Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór pieca - proszę o pomoc!

jagman73

Recommended Posts

Witam

Właśnie jestem na etapie planowania instalacji CO i CWU i mam problem z doborem wyposażenia kotłowni. Ale po kolei.

Domek ma ok 180 m2 pow. użytkowej, kubatura ogrzewana ok. 550 m3.

Ściany ciepłe - Ytong Energo 36 + 5 cm wełny, okna ciepłe, wentylacja mechaniczna z odzyskiem i GWC.

Planowana mieszana instalacja: grzejniki (przewymiarowane do niższych temperatur) + ok. 50 m2 podłogówki (hol, wiatrołap, kuchnia i 2 łazienki).

Pobór wody ciepłej: kuchnia + 2 łazienki (2 x kabina, wanna standard bez hydro.)

Stale 4 osoby w domu.

I tu pojawiają się schody. Wstępnie planowałem kocioł kondensacyjny (jednofunkcyjny) ok. 24 kW z zasobnikiem ok 200l, ale instalator, który być może będzie dostarczał i montował cały system usilnie namawia mnie na dwu-funkcyjny z zasobnikiem ładowanym warstwowo.

Dostałem rozsądną (cenowo) ofertę na instalację opartą na piecu stojącym z zasobnikiem: MODULENS AGC 25/V100HL De Dietrich'a (modulacja 5,6-25,5 przy temp. 50/30 , zasobnik warstwowy 100L) z automatyką pogodową.

http://www.dedietrich.pl/Produkty/Katalog-produktow/Technika-domowa/Gazowe-stojace-kotly-kondensacyjne/MODULENS-AGC-V-100-HL

Analizuję ofertę pod względem technicznym i qrcze jako całkowity laik w temacie ogrzewania, pomimo zalet pieca mam obawę czy taki piecyk sprawdzi się u mnie zarówno pod względem komfortu pracy (zapewnienia CWU na odpowiednim poziomie) jak i kosztów eksploatacji.

Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie uwagi i podpowiedzi.

Pozdrawiam

Witam. Do domów poniżej 300 m tylko piece do 14 - 19 kW, ja mam Immergasa 12 kW w domu po podłogach 280 m woj podlaskie czyli chyba najzimniejsze, zasobnik 130 litrów ( ja mam 100 a to ciut za mało ). Większe piece to tylko naciąganie.

Dzięki, ale mam obawy bardziej jeśli chodzi o wybór pieca dwu-funkcyjnego (z zasobnikiem ładowanym warstwowo 100l) zamiast jednofunkcyjnego. Przewartościowanie jeśli chodzi o moc (po warunkiem odpowiedniego zakresu modulacji) nie wydaje mi się tak kłopotliwe jak "braki" CWU, których być może niesłusznie się obawiam.