Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt dom za 90 000 z działką

Recommended Posts

Witam

Mam plan wybudowania domu za 90 000 z działką narazie szukam działki myśle o jakiejś niewielkij działeczce o małym domku, który postawię sam własnymi rencami bez zbędnych luksusów 1 kuchnia 1 łazienka 1 sypialnia 1 salonik. co o tym myślicie czy tam rade czy podziele los innych utracjuszy szukam dzialki gdzies na śląski w okolicach TG lub bytomia może ktoś cos widział ktoś cos wie

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

policz sobie stan deweloperski za 2000zł /m2 (raczej bardzo ciężko się w tym zmieścić, no ale jak wszystko zrobisz sam i przyoszczędzisz na materiałach to może), to za dom o którym mówisz (powiedzmy 50m2) to koszt 100tys zł.A gdzie działka?

Za stan surowy musisz liczyć około 1000zł/m2, chyba że sam wymurujesz, to taniej.

No liczyłem że może dogadam się z kimś kto ma duż działkę powiedzmy 1500m i odda mi 400m powiedzmy za jakies 20-30 tys zł to przecież możliwe, resztę chcę zrobić zupełnie sam, chciałbym zrobić płaski dach pokryty papą, zastanawiam się na jakiej najmniejsze działce mogłbym postawić dom chodzi o wymiary działki Edytowane przez Xmarek30

Spokojnie dasz radę:

1. działka - 90 000zł

2. stan surowy zamknięty - 90 000zł

3. wykończenie - 90 000zł

4. Inne - 90 000zł

Więc spokojnie za 90 000zł wybudujesz się:D

A na poważnie, praktycznie nie ma działek budowlanych na Śląsku poniżej 100 000zł. Te tańsze mają wady dyskwalifikujące je jako działki budowlane.

Chyba, że zaczniesz budować się w jakiś ogródkach działkowych i będziesz mieszkał całorocznie, ale nielegalnie.

To może być niemożliwe,wymagania MPZP mogą być takie i raczej będą,że na tak małej działce nie postawisz domu.

Koszt uzgodnień,projektu,adaptacji,mediów to ok.10-20tys.zł.

Nie ma najmniejszych szans na 90tys.zł z działką.

Pozostaje altanka i ogódek działkowy albo duży garaż ;)

To jest myśl znalazłem takie ogłoszenie:

Sprzedam ogródek działkowy mieszczący się w Radzionkowie Rojcy, ogródek składa się z 2 działek o łącznej pow, ok 1200 m. Na ogródku jest wybudowany domek o pow, ok 80 m, piwnica , 2 duże pomieszczenia, otynkowane z wylewkami, na parterze kuchnia, przedpokój z zejsciem do piwnicy, łazienka wykafelkowana z pryśnicem i ubikacją (szambo), kuchnia, salon ze stołem bilardowym i kominikeim.Domek jest ocieplony styropianem.Oraz fundamenty są zabezpieczone foliom aby nie było wilogoci w dolnych pomieszczeniach.Jest także zainstalowany przepływowy podgrzewacz wody.Przed domem jest boisko do siatkówki, za domkiem mieści się staw w którym są ryby ( liny, płocie , karaś, okoń ).Za domem jest kilka drzew owocowych. Ogródek sprzedaje bo kupiłem dom, i nie mam czasu się nim zajmowac.Ogródek mieści się 30 m od bramy głównej , więc dojście jest bardzo wygodne. Więcej informacji udziele pod nr tel ### ### ### Lokalizacja: za działkę krzyczeli 39 000zł

Takie przykładowe ogłoszenie w tej cenie :

http://opole.olx.pl/ogrodek-dzialkowy-z-pieknym-domkiem-iid-47512192

Jakby ten domek troszke podrasować solary z buforem ciepła itp. to bym się zmieścił co myslicie...?

Nie chce pół życia oglądać się 2 razy za siebie (KH)

Edytowane przez Xmarek30

Ale Ty chcesz ogródek działkowy czy dom ? Na działce czy na działce budowlanej ? Wiesz jaka jest własność gruntu ? To ogłoszenie wygląda mi na sprzedaż OGRÓDKA DZIAŁKOWEGO Z DOMKIEM. A to nieco co innego. Zadzwoń się dowiedz, bo czym innym jest ogródek działkowy a czym innym działka budowlana.

Jest pozwolenie na ten domek czy sobie samowolkę chcesz kupić ? Własność czy dzierżawa ? Czyj jest grunt ? A ten domek to całoroczny? bo nie wiem co jest pod sidingiem schowane.

30 m od bramy głównej, więc pewnie w kompleksie działek. I się nie zdziwię jak pracowniczych. Dziś ten domek jest a jutro dostaniesz nakaz rozbiórki.

Edytowane przez Nefer

Ale Ty chcesz ogródek działkowy czy dom ? Na działce czy na działce budowlanej ? Wiesz jaka jest własność gruntu ? To ogłoszenie wygląda mi na sprzedaż OGRÓDKA DZIAŁKOWEGO Z DOMKIEM. A to nieco co innego. Zadzwoń się dowiedz, bo czym innym jest ogródek działkowy a czym innym działka budowlana.

Jest pozwolenie na ten domek czy sobie samowolkę chcesz kupić ? Własność czy dzierżawa ? Czyj jest grunt ? A ten domek to całoroczny? bo nie wiem co jest pod sidingiem schowane.

30 m od bramy głównej, więc pewnie w kompleksie działek. I się nie zdziwię jak pracowniczych. Dziś ten domek jest a jutro dostaniesz nakaz rozbiórki.

Chce ogródek działkowy Na działce ogólnie męczy mnie ide własności/posiadania. Jest to ogródek działkowy z altanką altanka może miec max 6x4 x4 + piwnica co daje 50m pow użytkowej i tyle mi wystarczy +600m ogródka kominek i tyle.

Myślę że taka adaptacją ogródków działkowych to alternatywa dla kredytu na całe życie i dożycie dzieci, ludzie ja nie potrzebuję tyle metrów w domu. Jeżeli dostanę nakaz rozbiórki to go rozbiorę i poszukam czegoś innego. Nie chce iść do bloku bo z bloku nie pochodzę cenię sobie naturę mógłbym być czymś w stylu gospodarza dozorcy na tych właśnie działkach. Może to jest niepopularne ale nie ma wemnie pychy i dumy budowania kolosa za swoje i nieswoje i potem dygotać na każde krzywe spojrzenie szefa cenie sobie wolność bo własność jest tak naprawdę iluzoryczna a i tak ponas wszystkich zostanie popiół zastanówcie się czy nie mam chociaż troszeczkę racji po co te nerwy pot i załatwianie czy ma to aż tak wielki sens że sie pochwalę znajomym że buduję i my się budujemy wprowadzamy do NOWEGO domu i mamy NOWE meble i wogołe jesteśmy nowy piękni wspaniali lepsi od was BIEDAKÓW jesteśmy z MIASTA z KREDYTEM...

Można ;) Kupujesz działkę na za..., znaczy tanią. Następnie kupujesz domek holenderski, podłączasz media i sobie mieszkasz.

I mówię to całkiem poważnie, bo znam osobę która tak zrobiła na starość. Tylko nie znam szczegółów "prawnych".

Edytowane przez Atlanta

Chce ogródek działkowy Na działce ogólnie męczy mnie ide własności/posiadania. Jest to ogródek działkowy z altanką altanka może miec max 6x4 x4 + piwnica co daje 50m pow użytkowej i tyle mi wystarczy +600m ogródka kominek i tyle.

Ok- ale to nie "dom" o którym my tu rozmawiamy.

Myślę że taka adaptacją ogródków działkowych to alternatywa dla kredytu na całe życie i dożycie dzieci, ludzie ja nie potrzebuję tyle metrów w domu.

Do metrów jeszcze nie doszliśmy i one na razie nie mają nic wspólnego ...

Jeżeli dostanę nakaz rozbiórki to go rozbiorę i poszukam czegoś innego.

Bogaty z Ciebie człowiek - Twój wybór :)

Nie chce iść do bloku bo z bloku nie pochodzę cenię sobie naturę mógłbym być czymś w stylu gospodarza dozorcy na tych właśnie działkach. Może to jest niepopularne ale nie ma wemnie pychy i dumy budowania kolosa za swoje i nieswoje i potem dygotać na każde krzywe spojrzenie szefa cenie sobie wolność bo własność jest tak naprawdę iluzoryczna a i tak ponas wszystkich zostanie popiół zastanówcie się czy nie mam chociaż troszeczkę racji po co te nerwy pot i załatwianie czy ma to aż tak wielki sens że sie pochwalę znajomym że buduję i my się budujemy wprowadzamy do NOWEGO domu i mamy NOWE meble i wogołe jesteśmy nowy piękni wspaniali lepsi od was BIEDAKÓW jesteśmy z MIASTA z KREDYTEM...

Ale o co chodzi ? Udowadniasz, że domek na działkach, ktory nie jest Twój, nie stoi na Twojej ziemi jest lepszy od normalnie zbudowanego domu ? Halo :):) Podobno nie liczy się dla Ciebie co kto posiada - popiół te rzeczy - to dlaczego uważasz, że ktoś kto zbudował NORMALNY dom jest niewolnikiem ? Różnica jest taka :

Dom zbudowany na własnej działce, za własne pieniądze jest na ogół taki jak się chce mieć i należy do właściciela.

Domek na działce nie jest Twój, bo wszystko co nie stoi na Twojej ziemi należy do właściciela ziemi. Widzę to o wiele większe podobieństwo do mieszkania niewolnika niż w przypadku wersji pierwszej.

