Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warto zmieni? niewybudowane szambo na oczyszczalni??Pomó?cie

Recommended Posts

W pozwoleniu na budowę mam wpisane szambo 10m3. Zacząłem myśleć o wykonaniu przydomowej oczyszczalni ścieków. Dowiedziałem się, że wymagało by to zmiany decyzji...co wiązało by się z urzędowym załatwianiem. Oprócz tego, musiałbym robić projekt oczyszczalni, badania geologiczne, zdobuwać wszelkie pozwolenia...itd.

Czy sprawa jest warta świeczki? Czy sączki nie będą się zamulać? Czy nie lepiej wpakować szambo 10m3 i wybierać co jakiś czas? Byłem już prawie zdecydowany na oczyszczalnię, ale jak popatrzę na te urzędowe.....pierepałki....to mi się odechciewa.

Pomóżcie

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A do szamba nie musiało być badań geologicznych? No chyba, że masz wersję: 'super szczelne'. Musiałbys wykonać badania geologiczne (powinne być i tak zrobione żeby określić konstrukcję fundamentów) - nie wiadomo czy to wogóle wchodzi w grę może masz wysoko poziom wody gruntowej lub nieprzepuszczalną warstwę gleby i qq. Co do pozwoleń to trzeba zrobić zmiany w projekcie zagospodarowania działki a co za tym idzie dublować wszystkie decyje wymagające tego projektu (w najlepszym przypadku sama zmiana w pozwoleniu na budowę)

Mieliśmy taka samoą sytuację.Myslę że musisz zapytać w gminie o wymagania.Ja nie miałam żadnych problemów.Obecnie istnieje jedynie obowiązek zgłoszenia budowy oczyszczalni.Jeżeli gmina nie reaguje

oznacza że się zgadza.Do takiego zgłoszenia dołączyłam mapkę sytuacyjną własnoręcznie sporządzoną , projekt gotowy,który otrzymasz przy zakupie oczyszczalni i zgłoszenie budowy na obowiązującym druku dotyczacym budowli nie wymagających pozwolenia na budowę.Druk taki otrzymasz w gminie lub poszukaj w sieci.Poszło gładko,oczyszcalnia już wkopana.Jeszcze nie użytkujemy bo budowa w toku.

Zdecydowanie warto zamienić. Sam tak chciałem zrobić ( mam w planie szambo) ale niestety odległości wymagane od ujęcia wody nie pozwoliły na taki ruch. :evil: Buduj oczyszczalnię parę osób znajomych ma i bardzo chwali( od paru lat ją użytkują). Pozdrawiam

No wiem, ale w urzędzie poinformowali mnie, że jeśli miałem wpisane szambo w decyzji, to teraz muszę tą decyzję zmienić. Na chłopski rozum, mógłbym zrobić projekt i wymagane dokumenty zebrać i poprostu wysłać im zgłoszenie. Ale nie wiem, czy się nie będą pultać...bo z urzędami to różnie bywa...

Poradźcie mi jeszcze trochę

Pozdrawiam

Upewnij się na Twoim terenie jak to wygląda, jestem w podobnej sytuacji.

Kilka tygodni temu zadzwoniłem do urzędu gminy tam pani mi odpowiedziała, żeby zadzwonić do starostwa, a tam pani mi powiedziała, że można ale trzeba w prowadzić zmiany do projektu i musi to zatwierdzić ZUT i że są potrzebne badania gruntu ale kto je robi ona nie wie a w końcu powiedziała żeby zadzwonić do ochrony środowiska a tam pani mowi że wystarczy tylko zgłosić do gminy ale najlepiej zadzwonić do pana, który robi takie oczyszczalnie.

Przepraszam za bezsensowność formy tego postu ale zawiodłem się nad moimi urzędami ich niewiedza w tak aktualnym temacie jest wibitnie wysoka.

Niemniej jednak zdzwoń do swoich urzędów także przed podjęciem decyzji mam nadzieję, że Twoje urzędy są bardziej światłe niż moje.

tommco,

niestety w naszym kraju więcej zależy od widzimisię urzędników niż od przepisów.co w jednej gminie przechodzi gładko, w drugiej jest nie do ugryzienia...

spróbuj znaleźć firmę, która robiła oczyszczalnie w twojej gminie(niektóre oferują full service łącznie z papierologią) i tam popytać. mają doświadczenia z twoim urzędem

Aga

Powiedzcie mi proszę, jak u Was wyglądało załatwianie oczyszczalnii. Co muszę pokolei zrobić, żeby nikt mi się później nie doczepiał i żebym nie wydał na to fortuny, a potem i tak nie mógł zrobić oczyszczalnii.

Dziękuję za dotychczasowe komentarze i proszę o więcej.

Pozdrawiam

Mam identyczną sytuację. Wymagane odległości są zachowane ale urząd upierdliwy. Doradzono mi bym w okresie nasilenia wszelkich wniosków , złoszeń itd. wysłała zgłoszenie zamiaru budowy wraz z wymaganą dokumentacją a potem przez miesiąc nie odbierała żadnych poleconych , co jest o tyle proste, ze nie przebywam w miejscu zameldowania. Podpowiedzcie proszę, czy takie działanie będzie skuteczne, czy też czymś ryzykuję?

Podciągam temat do góry....bo bardzo zależy mi na odpowiedziach.

W gminie dowiedziałem się, że nie wystarczy tylko zgłoszenie, bo jeśli mam w decyzji szambo, to teraz muszę "powalczyć" żeby tę decyzję zmienić na oczyszczalnię...bądź tu mądry i pisz wiersze.

A jak dokładniej, jeśli chodzi o administracyjną stronę, wyglądało to u Was.

Proszę o porady i dziękuje :)

ja mam napisane szambo lub POŚ .Wybralem POŚ tylko jeden problem ....wymagaja pojektu.POŚ bede dopiero wykonywal za jakies 3 lata a teraz sie staram o pozwolenie na budowe i musze im(urzad) dac projekt .

Niepodoba mi sie to poniewaz teraz musze za niego zaplacic a kiedy bede kupowal POŚ to otrzymam go w cenie ...........i tu jest problem..:-)

pamiętajcie że oczyszczalnia wymaga określonych warunków. To nie tak łatwo pojść kupić i zakopać. Powinno śię znać poziom wód gruntowych, rodzaj gruntu i jego przydatność do rozsączania ścieków. Nie wszystkie się nadają czasami trzeba wykonać warstwy infiltracyjne... trzeba to dobrze rozważyć by potem nie było problemów w eksploatacji