamy dopiero za dwa tygodnie. Jak się w podanym terminie ekipa u nas nie pojawi, zmieniam ją na inną, również gotową do działania w tym samym terminie.

Dodam również, że nadal nie wiemy jaki tynk wybrać. Wszyscy mówią, że mieszkamy na takim uboczu, gdzie nic nie jeździ, nie kurzy się, nie pyli, ze szkoda inwestować w tynk silikatowy, czy silikonowo silikatowy, które zaliczają się do jednych z droższych. Jakie Wy robicie u siebie tynki? Proszę o pomoc :)

.... mamy fantastycznie chłodno, między innymi dzięki instalacji grzanie/chłodzenie. Włączyliśmy wczoraj chłodzenie wody w rurkach i zrobiło się BOSKO. Jakbyśmy mieli klimatyzację w domu, ale z brakiem nawiewanego do pokojów powietrza. Temperatura spadła w domku o 10stopni w dół, co dało wielka ulgę.

Katti czy mozesz mi coś wiecej powiedziec o tej instalacji...lub odesłać jesli byly jakies szczegóły juz podawane:cool:

bo bardzo mi sie podoba "BOSKO. Jakbyśmy mieli klimatyzację w domu" :yes::yes:

Ja co prawda w wyborze tynku nie pomogę bo jeszcze nie mam zadnego ale jak bedziesz wybierać swój to pomysl jeszcze jak blisko sa twoi sąsiedzi i czym oni ogrzewaja swoje domy- czy przypadkiem z ich kominów nie kopci sie jak z elektrowni :)bo to tez moze niezle zabrudzic tynk( zaleta silikonowego jest jeszcze chyba to ze oprócz tego ze nie łapie tak bardzo brudu to mozna go wymyc myjka cisnieniowa jesli sie nie mylę oczywiście:))

Katti dokładnie o takim systemie chłodzenia też myślałam (chłodzisz rurki w podłogówce tak?) ale jednak zrezygnowałam. Bo powiedziano mi, że koszt zrobienia jest nieadekwatny do efektu. Mówili mi o 2-3 stopniach.

Ja mam silikatowo-silikonowy, liczę na możliwość mycia. W poniedziałek fachman upaćkał błotem!

Katti, przyłączam się do prośby Ivy. U nas w upały było masakrycznie. Do tego dom szczelny i trzyma temperaturę.

Co tynków, to już pisałam chyba, że wzięliśy Thermosan z Caparola (jesteśmy w trakcie realizacji i wygląda bardzo ładnie). Jednak u nas się kurzy. W Twoim przypadku nie ma sensu chyba w to wchodzić. Optymalnie to chyba brać silikonowy. A może spytaj fightera1983, pisze o tynkach na forum, to może doradzi co do rodzaju.

Katti dokładnie o takim systemie chłodzenia też myślałam (chłodzisz rurki w podłogówce tak?) ale jednak zrezygnowałam. Bo powiedziano mi, że koszt zrobienia jest nieadekwatny do efektu. Mówili mi o 2-3 stopniach.

Ja mam silikatowo-silikonowy, liczę na możliwość mycia. W poniedziałek fachman upaćkał błotem!

Alicjo, koszt wykonania takiego systemu w porównaniu do instalacji bez niego, to była kwota 800zł brutto. Przy takim nakładzie finansowym nie odczuliśmy tych 800zł zupełnie. Byłam nastawiona sceptycznie, ale teraz wiem, że warto.

:)

Katti, przyłączam się do prośby Ivy. U nas w upały było masakrycznie. Do tego dom szczelny i trzyma temperaturę.

Co tynków, to już pisałam chyba, że wzięliśy Thermosan z Caparola (jesteśmy w trakcie realizacji i wygląda bardzo ładnie). Jednak u nas się kurzy. W Twoim przypadku nie ma sensu chyba w to wchodzić. Optymalnie to chyba brać silikonowy. A może spytaj fightera1983, pisze o tynkach na forum, to może doradzi co do rodzaju.

Dzięki Spireo, będzie tynk silikonowy. :)

System chłodzenia podłączony jest pod pompę ciepła. Chodzi o to, że w rurkach może płynąć schłodzona do wybranej temperatury woda.

Przy ostatnich upałach i mocno nagrzanym domku od strony nie ocieplonych ścian, ustawiliśmy temperaturę wody na 20stopni. W domku temperatura obniżyła się w przeciągu kilku godzin z 31stopni (masakra!) do 21-22stopni. Cały czas się też taka temperatura utrzymuje.

Jedyny minus: gdy chłodzi, nie grzeje wody w zbiorniku. Przed porami kąpieli muszę przełączać pompę na grzanie zbiornika (wystarczy godzina wcześniej). Później znowu zmieniam na chłodzenie. Pompa pobiera przy chłodzeniu jeszcze mnie prądu, niż w przypadku, gdy jest ustawiona na grzanie wody.

Nie oznacza to jednak, że nie mam ciepłej wody w kranach. Zbiornik ma 300litrów. Nagrzana woda po zmianie na chłodzenie utrzymuje się w nim jeszcze przez dobę.

Dla zainteresowanych dodam jeszcze, że nasza pompa ciepła przez ostatnie półtora miesiąca zjadła nam prądu za kwotę niespełna 40zł. Chłodzi wodę i odpowiada za ciepła wodę w kranach. Monitorujemy to na bieżąco. Nie jest chyba źle :)

Edytowane przez Katti

Co jeszcze?

Sarny, koziołki i jelenie podchodzą pod sam dom!

http://i1.fmix.pl/fmi1690/4d6b59e800033d3651c8141c/zdjecie.jpg

http://i1.fmix.pl/fmi1074/8c70885000292e9b51c81426/zdjecie.jpg

Zaczęliśmy odchwaszczanie ziemi! Masakryczna praca. Przekopujemy łopatami ziemię, wyrywamy chwasty i równamy teren. Później wg wskazówek od Maqa :) - dziękuję raz jeszcze!

http://i1.fmix.pl/fmi2743/b484a74b002c55e451c81450/zdjecie.jpg

http://i1.fmix.pl/fmi2095/ecc3e67c0011dad151c8145f/zdjecie.jpg

http://i3.fmix.pl/fmi2667/5a054d340014d44351c8146b/zdjecie.jpg

http://i2.fmix.pl/fmi1237/c98b35ba00200de851c81477/zdjecie.jpg

Z rzeczy nowych: wjechała nasza szara szafa :) i pojawiła się zabudowa półek na kominku :)

Nam się podoba, chociaż usłyszałam już komentarz, że "zepsuliśmy cały dom tymi meblami!" .. i były to słowa młodych ludzi...

Kominek (sorry, za szybę!)

http://i1.fmix.pl/fmi2583/37c9360700186c0d51c81436/zdjecie.jpg

Szafa - konsekwentnie szara :)

http://i2.fmix.pl/fmi1968/341174f20010c10d51c81447/zdjecie.jpg

takimi ładnymi meblami nie sposób nic zepsuć :)

Świetnie się komponują. Bardzo mi się podobają te matowe szarości. Trochę szkoda, że zrezygnowałaś z nich w kuchni.

Katti, bardzo ciekawa sprawa z tym chłodzeniem i do tego koszt bardzo niski. Podejrzewam, że przy gotowym już systemie z kotłem może być drożej, ale muszę się temu bliżej przyjrzeć. Czy możesz mi dać namiar na priv do firmy, która to robiła?

Na to też już trafiłem. Pamiętaj, że to jednak polega z grubsza na tym, że masz studnię, z której pobierasz wodę, którą następnie wylewasz. Co oznacza zarówno odpowiednią wydajność studni, jak i odpowiednią wydajność studni chłonnej. Baaardzo zgrubnie szacując potrzebujesz takiej ilości wody, jakbyś miała cały czas odkręcony wąż ogrodowy (z tego względu raczej nie wchodzi w grę woda z wodociągu). Ponadto studnia to też koszt, więc myślę, że pompa ciepła albo dedykowana klimatyzacja to rozwiązanie prostsze i prawdopodobnie tańsze ;).

Dla zainteresowanych dodam jeszcze, że nasza pompa ciepła przez ostatnie półtora miesiąca zjadła nam prądu za kwotę niespełna 40zł. Chłodzi wodę i odpowiada za ciepła wodę w kranach. Monitorujemy to na bieżąco. Nie jest chyba źle :)

dzięki za info, a czy możesz napisać jaką masz pompę ?

Katti, naprawdę u Was pięknie!!! Szafa rewelacyjna!!! Półki kominkowe też fajne, a czy ściana z nimi zostaje szara czy będziecie ją przemalowywać jakoś na biało np.)? Chyba że nie do końca to kumam, co też jest możliwe ;)

Ja ostatnio zrobiłam 2 grządki i przekopanie takiego kawałeczka to był niezły wyczyn, więc wyobrażam sobie że u Was było dużo ciężej, ale wygląda naprawdę pięknie :yes: