ewemal 03.04.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 W moim projekcie w kuchni nie zaplanowano kaloryfera. Troszkę nas to zdziwiło, choć może niepotrzebnie (kuchnia otwarta na salon) - dlatego też to pytanie. Kuchnia (razem z salonem) znajduje się bezpośrednio nad garażem, wjazd do garażu (brama garażowa ocieplana segmentowa) znajduje się dokładnie pod kuchnią (pod oknem z kuchni). Zaprojektowane jest podwójne ocieplenie stropu (sufitu w garażu oraz podłogi w kuchni/salonie). Nie zaprojektowano za to w kuchni kaloryfera. Tak jak na rysunku, planuję mieć pod oknem szafki (zlew gdzie indziej - dla tej sprawy nie ma to znaczenia), więc pod tym oknem niespecjalnie chcę mieć zamiast szafki kaloryfer. Budynek będzie ocieplony styropianem grubości 12 cm, o ociepleniu stropu już pisałam. Zakładać, że w kuchni nie będzie zimno i nie kupować tam kaloryfera, czy jednak (kosztem moich szafek, co do czego się już uparłam) zamontować kaloryfer. Doradźcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.04.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 (edytowane) Przy kuchni otwartej na salon nie zakładałabym. Raz - totalnie nie ergonomiczne, dwa - wątpię, żeby było zimno (chyba tylko w nogi, ale przy kaloryferze podłoga też będzie zimna), trzy - zastanowiłabym się nad podłogówką (o ile już nie za późno). Kuchnia i salon to nie jest jakaś wielka powierzchnia. Edytowane 3 Kwietnia 2012 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewemal 03.04.2012 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Z podłogówką to już pozamiatane - za dużo, by zmieniać a aż tak mnie to nie kręci Chcę w tej kuchni dać inną podłogę niż płytki, a to one sprawiają wrażenie największego zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewemal 06.04.2012 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Generalnie, jaki jest przelicznik kW na metr kwadratowy? Salon jest otwarty także na przedpokój i schody na poddasze - brak drzwi pewnie przyczyni się do tego, że ciepło uciekać będzie do góry, dlatego muszę go odpowiednio ogrzewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts