francuz2 03.04.2012 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Witam wszystkich na forum, czy macie jakieś doświadczenia z rekuperatorami (Mistral) firmy Pro-Vent? Wg jednej z firm, która złożyła mi ofertę na instalację wentylacji WM z rekuperatorem to dobry stosunek ceny do jakości. Są pojedyncze wypowiedzi nt. tych rekuperatorów, chciałbym jednak to wszystko zebrać do kupy... Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 11.08.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Witam wszystkich na forum, czy macie jakieś doświadczenia z rekuperatorami (Mistral) firmy Pro-Vent? Wg jednej z firm, która złożyła mi ofertę na instalację wentylacji WM z rekuperatorem to dobry stosunek ceny do jakości. Są pojedyncze wypowiedzi nt. tych rekuperatorów, chciałbym jednak to wszystko zebrać do kupy... Pozdrawiam Marcin A podniosę wątek. Musze wybrać i jestem prawie zdecydowany na taki, bo są produkowane niedaleko. Ale ... no własnie ... czy to będzie dobry wybór? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duss 15.11.2014 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Ja wlasnie zamawiam proventa 800 duo ec. Czy ma ktos w domu jakikolwiek model centrali proventa....chcialbym zobaczy jak wygladaja podejscia/ryry pracujacego juz rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.11.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Trochę nie orientują się w temacie, wymienniki dodaje się równolegle nie szeregowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYNEK12 17.11.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Witam, Bralem kiedys pod uwagę te rekuperatory ale wyczytałem że troszke oszukują z danymi przy zuzyciu pradu. Z tego co udało mi się wyczytać to ta 800 i tak duzo bierze pradu 390 W to według mnie bardzo dużo. radze sobie sprawdzic przed zakupem pobór energii. Ja dokonałem wyboru i kupiłem Selenke II 500 ale jest tez 800. Moja pobiera nie wiecej jak 200 Watt przy max.(sprawdziłem to) a to jest jeden z czynników ważnych przy wyborze. Ma super sterownik w cenie i nagrzewnice wstepną. Jak narazie jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.11.2014 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Witam, Bralem kiedys pod uwagę te rekuperatory ale wyczytałem że troszke oszukują z danymi przy zuzyciu pradu. Z tego co udało mi się wyczytać to ta 800 i tak duzo bierze pradu 390 W to według mnie bardzo dużo. radze sobie sprawdzic przed zakupem pobór energii. Ja dokonałem wyboru i kupiłem Selenke II 500 ale jest tez 800. Moja pobiera nie wiecej jak 200 Watt przy max.(sprawdziłem to) a to jest jeden z czynników ważnych przy wyborze. Ma super sterownik w cenie i nagrzewnice wstepną. Jak narazie jestem bardzo zadowolony. Reku chodzi 99% czasu na 100-130m3/h - ważne jest więc, nie to co jest na maxsa a na I biegu. Tu najlepsze instalacje schodzą poniżej 15W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paciorki 18.11.2014 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Mamy pro venta pracującego ponad dwa lata. Jeśli sprawa aktualna to służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYNEK12 18.11.2014 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Ja tylko podałem przykład zuzycia energi Selenki a pro-venta.Tak sie składa że mój sterownik posiada płynna regulacje od 10 do 99% i jest w zestawie z urzadzeniem bez dodatkowych dopłat. A biegi to ja mam w samochodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 13.03.2015 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 (edytowane) Witajcie Mam w domu od 8lat rekuperator Mistral DUO 400 ze zwiększonymi średnicami we/wyPowiedzmy ze sie sprawdzał.... jednak ostatnio słyszę że silnik/silniki zaczynają "ćwierczeć/skrzypieć"nie mam pojęcia czy są tam np:szczotki do wymiany? może łożyska?Pro-vent odpisuje ze trzeba kupić cały silnik za jedyne 750zł/1szt.....czyli 1500zł Wobec jednak nie do końca dobrej konstrukcji zastanawiam się czy nie kupić lepszej jednostki nowej? Wady Rekuperatora który mam - Mistral DUO - drży/ musiałem go podwiesić na strychu na sprężynach do sufitu mimo to jest odczuwalne w domu że "pracuje" - upierdliwe odkręcanie klapy by zrobić