Katti 29.06.2012 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Co u WAS? Piszcie! Strop schnie. Zabrałam się za wycenę montażu biologicznej oczyszczalni i zbiornika do zbierania wody deszczowej. Chyba wszystkich "suty drą" ! Sorry Szukam dalej! Mamy już gotowy projekt ogrzewania podłogowego. Firma od wylewek w stałym kontakcie z firmą od ogrzewania. Dodatkowo poustalane mamy wszystko odnośnie rekuperacji i pompy ciepła. Wchodzą, jak tylko wyschną wylewki. A wylewki wchodzą zaraz po oknach... Profile już dzisiaj przyjechały do naszego wykonawcy Profile, jak profile... muszą jeszcze raz przyjechać wymierzyć otwory okienne po zdjęciu szalunków ze stropu. Magazyn prawie skończony: ocieplony, otynkowany, z dachem, trzeba tylko zainstalować rynnę , pomalować i posadzić jakieś roślinki oooo Śmietniki wraz z elementem ogrodzenia postawione. po powrocie ekipy tylko je wykończą. Ustalam też rabaty na ogrodzenie. Co do bramy garażowej... żadna z firm, z którą wcześniej korespondowałam nie odpisuje na maile. Muszę zadzwonić, żeby ktoś przyjechał zmierzyć otwór i mógł przygotować rzetelną wycenę. Jednym słowem: brakuje mi już sił Dziewczynki! A jeszcze tyle pracy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 01.07.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 jak duży zbiornik na deszczówkę robisz/planujesz robić? I ile masz dachu - tj. powierzchni? Pomyśl też nad tym żeby wodę z drenażu i podjazdu ściągnąć do zbiornika. Przy większych powierzchniach to się opłaca. Do czego użyjesz wodę ze zbiornika? Do ogrodu czy będziesz ją rozsączać bo np. nie ma kan. burzowej? Ja będe u siebie robił zbiornik na deszczówkę i wody powierzchniowe z podjazdu i drenażu a użyję jej do nawadniania ogrodu ale będzie też wyjście ze zbiornika na dom i tam używana będzie w spłuczkach kibelkowych bo jednorazowo spłuczka zabiera około 10-12 litrów więc jest nad czym myśleć. Potrzeba tylko dobry filtr i lampę UV zainstalowac żeby się kibelek nie "zazielenił" od tej wody garaż masz dwustanowiskowy? Jak strop schnie to Ty już masz dom skończony.... parterówkarzom to dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 01.07.2012 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Miło Cię u mnie gościć Dużo tych pytań Nad wielkością zbiornika się jeszcze zastanawiamy. Będzie to wielkość pomiędzy 5600 a 7200litrów. Zaplanowaliśmy zbieranie wody z podjazdu, tarasów i dachu. Będzie wykorzystywana wyłącznie w ogrodzie. Początkowo braliśmy również pod uwagę toalety, ale walka z glonami sprawiła, że sobie odpuściliśmy. Powierzchnia dachu to 270m2, plus podjazd 49m2 i tyle samo tarasów. Ewentualny nadmiar wody (na co nie liczę ) wypuścimy przez skrzynki rozsączające w ziemię ogrodu. Tak Strop schnie za tydzień ekipa wraca wykonać nadproża pod okna, otynkować śmietnik oraz część murowaną ogrodzenia i jadą znowu do domu Zaraz po nich wchodzą z dachem ... Wkopaliśmy też w dniu wczorajszym wszystkie kable energetyczne, pozbyliśmy się wszystkich rowów, dołów, etc i WYGLĄDA TO JUŻ JAK DOM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 03.07.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Co tam ,jak tam ? fotki jakies ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 03.07.2012 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Oli, do piątku odpoczywam od budowy (teoretycznie ) Mój T. zobowiązał się i jeździ podlewać strop, a ja odwiedziłam Rodziców. Musiałam trochę zwolnić, bo zapomniałam o umówionym spotkaniu z ekipą od okien !!! Ależ byłam na siebie zła .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 03.07.2012 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 ...a co do fotek... Nie bardzo mam, co pokazać Ostatnio tyraliśmy w ziemi i wolałabym, żeby miejsce wkopania kabli elektrycznych pozostałą nasza tajemnicą Tym bardziej, że nie mamy jeszcze ogrodzonego domu z nowości: do końca lipca będziemy mieli wstawione okna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 03.07.2012 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 prosze prosze tylko pozazdroscic okna pieknioszki juz w tym miesiacu Katti a z wstawieniem okien nie czeka sie iles tam ? Bo pamietam ze jak do mojej firmy dzwonilam to oni mi cos mowili ze trzeba odczekac jakis czas .. nawet nie pamietam ile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 03.07.2012 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 (edytowane) zaskoczyłaś mnie, sprawdzę. Jestem w kontakcie z ekipą, nic nie wspominali! Jak tylko rozszalujemy strop przyjeżdżają sprawdzić poprawność wymiarów i jedziemy z koksem. Mamy zaplanowane wszystko w najmniejszym szczególe - łącznie z zapasem na jakieś ugięcia stropu, etc. Ufam tym ludziom całkowicie, między innymi dlatego, że ufają im nasi Architekci i na plus - współpracują z architektem Robertem Koniecznym (szacun dla Mistrza:) ) Wykonali wiele z jego projektów! Dopytam na wszelki wypadek Lepiej być czujnym Możemy się ślizgnąć o jakieś 7dni max : ) Edytowane 3 Lipca 2012 przez Katti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 03.07.