Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekogroszkek - prawda ?

kaszpir007

Recommended Posts

Witam !

Przeglądając internet znalazlem takie coś ...

Ze strony :http://polmark.com.pl/ekogroszek_wroclaw

"Gwarancja kaloryczności - wbrew pozorom przesuszony ekogroszek składowany luzem jest złym węglem, podlega degradacji. Składowany ekogroszek luzem "pod chmurką" wietrzeje tracąc swoją wartość opałową. Dwa miesiące składowania ekogroszku luzem powoduje utratę wartości energetycznej rzędu 25-30%. Ekogroszek zaworkowany w plastikowe worki o wilgotności 10% zachowuje swoją wewnętrzną wilgotność i wartość opałową. Workowanie ekogroszku w worki jutowe powoduje utratę jego kaloryczności."

Szczerze mówiąc mocno mnie to zdziwiło.

Ekogroszek kupiłem luzem. Zapakowałem do worków polipropylenowych (takie białe przewiewne) i tak sobie w workach leżał aż sie wysuszył ...

Gdy kupiłem ekogroszek pakowany w worki foliowe to w worku było bagno ;)

Na moim piecu (Skam-P) jest wielki napis że należy używać suchego opału bo inaczej wejdzie korozja na podajnik i inne elementy a to nie podlega gwarancji ...

Więc jak to jest ?

Bo jak dla mnie to jakaś bzdura ...

Nie ukrywam że na następny sezon też chce kupić ekogroszek/miał luzem i sam pakować w przewiewne worki , bo raz włożyłem bezpośrednio ekogroszek z takiego worka foliowego i po kilku dniach zauważyłem że lekko korozja wlazła mi do podajnika , więc zastanawiam sie jak wyglądałby taki piec po pełnym sezonie jakby stosować taki mokry ekogroszek workowany w worki foliowe ...

Rzekłbym, „Cel uświęca środki” .

Ale w każdej informacji, nawet tak absurdalnej jest źdźbło prawdy. A życie nie jest tak proste jak się nam w większości wydaje.

Dla osób pragnących dowiedzieć coś więcej na temat, co wrzucamy do naszych kotłów polecam prace dr Krystyna Kreiner i prof. dr hab. Mieczysław Żyła „Binarny charakter powierzchni węgla kamiennego”.

Fragment:

Węgle kamienne o dużej zawartości tlenu cechuje wyraźnie hydrofilowy charakter powierzchni, który decyduje o fizykochemicznych i technologicznych właściwościach węgla, takich jak plastyczność, pęcznienie czy flotowalność. ,,,,

,,,,Węgle o znacznym stężeniu tlenowych grup są podatne na wietrzenie, utlenianie i samozapalenie. Ponadto wykazują dużą chłonność sorpcyjną, szczególnie w odniesieniu do par substancji polarnych np. wody ,,,,

„Wietrzenie” w kontekście całego artykułu raczej nie odnosi się do suszenia wilgoci zewnętrznej i higroskopijnej węgla kamiennego.

Z ciekawych rzeczy może wspomnę, że autorzy pracy we wstępie zaznaczają:

Węgle kamienne pod względem fizykochemicznym mają złożoną i wciąż nie w pełni

poznaną budowę.

A praca napisana niedawno, bo w roku 2006.

Andrzej

ps.

Żeby nikt czasem nie pomyślał, że ja się na tym znam.

Większość materiału jest dla mnie niezrozumiała, ale czasem udaje mi się powiązać fakty z różnych tajemnic naszego skomplikowanego ŚWIATA.

Edytowane przez Andrzej_M_

Dodam jedynie ze swojej krótkiej bo 3 letniej praktyki z ekogroszkiem, że :

ekogroszek ma być suchy

bo o wiele lepiej się spala i nie ma żadnych problemów z rdzewieniem kosza, ślimaka itp.

Ekogroszek kupuję luzem, pakuję go do worków polipropylenowych (przewiewnych) i składam w kotłowni gdzie dosycha i na rozpoczęcie sezonu grzewczego jest w sam raz suchutki.

Oczywiście powyższe stwierdzenie opieram jedynie na moim subiektywnym wrażeniu wynikających z palenia ekogroszkiem i tylko tyle :)