matka 03.04.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam Mam działkę, na której w przyszłości mają stanąć dwa domy jednorodzinne. Na razie działka jest rolna, nie mam jeszcze decyzji o warunkach zabudowy. Od liczników do granicy mojej działki jest ok. 230m. Do sąsiadującej działki będzie niedługo wspólną drogą ciągnięty kabel, ok 110m. Sąsiad zaproponował, żebym przy okazji kopania rowu położyła swój kabel. Obniżyłoby to każdemu z nas koszty robocizny. Propozycja kusząca niewątpliwie, pojawia się jednak kilka pytań. 1. Jaki kabel położyć, żeby w przyszłości nie było problemów z podłączeniem do licznika? 2. Czy położyć na razie do miejsca, do którego kładzie sąsiad (ok 110m), czy lepiej unikać sztukowania i od razu pociągnąć kabel w jednym kawałku do granicy swojej działki (ok 230m) - wiadomo, chodzi o rozłożenie kosztów w czasie. 3. Czy podczas kładzenia kable powinny być w jakiś sposób od siebie oddzielone? Z góry dziękuję za pomoc Edytowane 3 Kwietnia 2012 przez matka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 06.04.2012 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 To jest dobra propozycja, nie tyle zaoszczędzisz sobie kosztów teraz co nie narobisz ich sobie później.Drugie kopanie rowu, gdy wiadomo że leci już jeden kabel jest kopaniem ostrożnym, czasochłonnym i na ogół ręcznym - czyli znacznie droższym. Na tej odległości, jedynie aluminium YAKY 4x .... .Kabel miedziany będzie drogi. Raczej unikaj sztukowania. Jeśli już się zdecydujesz to najlepiej zesztukować odcinki w skrzynce naziemnej.Ale jeśli dobrze rozumiem to sztukowanie musiałby się odbyć na działce sąsiada.Dochodzi kwestia dostępu do tej skrzynki, no i ewentualnego podbierania energii przez niedobrego sąsiada. Kable mogą lecieć obok siebie, nie stanowi to żadnego problemu. Najtrudniejsze pytanie to pytanie o przekrój.Tutaj odesłałbym Cię do elektryka, który będzie realizował późniejsze prace.Oszczędzisz sobie marudzenia, że "to nie tak się robi", on "nie daje gwarancji", etc.....Rozumiem, że u sąsiada układanie kabla będzie nadzorował jakiś elektryk, najlepiej zdać się na niego i jego wybrać później do przyłączenia budynku do sieci.Instalacje wewnątrz są odrębnym tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 06.04.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 WitamBardzo słusznie, żeby wykorzystać jeden wykop - jednak tutaj przede wszystkim musisz zacząć od drogi "papierkowej" - czyli uzgodnienia, projekt, warunki przyłączenia. Musisz porozmawiać z sąsiadem, a dokładnie z osobą kompetentną która zajmuje się tym tematem, żeby uzyskać więcej informacji i nie mieć później problemów. Na forum w takich kwestiach trudno o właściwą odpowiedź na odległość.Powodzenia Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matka 10.04.2012 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Bardzo dziękuję za podpowiedzi, dzieki temu już coś wiem Problem największy w tym, że decyzję muszę podjąć na odległość. Sąsiadowi się spieszy, już chce kopać, a ja daleko... gdy wrócę rów już będzie zasypany, a kwiatki posadzone Ani z nikim skonsultować, ani się poradzić, stąd pytanie na forum Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 11.04.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Bardzo dziękuję za podpowiedzi, dzieki temu już coś wiem Problem największy w tym, że decyzję muszę podjąć na odległość. Sąsiadowi się spieszy, już chce kopać, a ja daleko... gdy wrócę rów już będzie zasypany, a kwiatki posadzone Ani z nikim skonsultować, ani się poradzić, stąd pytanie na forum Pzdr. Przykro, ale kasprzyk ma rację. Od papierków się tutaj nie ucieknie. Naprawdę nie masz nikogo, kto mógłby się tym zająć i podjechać do ZE??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macek123 11.04.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Zasadniczo nie rozumiem tylko pewnej rzeczy, skoro działka jest rolna, nie masz warunków zabudowy, więc i nie masz warunków przyłączenia, to skąd dokąd ma ten wlz biegnąć ? Czy to jest tak że to jest R-ka podzielona na mniejsze działki z wytyczoną drogą wewnętrzną ? A ZE zrobiło przyszłościowe przyłącze do "dużej" działki zakładając zabudowanie w przyszłości reszty mniejszych ??? NIe rozumiem tego. Zasadniczo to chyba nawet w takich przypadkach wydaje mi się że złącze kablowe widziałem przed płotem każdej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matka 11.04.2012 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Przykro, ale kasprzyk ma rację. Od papierków się tutaj nie ucieknie. Naprawdę nie masz nikogo, kto mógłby się tym