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Tak czy siak nie moge sie doczekac jak zobacze Twoje szybowe cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 03.07.2012 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Och Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 04.07.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Katti, a podłogówki nie powinno się kłaść przed wylewkami...? Chyba, że miałaś na myśli tynki Pytałam Cię już kiedyś o okna. Wiem, jaką firmę wykonawczą wybrałaś, ale nie doczytałam w końcu, jakie profile. Czy mogłabyś mi zdradzić jaki system planujesz? Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 05.07.2012 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Tak, oczywiście : najpierw podłogówki, potem wylewki Okna na profilach YAWAL - elementy stałe miały parametry takie jak Reynaers, ale jezdne części wychodziły trochę korzystniej. System fasadowy to system słupowo ryglowy szklony od zewnątrz - fasady banków, salonów, dużych przeszkleń wieżowców, witryny sklepowe o dużych wymiarach szyb. U nas mamy tzw otworówkę z drzwiami i oknami - to systemy generalnie szklone od wewnątrz - w naszym wypadku całkowicie od wewnątrz (Oli ) Innymi słowy, po zamontowaniu konstrukcji trzeba wnieśc szkło do wewnątrz i włożyc w ramy, a żeby wyciągnąc szkło trzeba też byc wewnątrz. W systemach fasadowych można wyjąc szkło nie wchodząc do środka pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 05.07.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 czyli koniec z koncem wychodzi ze system i profile mamy te same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 05.07.2012 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Jesteś pewna? Mówiłaś, że masz w systemie fasadowym ... u nas to nie fasadówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 05.07.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Katti, a możesz napisać jaki to dokładnie system? TM 77 HI? Przy skomplikowanych konstrukcjach żelbetowych wykonawcy coraz częściej proponują fasady... Oświećcie mnie, o co chodzi z tym szkleniem od wewnątrz i z zewnątrz, bo fasadę zobaczę na żywo dopiero za dwa tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 06.07.2012 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Lully, zdecydowaliśmy się po wielu godzinach rozmów na temat "co dla nas jest najlepsze" na system TM 74, a w przesuwnych elementach na DP 150. Nasz otwierany "narożnik" ma długość 4970cm (wymiar jednego skrzydła). Nie czuję się specjalistką odnośnie systemów okiennych i wolałabym Ci nie tłumaczyć różnic, bo mogłabym coś namieszać. Niewiele też na ten temat wiem - tak sądzę Za dwa tygodnie podpytaj ile możesz , a później się tym z nami podziel. My również mamy spotkanie z wykonawcą w tym tygodniu, więc też podpytam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 13.07.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Katti, jakieś newsy okienne? Ja wciąż przed spotkaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 17.07.2012 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Katti, jakieś newsy okienne? Ja wciąż przed spotkaniem. ech, żadnych wiadomości Wiem, jak będą montowane nasze okna, ale o tym już pisałam wyżej. Przepraszam Cię, miałam tyle problemów do ogarnięcia, że zabrakło czasu na okna... Wyrzuciłam z placu budowy naszą ekipę! Spartolili nam masakrycznie attyki. Nie ma żadnego wytłumaczenia dla tak prostych błędów, które mogły nieść bardzo poważne zagrożenia. Potrącam im z wynagrodzenia koszty związane z poprawianiem błędów i nie chcę ich tam więcej widzieć. Niektórzy nie mają za grosz wyobraźni... Myślą, że budują kolejnego gargamela. Szlag mnie trafił ! Stara ekipa do środy ma skończyć, to co musi i się żegnamy. W tym tygodniu zdejmujemy stemple, później stawiamy ściany działowe, podpory pod okna już są . I wszystko już z nowymi ludźmi. Oby obyło się bez takich sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.07.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Katti, współczuję sytuacji, ale jednocześnie gratuluję szybkiej reakcji. Masz już nową ekipę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 17.07.2012 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Spireo, znalazłam ekipę, która dokończy prace po tych paprokach Mają niewiele do zrobienia. Od jutra ekipa od dachu zaczyna swoje prace. Od poniedziałku stawiają działówki, w między czasie profile, później okna, następnie ogrzewanie i wylewki - ale do tych tych prac są inni wykonawcy. Tynki tez już mam ustawione. Szukam jeszcze kogoś kto dokończy nam podjazd i tarasy. To była szybka decyzja. I z pewnością jej nie żałujemy! podglądam Twój dziennik - super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts