Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duże przeszklenia w PCV - ryzyko?

Recommended Posts

Mam cichą nadzieję, że wypowiedzą się forumowi fachowcy od okien...

Bo ja mam już kompletny mętlik w głowie, a byłam tak blisko decyzji :-)

Mam dużo dużych okien. W sumie 85 m kw. Największy HS ma wymiar 2,7 x 2,55 wysokości. Największe przeszklenie (fix ma 3,60 x 2,55 - mam nadzieję, że da się podzielić na pół...). Największe uchylne ma 1,2 x 2,55. Pierwsza informacja, jaką otrzymałam było, że raczej musi być drewno lub aluminium. Zatem decyzja: drewno (btw bardzo dziękuję Finlandii za wyceny i wymianę korespondencji - profesjonalne potraktowanie potencjalnego klienta :-)). W tak zwanym "międzyczasie" zmiana koncepcji kolorystycznych elewacji no i wyszło, że okna MUSZĄ być szare - no to aluminium... robię wyceny, rozmawiam z producentami...no i dwóch z nich sugeruje PCV - a ja też mam na PCV ochotę bo Uw no i cena...

pomocy...

Ty masz duże przeszklenia? Twoja koleżanka ( o ile dobrze kojarzę) - ta to ma dopiero.... BRRRRRR :D

Jestem przerażony tym trendem, ale cóż. Jestem zachowawczy w wycenach i czego sam nie uniosę to nie uznaję że da się zrobić. Także nie bierz mnie na serio:)

Mam dużo dużych okien. W sumie 85 m kw. Największy HS ma wymiar 2,7 x 2,55 wysokości. Największe przeszklenie (fix ma 3,60 x 2,55 - mam nadzieję, że da się podzielić na pół...). Największe uchylne ma 1,2 x 2,55. Pierwsza informacja, jaką otrzymałam było, że raczej musi być drewno lub aluminium. Zatem decyzja: drewno (btw bardzo dziękuję Finlandii za wyceny i wymianę korespondencji - profesjonalne potraktowanie potencjalnego klienta :-)). W tak zwanym "międzyczasie" zmiana koncepcji kolorystycznych elewacji no i wyszło, że okna MUSZĄ być szare - no to aluminium... robię wyceny, rozmawiam z producentami...no i dwóch z nich sugeruje PCV - a ja też mam na PCV ochotę bo Uw no i cena...

pomocy...

dopisuje sie do powyzszego pytania... rowniez planuje drzwi tarasowe 3,60 x 2,30. tylko jeszcze nie wiem czy PCV czy drewno... doradzcie prosze !

pomocy...

hmm...

Najpierw dostałaś informacje o tym że albo drewno albo aluminium.i tu się zgadza bo za wysokie na pcv.zmiana na drewno nie ma szarego(bym brał biały i nie mył:) )zmiana na aluminium i 2panów jednak zrobi w pcv? jeśli chcą wykonać takie wysokie bez naświetli to od razu możesz im podziękować.chyba że proponują pcv ale mówią że trzeba zmniejszyć na wysokość to ok.

Aluminium zimne i drogie ...no co zrobić!

Jeśli Fin powiedział że nie zrobi takich gabarytów w pcv a ma na czym szaleć to raczej bym sobie rade wziął do serca!

dopisuje sie do powyzszego pytania... rowniez planuje drzwi tarasowe 3,60 x 2,30. tylko jeszcze nie wiem czy PCV czy drewno... doradzcie prosze !

To już ty musisz zdecydować bo tu podział będzie na tych co wolą (sprzedają) drewno i pcv!

w PCV i drewnie da się zrobić HS (szyby 6)

Charlie, jak już tu jesteś to odniesiesz się może do ograniczeń które mam w cenniku:

1. Szyby 4/16/4itp - maksymalna wielkość w moim katalogu 1400x2400, co przekłada się na okno do max 1600x2600 bez podziałów (pomijając ograniczenia okuć i profili).

2. Szyby 6/16/6 - max 2000x3500 - co oznacza okno szerokie nawet na 3700 ale wysokości "tylko" ok 2200. Szerokość może być ogromna, ale wysokości zawsze mi brakuje, bo zwykle okna balkonowe mają ok 2300 i wyżej..

To ogólne ograniczenia hut szkła czy może są dodatkowo obcięte przez producenta okien?

Charlie, jak już tu jesteś to odniesiesz się może do ograniczeń które mam w cenniku:

1. Szyby 4/16/4itp - maksymalna wielkość w moim katalogu 1400x2400, co przekłada się na okno do max 1600x2600 bez podziałów (pomijając ograniczenia okuć i profili).

2. Szyby 6/16/6 - max 2000x3500 - co oznacza okno szerokie nawet na 3700 ale wysokości "tylko" ok 2200. Szerokość może być ogromna, ale wysokości zawsze mi brakuje, bo zwykle okna balkonowe mają ok 2300 i wyżej..

To ogólne ograniczenia hut szkła czy może są dodatkowo obcięte przez producenta okien?

Słuchaj - pierwsza cyfra to szerokość tafli a druga do wysokość. Czyli 1420 (powinno być ) jest szerokością a 2400 jest wysokością !!!! Także wysokości nie powinno Ci nigdy brakować :) Albo żeś coś źle zapamiętał albo Cię naciągają na grubsze szkiełko.

Ad.1 O`k

Ad. 2 1600 x 2600 dwie 6

Ad.3 2200 x 2800 dwie 8

Ad.4 2400 x 3000 dwie 10

Ad.5 2600 x 3500 dwie 12

Ale - można zmniejszyć grubości szkła versus rozmiary pod warunkiem użycia szkła HARTOWANEGO. Wtedy 6mm możesz stosować do 3000 a 8 mm do 3500.

Jeden minus szkła hartowanego - czas oczekiwania 2 tygodnie a nie 3 dni jak przy nie hartowanym.

Słuchaj - pierwsza cyfra to szerokość tafli a druga do wysokość. Czyli 1420 (powinno być ) jest szerokością a 2400 jest wysokością !!!! Także wysokości nie powinno Ci nigdy brakować :) Albo żeś coś źle zapamiętał albo Cię naciągają na grubsze szkiełko.

.

no tak, podają tak jak mówisz - szerokość 1400, wysokość 2400..

Czyli mam rozumieć że nie można tej szyby położyć ??? hmmm

Ad2. i szyb 6mm (pakiet 6/18/6)- od dawna mam w katalogu 2000x3500 (wytyczne Glaspolu) - skąd ta rozbieżoność?

Do zadań specjalnych "mam" szybę 10hartowane/16/66.2 - prawie bez ograniczeń:)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
no tak, podają tak jak mówisz - szerokość 1400, wysokość 2400..

Czyli mam rozumieć że nie można tej szyby położyć ??? hmmm

Ad2. i szyb 6mm (pakiet 6/18/6)- od dawna mam w katalogu 2000x3500 (wytyczne Glaspolu) - skąd ta rozbieżoność?

Do zadań specjalnych "mam" szybę 10hartowane/16/66.2 - prawie bez ograniczeń:)

Co to znaczy "położyć" w stolarce budowlanej ? Bo jeśli Ci chodzi o przeszklenia połaciowe ( dachowe ) to rządzą się one innymi parametrami statycznymi.

Add 2 .w gabarycie 3500 to mam nadzieję, że to szkło hartowane (poszukaj dokładnie zwrotu ESG - pewnie tam gdzieś jest ). W nieharcie to max 2000 x 2800.

Budowa szyby do zadań specjalnych rzeczywiście wytrzyma prawie wszystko :)

dlaczego ? jakies konkrety poprosze :)

Jeśli nie ogarniasz co się dzieje z plastikiem w wysokich temperaturach, szczególnie na elewacjach południowych i zachodnich to weź plastikową łyżeczką czy widelczyk zapal zapalniczkę i potrzymaj 5- 10 cm nad płomieniem przez chwilę a stanie się jasność Twojego horyzontu.

Jakakolwiek przesuwka to mechanizm precyzyjny mocno wrażliwy na np.odkształcenia profilu.

Co to znaczy "położyć" w stolarce budowlanej ? Bo jeśli Ci chodzi o przeszklenia połaciowe ( dachowe ) to rządzą się one innymi parametrami statycznymi.

Położyć tzn. zamienić wysokość z szerokością.. (pojawiła mi się taka wątpliwość kiedy napisałeś, że wysokości nie powinno mi zabraknąć). Czyli czy może być szyba 2400mm szerokości i 1400 wysokości? Czy to obrócenie ma jakiś wpływ na wytrzymałość szkła?

Nie ma problem "położyć" szkło :) - wytrzyma w grubości 4mm ale masz problem z wysokością - 1400 to dla Krasnali :)

Chcesz np. pozyskać gabaryt do przesuwki 2200 x 2800 to musisz użyć szkła grubości 6mm (wszystkie szyby - nawet w 3 szybówkach )

Jeśli chcesz mieć np. gabaryt 2400 x 2800 to musisz użyć szkła grubości 8 mm ( wszystkie szyby) lub hartowane szkło grubości 6 mm. Niestety ale rzadko spotyka się szkło niskoemisyjne 8 mm w związku z tym zastępuje się je szkłem 66.2 - LE ( Low Emition czyli niska emisja ).

Powyżej 2800 dzwonimy lub wysyłamy maila do szklarza - nie do Urzędwoskiego tylko do jego dostawcy szkła - zobacz po ramkach w szybach kto teraz mu wrzuca szkło.

Edytowane przez Charlie

Dokladnie mam na myśli pakiety ze szkłem 6mm, bo 4mm to praktycznie tylko małych okienkach.. "Leżąca na dłuższym boku" szyba 6mm daje mi w balkonach możliwość ok 2,2m wysokości, a porządane jest więcej, tak do 2,5m... O tym pisałem że mi zawsze brakuje.

Okno z szybą 2800mm nie mieści się na przeciętnym aucie do transportu, pod wiaduktami ani w moim magazynie. No i nie udźwignę, więc z góry odmawiam...

Dokladnie mam na myśli pakiety ze szkłem 6mm, bo 4mm to praktycznie tylko małych okienkach.. "Leżąca na dłuższym boku" szyba 6mm daje mi w balkonach możliwość ok 2,2m wysokości, a porządane jest więcej, tak do 2,5m... O tym pisałem że mi zawsze brakuje.

...

ja tam bym nie był taki aptekarz :)