stanislawl 04.04.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Witam, Od kilku lat walczę z zarządcą budynku (blok z lat 80.), by usunął uciążliwe stukanie w rurach c.o. Ma to w nosie. Ponieważ w tym roku problem się nasilił, byłem na tyle natrętny, że sprowadził ekipę "fachowców". Ci wstrzyknęli silikon pomiędzy przeloty w stropach i piony. Nic to nie dało, moim zdaniem nawet pogorszyło sytuację. Zarządca twierdzi, że są 2 wyjścia:Wymiana pionów. To kosztuje ok. 4.000 PLN za pion, więc jest nie do przyjęcia - wspólnoty (mieszkaniowej) na to nie stać.Płukanie instalacji. To oznacza wpompowanie do rur i grzejników wody pod ciśnieniem 4 atmosfer. Instalacja ma 30 lat, więc prawdopodobnie tego nie wytrzyma. Toteż... to rozwiązanie też jest nie do przyjęcia.Z rozbrajającą szczerością prezes zarządu wspólnoty poradził mi, bym polubił stukanie... Co z tym zrobić? Wydaje mi się, że źródłem stuków mogą być luzy mocowań (zawieszenie grzejnika, nakrętki "gałązek", zawór), więc może dokręcenie wszystkiego przynajmniej zmniejszyłoby skalę problemu? Pomóżcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts