Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Śląski dom wiejski ;)

Recommended Posts

Co u WAS? Piszcie! :)

Strop schnie. Zabrałam się za wycenę montażu biologicznej oczyszczalni i zbiornika do zbierania wody deszczowej. :jawdrop:

Chyba wszystkich "suty drą" ! Sorry ;) :D Szukam dalej!

Mamy już gotowy projekt ogrzewania podłogowego. Firma od wylewek w stałym kontakcie z firmą od ogrzewania. Dodatkowo poustalane mamy wszystko odnośnie rekuperacji i pompy ciepła. Wchodzą, jak tylko wyschną wylewki. A wylewki wchodzą zaraz po oknach...

Profile już dzisiaj przyjechały do naszego wykonawcy :) Profile, jak profile... muszą jeszcze raz przyjechać wymierzyć otwory okienne po zdjęciu szalunków ze stropu.

Magazyn prawie skończony: ocieplony, otynkowany, z dachem, trzeba tylko zainstalować rynnę :), pomalować i posadzić jakieś roślinki oooo :yes:

Śmietniki wraz z elementem ogrodzenia postawione. po powrocie ekipy tylko je wykończą.

Ustalam też rabaty :D na ogrodzenie.

Co do bramy garażowej... żadna z firm, z którą wcześniej korespondowałam nie odpisuje na maile. Muszę zadzwonić, żeby ktoś przyjechał zmierzyć otwór i mógł przygotować rzetelną wycenę.

Jednym słowem: brakuje mi już sił Dziewczynki! A jeszcze tyle pracy ....

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak duży zbiornik na deszczówkę robisz/planujesz robić? I ile masz dachu - tj. powierzchni? Pomyśl też nad tym żeby wodę z drenażu i podjazdu ściągnąć do zbiornika. Przy większych powierzchniach to się opłaca. Do czego użyjesz wodę ze zbiornika? Do ogrodu czy będziesz ją rozsączać bo np. nie ma kan. burzowej? Ja będe u siebie robił zbiornik na deszczówkę i wody powierzchniowe z podjazdu i drenażu a użyję jej do nawadniania ogrodu ale będzie też wyjście ze zbiornika na dom i tam używana będzie w spłuczkach kibelkowych bo jednorazowo spłuczka zabiera około 10-12 litrów więc jest nad czym myśleć. Potrzeba tylko dobry filtr i lampę UV zainstalowac żeby się kibelek nie "zazielenił" od tej wody :) garaż masz dwustanowiskowy? Jak strop schnie to Ty już masz dom skończony.... parterówkarzom to dobrze :)

Miło Cię u mnie gościć :D

Dużo tych pytań :)

Nad wielkością zbiornika się jeszcze zastanawiamy. Będzie to wielkość pomiędzy 5600 a 7200litrów. Zaplanowaliśmy zbieranie wody z podjazdu, tarasów i dachu. Będzie wykorzystywana wyłącznie w ogrodzie. Początkowo braliśmy również pod uwagę toalety, ale walka z glonami sprawiła, że sobie odpuściliśmy.

Powierzchnia dachu to 270m2, plus podjazd 49m2 i tyle samo tarasów. Ewentualny nadmiar wody (na co nie liczę :) ) wypuścimy przez skrzynki rozsączające w ziemię ogrodu.

Tak :) Strop schnie :) za tydzień ekipa wraca wykonać nadproża pod okna, otynkować śmietnik oraz część murowaną ogrodzenia i jadą znowu do domu :)

Zaraz po nich wchodzą z dachem :) ... Wkopaliśmy też w dniu wczorajszym wszystkie kable energetyczne, pozbyliśmy się wszystkich rowów, dołów, etc i WYGLĄDA TO JUŻ JAK DOM :)

...a co do fotek... :) Nie bardzo mam, co pokazać :D Ostatnio tyraliśmy w ziemi i wolałabym, żeby miejsce wkopania kabli elektrycznych pozostałą nasza tajemnicą :) Tym bardziej, że nie mamy jeszcze ogrodzonego domu :) ;) z nowości: do końca lipca będziemy mieli wstawione okna!

