Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warto zmieni? niewybudowane szambo na oczyszczalni??Pomó?cie

Recommended Posts

Koledzy i Koleżanki,

Ja również poproszę Was o poradę w zbliżonym temacie.

Mam działkę 32 m x 40 m - brak jakiegokolwiek uzbrojenia. Raczej jestem już przekonana do POŚ, ale chciałam też wiercić studnię, bo wody też nie mam i w najbliższej 2-latce gmina nie będzie ciągnęła. Czy wiecie może, czy POŚ nie wyklucza studni. Trochę się tego boję, bo jak wszyscy sąsiedzi dookoła (10 działek) zrobią sobie POŚ, to jaką jakość będzie miała ta woda :o :( Liczę na Wasze odpowiedzi. Dzięki i pozdrawiam, A.

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ryby! Rodzinka nie jest liczna (planowane 4-5 osób i osóbek;-)), ale poziom wód gruntowych jest dość wysoki (1-2m). Jak wiesz coś więcej na ten temat, to rozwiń wątek, proszę :)

Niestety ale nic więcej Ci nie powiemy. My mamy działke 900 metrów i będziemy wykonywać oczyszczalnie z drenażem rozsączającym o długości 3x15 metrów max.

Nie wiem czy przy poziomie wód 1-2 metry dostaniesz zgodę. Ale wielkośc Twojej działki nie powinna byc przszkodą.

U nas początkowo dostaliśmy w WZiZT przyłączenie do kanalizacji ale zrobiliśmy odwołanko i gmina wyraziła zgodę.

Pozdrawiam.

• 1 month później...
Jeżeli posiadasz szambo a jest budowana kanalizacja to niestety bedziesz musiał się do niej podłączyć. Natomast jeśli będziesz miał oczyszczalnię, to z takiego obowiązku będziesz zwolniony.

Akurat nie mam jeszcze kanalizacji ani oczyszczalni ... ale czy mógłby ktoś podac ustwae która to reguluje i w której jasno stwierdzone jest iż posiadając oczyszczalnie scieków po wybudowaniu kanalizacji gmina nie zmusi do podłaczenia sie do kanalizy ?

trochę matematyki

1. jedna osoba produkuje dziennie 150 litrów ścieków co przy średnio 4 osobach w rodzinie daje (żeby się dobrze liczyło) 500 litrów dziennie, a więc po 20 dniach mamy pełne szambo 10 m3

2. koszt wywozu takiego szamba to na śląsku ok 120 zł, co daje ok 2200 na rok (szambowóz bieże przeważnie 7 m3, a więc koszty jeszcze rosną)

3. koszt zakupu i instalacji POŚ powinien zamknąć się kwotą 5500 - 6000 żł

4. eksploatacja kosztuje (w przypadku POŚ Nevexpol) 2 x 50 zł rocznie plus raz na dwa trzy lata opróżnienie gruchy (tylko 500 litrów)

5. z tego co ja wiem to za papierkami też nie ma dużo latania, które może się nawet opłacić gdyż przy załatwieniu wszystkich formalności możecie się ubiegać o częściowy zwrot kosztów z Banku Ochrony Środowiska, przy szambie nie zwracają

6. nawet jak za 5 - 10 lat zkanalizują waszą ulicę to mając szambo musicie się włączyć do kanalizacji, a przy oczyszczalni tej konieczności nie ma, a więc nie trzeba będzie wydawać pieniędzy na przebudowę kanalizacji

7. podsumowując to wszystko - chyba się opłaca

• 4 weeks później...
Jeżeli posiadasz szambo a jest budowana kanalizacja to niestety bedziesz musiał się do niej podłączyć. Natomast jeśli będziesz miał oczyszczalnię, to z takiego obowiązku będziesz zwolniony.

Mam pytanie, jaki przepis mowi, ze gdy mam POS, to nie moga mnie zmusic do podlaczenia sie za np. 3 lata do kanalizy?

Ani w gminie ani w starostwie mi tego nie potwierdzono :-?

ebi

Nie chcę zapeszyć, ale mnie sie chyba też udało skutecznie zgłosić zamiar budowy oczyszczalni. Wysłałam, tak jak planowałam dokumenty w szczycie urlopowym. Upłynął miesiąc i nie było zadnej korespondencji ze Starostwa a w poniedziałek jest dzień zadeklarowany jako rozpoczęcie robót. Więc jeśli Starostwo zareaguje negatywnie po terminie, to chyba nie będzie już samowoli budowalnej.

Mam pytanie, jaki przepis mowi, ze gdy mam POS, to nie moga mnie zmusic do podlaczenia sie za np. 3 lata do kanalizy?

Pisał gdzieś o tym Wowka; nie musisz się podłączać do kanalizacji bo mając oczyszczalnie ścieków po prostu nie produkujesz ścieków.

ebi

no niestety takie mamy gminy i starostwa -tyle tam wiedzą :cry:

w starostwie juz mi zapowiedziano, ze czy zbuduje szambo czy oczyszczalnie, to jest im to obojetne: nie sprawdza tego. Kanaliza bedzie najpozniej w 2007 i bedziemy musieli sie podlaczyc :evil:

Po co inwestowac w POS i ponosic potem koszty przylaczenia do kanalizy???

Z urzedami tylko wygrasz, gdy masz konkretny i jasny przepis!

ebi

ponawiam pytanie, bo bardzo zalezy mi na odpowiedzi.

ebi

tez pytałem o to wczesniej ale cisza ... czy mógłby ktoś podac ustwe która to reguluje i w której jasno stwierdzone jest iż posiadając oczyszczalnie scieków po wybudowaniu kanalizacji gmina nie zmusi do podłaczenia sie do kanalizy ? bo jak ma mi za 5 lat jakiś gosciu przyjsc i mi powiedzieć ze mam sie podpiąć do kanalizacji bo TAAAK !!! a nastepnie wodociagi podniosa mi opłate za wode bo doliczą ścieki (kanalizacje) to ja pitole i nie buduje oczyszczalni za 6 tys pln ... pomózcie !!!

Mam pytanie, muszę wybudować szambo lub oczyszczalnie. Kanalizacja powinna być do 2006. A w warunkach zabudowy mam zakaz budowy szczelnych szamb. Tylko, że teraz gmina zmieniła plan zagospodarowania i już nie ma zakazu. Zastanawiam się, czy zgłaszać cokolwiek do urzędu (straostwo) czy dać sobie spokój, zrobić co trzeba i czekać na kanalizę....