Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kaloryfer w kuchni - w projekcie nie ma a kuchnia nad garażem

ewemal

Recommended Posts

W moim projekcie w kuchni nie zaplanowano kaloryfera. Troszkę nas to zdziwiło, choć może niepotrzebnie (kuchnia otwarta na salon) - dlatego też to pytanie.

Kuchnia (razem z salonem) znajduje się bezpośrednio nad garażem, wjazd do garażu (brama garażowa ocieplana segmentowa) znajduje się dokładnie pod kuchnią (pod oknem z kuchni). Zaprojektowane jest podwójne ocieplenie stropu (sufitu w garażu oraz podłogi w kuchni/salonie). Nie zaprojektowano za to w kuchni kaloryfera. Tak jak na rysunku, planuję mieć pod oknem szafki (zlew gdzie indziej - dla tej sprawy nie ma to znaczenia), więc pod tym oknem niespecjalnie chcę mieć zamiast szafki kaloryfer.

Budynek będzie ocieplony styropianem grubości 12 cm, o ociepleniu stropu już pisałam. Zakładać, że w kuchni nie będzie zimno i nie kupować tam kaloryfera, czy jednak (kosztem moich szafek, co do czego się już uparłam) zamontować kaloryfer.

Doradźcie!

kuchnia z salonem.jpg

Przy kuchni otwartej na salon nie zakładałabym. Raz - totalnie nie ergonomiczne, dwa - wątpię, żeby było zimno (chyba tylko w nogi, ale przy kaloryferze podłoga też będzie zimna), trzy - zastanowiłabym się nad podłogówką (o ile już nie za późno). Kuchnia i salon to nie jest jakaś wielka powierzchnia. Edytowane przez Nefer