Wywalisz kupę kasy a potem właściciel przyjedzie, zażąda rozbiórki - Twojego dobytku - na Twój koszt i Cię przegoni. Uważasz, że to wolność -ok. Ja wolę mieć dom, którego mi nikt nie rozbierze. Ale skoro dla Ciebie jest wszystko jedno czy Twój dom jest Twój czy nie i że ktoś może go zrujnować za Twoje własne pieniądze - ok - Twój wybór.Tylko nie dorabiaj do tego teorii, bo Dalajlama z Ciebie nie będzie.

A jak popiół to może rozdaj te 90k potrzebującym i żyj z jałmużny :):)

Wiesz, dorosły człowiek stara się zapewnić byt swojej rodzinie - niekoniecznie z cieciowania, choć to żaden wstyd :)

Ok- ale to nie "dom" o którym my tu rozmawiamy.

Do metrów jeszcze nie doszliśmy i one na razie nie mają nic wspólnego ...

Bogaty z Ciebie człowiek - Twój wybór :)

Ale o co chodzi ? Udowadniasz, że domek na działkach, ktory nie jest Twój, nie stoi na Twojej ziemi jest lepszy od normalnie zbudowanego domu ? Halo :):) Podobno nie liczy się dla Ciebie co kto posiada - popiół te rzeczy - to dlaczego uważasz, że ktoś kto zbudował NORMALNY dom jest niewolnikiem ? Różnica jest taka :

Dom zbudowany na własnej działce, za własne pieniądze jest na ogół taki jak się chce mieć i należy do właściciela.

Domek na działce nie jest Twój, bo wszystko co nie stoi na Twojej ziemi należy do właściciela ziemi. Widzę to o wiele większe podobieństwo do mieszkania niewolnika niż w przypadku wersji pierwszej.

Wywalisz kupę kasy a potem właściciel przyjedzie, zażąda rozbiórki - Twojego dobytku - na Twój koszt i Cię przegoni. Uważasz, że to wolność -ok. Ja wolę mieć dom, którego mi nikt nie rozbierze. Ale skoro dla Ciebie jest wszystko jedno czy Twój dom jest Twój czy nie i że ktoś może go zrujnować za Twoje własne pieniądze - ok - Twój wybór.Tylko nie dorabiaj do tego teorii, bo Dalajlama z Ciebie nie będzie.

A jak popiół to może rozdaj te 90k potrzebującym i żyj z jałmużny :):)

Wiesz, dorosły człowiek stara się zapewnić byt swojej rodzinie - niekoniecznie z cieciowania, choć to żaden wstyd :)

Nie chce tu nikogo bulwersować ide sobie kubić nową winiarkę do mojego szałasu...

Nie chce tu nikogo bulwersować ide sobie kubić nową winiarkę do mojego szałasu...

Nikogo nie bulwersujesz :) Tylko chyba nie do końca rozumiesz z czym wiąże się zakup domku na ogródkach działkowych. Jeśli nie ma to dla Ciebie znaczenia to możesz postawić sobie domek gdziekolwiek - na dowolnej ziemi, w dowolnym miejscu Polski. Dlatego uważam, że jesteś bardzo bogatym człowiekiem - mnie na to nie stać. I żadne popioły nie mają z tym nic wspólnego :)

Super - tylko nadal nie będzie Twój :):). Ale sam decydujesz na co wydasz pieniądze.

No mój banku niemój szkoda pary na miszkańca ogródka działkowego idę patrzeć na film pozdrawiam może zaproszę was na grylla na moją działeczkę kiedyś, tylko weście SWOJE WŁASNE kiełbaski bo WŁASNOŚĆ przecież jest naj,

Poczytaj dzienniki Netbeta i Musi Się Udać, oni zbudowali dom od podstaw własnymi rękami, właściwie bez udziału ekip. Netbet póki co nie przekroczył 100 tys, ale za dom, nie liczę działki- tu moze być problem. Radzę szukać czegoś na wsi, czasem można kupić tam niezłą działkę z jakimś małym domkiem do remontu. Ale wg mnie będzie ciężko nie przekroczyć 90 tys.

No mój banku niemój szkoda pary na miszkańca ogródka działkowego idę patrzeć na film pozdrawiam może zaproszę was na grylla na moją działeczkę kiedyś, tylko weście SWOJE WŁASNE kiełbaski bo WŁASNOŚĆ przecież jest naj,

Póki nie dojdzie do uwłaszczenia ogródka rekreacyjnego nie jesteś właścicielem ziemi. Naprawdę nic sobie nie robisz z tego że mogą Ci zabrać te 90 tysięcy?

Poczytaj dzienniki Netbeta i Musi Się Udać, oni zbudowali dom od podstaw własnymi rękami, właściwie bez udziału ekip. Netbet póki co nie przekroczył 100 tys, ale za dom, nie liczę działki- tu moze być problem. Radzę szukać czegoś na wsi, czasem można kupić tam niezłą działkę z jakimś małym domkiem do remontu. Ale wg mnie będzie ciężko nie przekroczyć 90 tys.

Szacunek dla tych Państwa

Edytowane przez Xmarek30
doczytałem