:) zaskoczyłaś mnie, sprawdzę. Jestem w kontakcie z ekipą, nic nie wspominali! Jak tylko rozszalujemy strop przyjeżdżają sprawdzić poprawność wymiarów i jedziemy z koksem. Mamy zaplanowane wszystko w najmniejszym szczególe - łącznie z zapasem na jakieś ugięcia stropu, etc. Ufam tym ludziom całkowicie, między innymi dlatego, że ufają im nasi Architekci i na plus - współpracują z architektem Robertem Koniecznym (szacun dla Mistrza:) ) Wykonali wiele z jego projektów! :)

Dopytam na wszelki wypadek :) Lepiej być czujnym :)

Możemy się ślizgnąć o jakieś 7dni max : )

Edytowane przez Katti

Tak, oczywiście : najpierw podłogówki, potem wylewki :)

Okna na profilach YAWAL - elementy stałe miały parametry takie jak Reynaers, ale jezdne części wychodziły trochę korzystniej. System fasadowy to system słupowo ryglowy szklony od zewnątrz - fasady banków, salonów, dużych przeszkleń wieżowców, witryny sklepowe o dużych wymiarach szyb.

U nas mamy tzw otworówkę z drzwiami i oknami - to systemy generalnie szklone od wewnątrz - w naszym wypadku całkowicie od wewnątrz :D (Oli :D) Innymi słowy, po zamontowaniu konstrukcji trzeba wnieśc szkło do wewnątrz i włożyc w ramy, a żeby wyciągnąc szkło trzeba też byc wewnątrz.

W systemach fasadowych można wyjąc szkło nie wchodząc do środka pomieszczenia.

Lully, zdecydowaliśmy się po wielu godzinach rozmów na temat "co dla nas jest najlepsze" na system TM 74, a w przesuwnych elementach na DP 150.

Nasz otwierany "narożnik" ma długość 4970cm (wymiar jednego skrzydła).

Nie czuję się specjalistką odnośnie systemów okiennych i wolałabym Ci nie tłumaczyć różnic, bo mogłabym coś namieszać.

Niewiele też na ten temat wiem :) - tak sądzę :D

Za dwa tygodnie podpytaj ile możesz :), a później się tym z nami podziel.

My również mamy spotkanie z wykonawcą w tym tygodniu, więc też podpytam!

Katti, jakieś newsy okienne? :)

Ja wciąż przed spotkaniem.

ech, żadnych wiadomości :(

Wiem, jak będą montowane nasze okna, ale o tym już pisałam wyżej. Przepraszam Cię, miałam tyle problemów do ogarnięcia, że zabrakło czasu na okna...

Wyrzuciłam z placu budowy naszą ekipę! Spartolili nam masakrycznie attyki. Nie ma żadnego wytłumaczenia dla tak prostych błędów, które mogły nieść bardzo poważne zagrożenia. Potrącam im z wynagrodzenia koszty związane z poprawianiem błędów i nie chcę ich tam więcej widzieć.

Niektórzy nie mają za grosz wyobraźni... Myślą, że budują kolejnego gargamela. Szlag mnie trafił !

Stara ekipa do środy ma skończyć, to co musi i się żegnamy.

W tym tygodniu zdejmujemy stemple, później stawiamy ściany działowe, podpory pod okna już są .

I wszystko już z nowymi ludźmi. Oby obyło się bez takich sytuacji.

Spireo, znalazłam ekipę, która dokończy prace po tych paprokach :) Mają niewiele do zrobienia.

Od jutra ekipa od dachu zaczyna swoje prace. Od poniedziałku stawiają działówki, w między czasie profile, później okna, następnie ogrzewanie i wylewki - ale do tych tych prac są inni wykonawcy. Tynki tez już mam ustawione. Szukam jeszcze kogoś kto dokończy nam podjazd i tarasy.

To była szybka decyzja. I z pewnością jej nie żałujemy!

podglądam Twój dziennik :) - super! :)