zająć i podjechać do ZE??? Niestety nie mam... Czy to jest tak że to jest R-ka podzielona na mniejsze działki z wytyczoną drogą wewnętrzną ? Tak, dokładnie. A ZE zrobiło przyszłościowe przyłącze do "dużej" działki zakładając zabudowanie w przyszłości reszty mniejszych ??? NIe rozumiem tego. Zasadniczo to chyba nawet w takich przypadkach wydaje mi się że złącze kablowe widziałem przed płotem każdej działki. Jest przyłącze przy drodze gminnej, u wylotu drogi wewnętrznej, miało być z założenia dla 3 dużych działek. Z czasem jednak zrobiło się ich więcej. Sąsiad bez problemu uzyskał warunki przyłączenia, musi tylko na swój koszt poprowadzić kabel. Prędzej czy później będę chciała zrobić to samo, stąd pomysł, żeby kabel położyć teraz, niejako w ciemno. Tym bardziej, że jeden ze współwłaścicieli drogi wewnętrznej jest bardzo niezadowolony z powodu rozkopów. Nie chciałabym go ponownie stresować. Kabel podłączę gdy uzyskam warunki przyłączenia. Problem jedynie w tym, żeby miał odpowiedni przekrój żył. Z ostatniej chwili: z informacji jakie sąsiad uzyskał od swojego elektryka 35mm2 w moim przypadku powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamMon 09.05.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Wystąp najpierw o warunki przyłączeniowe, tam zakład napiesz co wykona po swojeje stronie a co musisz wykonać we własnym zakresie. Bez tego to jak wróżenie z fusów. Aktualnie odchodzi się od stosowania przewodów YAKY, zastępują je YAKXS. 4x35mm2 na dystansie 230m może być mało ale to zależy od mocy przyłaczeniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszDTR 09.05.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Przy odległości 230m dla kabla YAKXS 4x35 spadek napięcia wynosi 1%, a norma mówi, iż dopuszcza się 3% Ponadto kabel YAKXS różni się od YAKY tylko kolorem izolacji poszczególnych żył.Prędzej czy później i tak będziesz musiała wystąpić o techniczne warunki przyłączenia, a w nich będzie dokładna lokalizacja zestawu pomiarowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 10.05.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Bardzo dziękuję za podpowiedzi, dzieki temu już coś wiem Problem największy w tym, że decyzję muszę podjąć na odległość. Sąsiadowi się spieszy, już chce kopać, a ja daleko... gdy wrócę rów już będzie zasypany, a kwiatki posadzone Ani z nikim skonsultować, ani się poradzić, stąd pytanie na forum Pzdr. Czasami robi się tak: 1. wykonanie prac 2. załtwianie papierkowej roboty. Jedyne co ważne to aby to wykonanie prac było zgodne ze sztuką Zdażyło mi sie tak zmienić kolejnośc - zyskałem rok w pewnej sprawie Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
15kvmaciej 10.05.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Przy odległości 230m dla kabla YAKXS 4x35 spadek napięcia wynosi 1%, Możesz podać, skąd Ci to wyszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszDTR 10.05.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 http://www.prs.pl/dzialalnosc-badawczo-rozwojowa/programy-obliczeniowe/spadek-napiecia-prad-przemienny-trojfazowy.htmlTu masz wzór i wystarczy podstawić dane. Oczywiście spadek napięcia na WLZcie to nie wsystko, pozostaje jeszcze spadek na linii od transformatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
15kvmaciej 10.05.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Liczyłeś dla miedzi, czy aluminium? Jaki wstawiłeś maksymalny prąd obwodu? Pytam bo ten jeden procent trochę podejrzany mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Langi_84 16.05.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Przy odległości 230m dla kabla YAKXS 4x35 spadek napięcia wynosi 1%, a norma mówi, iż dopuszcza się 3% Ponadto kabel YAKXS różni się od YAKY tylko kolorem izolacji poszczególnych żył. Prędzej czy później i tak będziesz musiała wystąpić o techniczne warunki przyłączenia, a w nich będzie dokładna lokalizacja zestawu pomiarowego. YAKXS nie różni się tylko kolorem żył od YAKY. YAKXS oznacza izolację z polietylenu usieciowanego od zwykłego poliwinitu YAKY. Usieciowany ma lepsze właściwości termiczne oraz mechaniczne - krótko mówiąc, więcej wytrzyma. Układałem ostatnio 300mb WLZ zalicznikowego zastosowalem YAKXS 4x50mm2. Taki jakby kalkulator spadków napięć: http://www.elfro.pl/FAQ/Obliczaniespadk%C3%B3wnapi%C4%99%C4%87.aspx Tak na marginesie obowiązujące przepisy dopuszczają wartość napięcia zasilającego (tj. w sieci elektroenergetycznej) +/- 10% wartości napięcia 230V, warto to uwzględnić jeśli mieszka się na końcu obwodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts