Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Śląski dom wiejski ;)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Odpowiadając na Wasze pytania : ) - fajnie, że je stawiacie.

Drewno Okoume. Prosta deska 12cm szerokości, 2cm grubości. Krzywa, jak cholera! :D

Dopiero przy wykonywaniu elewacji zrozumiałam dylematy, o których pisał Zygii.

Łączę się z Tobą w bólach :D

Deski położone w odstępach 5mm. Wszystko robiliśmy sami - rękoma mojego Tomka i naszego Przyjaciela, Krisa.

Elewacja jest jeszcze nie skończona. Brakuje progu przy jednym z okien, ostatnich desek na każdej drewniane części oraz musi być jeszcze co najmniej raz pomalowana.

Postawiliśmy na naturalność. Malujemy zatem bezbarwnym olejem. Nie zmienia koloru drewna, nie ujednolica. Jestem bardzo zadowolona z efektu.

Więcej zdjęć z realizacji i efektu końcowego po wszystkich pracach : )

http://i1.fmix.pl/fmi2791/13bd2b4d000dfe37525be219/zdjecie.jpg

http://i1.fmix.pl/fmi2988/c7fe906a00189aa7525be1d9/zdjecie.jpg

Edytowane przez Katti

:yes: :yes: :yes: prawda że wykonane własnymi siłami bardziej cieszy ?! :) Świetny ruch z bezbarwnym impregnatem a z krzywymi deskami znam ten ból.... Nieraz takie dostałem w zamówieniu. Trzeba się nagimnastykować żeby jako tako to wyglądało. A jak z jakością samej deski ?? Macie ją w klasie premium czy niższej?

Witaj Marzeno! Dziękuję i Tobie : ) Fanie gościć nowe osoby. To znak, że dziennik jeszcze nie umarł :)

Co się stało, że już po 4latach musicie odnawiać elewację ????

Jakie drewno ? Jak położone ?? Strach się bać...

Witaj :)

Na elewacji mam modrzew syberyjski pomalowany lakierobejcą na kolor sosnowy....mam dużą iloś drewna- cale piętro, wejście przed domem i garaż oblożone dwoma typami tej samej deski. Ponieważ kolor wyszedł masakrycznie żółty poszła tylko jedna wastwa lakierobejcy.Dodatkowo deska elewacyjna została położona bez dylatacji i obawiam się, że mi to za chwilę splesnieje. Deska w miejscach narażonych na opady zaczyna szarzeć i zielenieć...

W przyszłym roku marzy mi się remont kapitaly elewacji - wyczyszczenie i przemalowanie deski oraz zmiana tynku z szarego na biało-szary. W końcu zrobiono przed naszym domem drogę i już się nie kurzy.... Przynajmniej wybór ciemnoszarej elewacji był trafny :)

Dlatego z przyjemnością oglądam Twoją elewację bo kocham drewno i kibicuję bliskiemu finałowi.

Pozdrawiam i życzę miłego ciepłego jesiennego dnia.

...Krzywa, jak cholera! :D

Dopiero przy wykonywaniu elewacji zrozumiałam dylematy, o których pisał Zygii.

Łączę się z Tobą w bólach :D

Witaj Katii :)

Jak widziałem pierwszy raz Wasze deski to myślałem, że moje to jakaś totalna wtopa (1/3 desek zwróciłem na podmianę z otrzymanych w nowej dostawie to samo ....takie perpetum mobile) :p

Czapki z głów dla Twojego Tomka, Kolegi i Ciebie bo o ile wiem też pomagałaś :bye:

Prace wykonane samemu mają wartość bezcenna i dają największą satysfakcje (M.A.G ma 100% racji) :D

Nie zapomnijcie tylko o LEDach ... oczyma wyobraźni widzę tą widownie :popcorn:

Kasiu piękna elewacja, warto było czekac na efekt końcowy :yes:

Dziękuję wam za miłe słowa odnośnie założenia dziennika, ale nie czuję się na siłach, aby założyc własny dziennik:no: Jestem totalnym laikiem odnoście prac budowlanych dlatego też baaaaardzo doceniam waszą bezpośrednią pomoc jak również możliwośc podglądania waszych działań i wyborów. Mam nadzieję, że moje pytania nie są aż tak bardzo irytujące i głupie ale wynikają one właśnie z małej znajomości tematyki budowlanej. Wiem, że już od pierwszych wpisów zaniedbałabym własny dziennik z powodu zbyt dużej ilości obowiązków jak również braku talentu piśmienniczego:bash:

Kasiu, Karolinko, Zbyszku, Demonie jeszcze raz bardzo wam dziękuję za bezcenną pomoc w podejmowaniu decyzji i obiecuję przesłac wam na priv zdjęcie gotowego domku:bye:

http://i2.fmix.pl/fmi1408/c0aaf81b0009969a52628c8d/zdjecie.jpg

w niedzielę wrzucę zdjęcia skończonej elewacji ... brakuje tylko zamontowanych w rynnach listew LED! Pamiętam o nich Zygii : )))

Pozdrawiam WAS!

Fajnego weekendu : ))

Nie wiem, czy to przypadek, ale Wasz avatar jest praktycznie lustrzanym odbiciem tego zdjęcia ? :bye:

Ten fragment domu wygląda żurnalowo ;)

Kochani, dziękuję!

Wszystkim dziękuję! Zdjęcie wyszło przypadkiem : ) Nie planowałam : )

Jako zajawkę wrzucam foty odpalonej pierwszej linii led od frontu domu! Linia oczywiście montowana z jednego kawałka. Na zdjęciach z widocznym styropianem podtrzymującym przyklejonego dopiero co leda (stąd te widoczne przerwy w linii światła) oraz bez klosza, który wniesie jeszcze pewną łagodność w światło : )

60sztuk na metr, 4vaty z 5metrów, światło cold white lub cool white (nie jestem pewna), ledy w pasku żelowym....

Wszystko podłączone w rozdzielni. Żadnych akumulatorów na zewnątrz.

Zapalenie w środku domu oraz na zewnątrz od strony tarasu : )

http://i3.fmix.pl/fmi939/f3d0059c00292f1752779568/zdjecie.jpg

http://i3.fmix.pl/fmi460/6184556d000a123d52779565/zdjecie.jpg

Edytowane przez Katti