by-pass lub zmienić filtr - bardzo tandetny sterownik, klawisze straciły styki po 3latach i zmiana prędkości to cud = pół godziny naciskania RC3http://www.pro-vent.info/wp-content/uploads/2006/11/Rc3_bok-400x300.jpg tandeta maksymalna - nie kupujcie - pobiera 200W na 2gim biegu może ktoś się orientuje gdzie regenerują taki silnik czy się da? Edytowane 13 Marca 2015 przez SNCF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.03.2015 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 A niektorzy nie potrafia pojać, dlaczego jeden rekuperator kosztuje 2000zł, a inny 4000zł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 13.03.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Nie wiem jakie są teraz ceny ale w 2007roku na reku duo,bajery,sterownik trzeba było wydać ponad 7000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.03.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Ceny spadają, jestem ciekaw, ile wtedy kosztował Brink, czy Jan-Gaz 400.Być może były droższe, ale to tylko potwierdza fakt, że im wieksza sprzedaż, tym nizsze ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 13.03.2015 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Byłem prawie zdecydowany na Pro-venta, chyba jednak dołożę i kupie Brinka. Z drugiej strony, jak będzie wyglądał ten Brink po 8 latach? Ciekawe....?Może jest jakiś zadowolony użytkownik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 14.03.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 (edytowane) ok bo dyskusja jest jak kobiet przy kawce czy silniki z Mistral DUO 400 naprawia się bo u mnie zaczęły ćwiergolić? wygląda on coś jak ten: http://www.wentylacja.biz/img/wentylacja_produkty/big/p_28344_foto1.jpg one są na napięcie stałe?mają szczotki, łożyska etc? Edytowane 14 Marca 2015 przez SNCF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 21.04.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Silniki uzyte to EBMsprawdzalem, mają fabrycznie w specyfikacji 40.000MTBF godzin pracypracowały prawie 2x tyle !! dokładnie takie: d2e146-hs97-01http://html.alldatasheet.com/html-pdf/405231/EBMPAPST/D2E146-HT97-01/391/1/D2E146-HT97-01.html http://img-europe.electrocomponents.com/largeimages/R6963550-01.jpg wiec pieprzenie ze ta firma czy inna zrobiła reku to dziecinada, najczystszy amatorstwo.W tamtych latach wszyscy takie stosowali, całe USA z centralami wentylacyjnymi jest na tych silnikach Silniki naprawiłem w tym zakładzie:http://www.ze.com9.pl/?kontakt,20 140zł/1szt sterownik naprawiłem sam, był zimny lut, 2dni dochodzenia 10sekund pracy ot "fachofcy" forumowicze, pierdzenie w stołek zero konkretow, mozecie sobie kolory doradzac z kobitami i tyle Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez SNCF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.04.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Ten wentylator na I biegu pobiera tyle W co moja klimatyzacja i wentylacja razem. Może dlatego nie bardzo ktoś chciał Panu pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.04.2015 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 W tamtych latach wszyscy takie stosowali, całe USA z centralami wentylacyjnymi jest na tych silnikach i w autach też takie same silniki były i meble w chałupach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbbmzg 23.04.2015 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Ten wentylator na I biegu pobiera tyle W co moja klimatyzacja i wentylacja razem. Może dlatego nie bardzo ktoś chciał Panu pomóc. at Tomasz ...to ile W pobiera twój zestaw i co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 23.04.2015 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Ten wentylator na I biegu pobiera tyle W co moja klimatyzacja i wentylacja razem. Może dlatego nie bardzo ktoś chciał Panu pomóc. wow 90W pobiera klimatyzacja, super... leki juz wzięte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 10.05.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Teraz ja stoje przed zakupem rekuperatora, wybór padł na mistral 300, standardowa sterownik rc6 mini. Czy ktoś takiej centrali używa, jakieś opinie, sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts