Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duże przeszklenia w PCV - ryzyko?

Recommended Posts

Mam cichą nadzieję, że wypowiedzą się forumowi fachowcy od okien...

Bo ja mam już kompletny mętlik w głowie, a byłam tak blisko decyzji :-)

Mam dużo dużych okien. W sumie 85 m kw. Największy HS ma wymiar 2,7 x 2,55 wysokości. Największe przeszklenie (fix ma 3,60 x 2,55 - mam nadzieję, że da się podzielić na pół...). Największe uchylne ma 1,2 x 2,55. Pierwsza informacja, jaką otrzymałam było, że raczej musi być drewno lub aluminium. Zatem decyzja: drewno (btw bardzo dziękuję Finlandii za wyceny i wymianę korespondencji - profesjonalne potraktowanie potencjalnego klienta :-)). W tak zwanym "międzyczasie" zmiana koncepcji kolorystycznych elewacji no i wyszło, że okna MUSZĄ być szare - no to aluminium... robię wyceny, rozmawiam z producentami...no i dwóch z nich sugeruje PCV - a ja też mam na PCV ochotę bo Uw no i cena...

pomocy...

Przy tych wymiarach wybierz okna drewniane , aluminiowe lub jeżeli masz na to pieniadze aluminiowo drewniane ( wtedy może byś np. wewnatrz drewno lazur a od zewnątrz kolor szary ) .Takie okna dadzą gwarancje i konfort użytkowania. W przypadku PVC takie okna są co prawda wykonalne , ale tak szczerze mówiąc , troche za duże jak na ten materiał i możesz mieć problemy z ich użytkowaniem .Przy okazji dowiedz się czy dostaniesz pełna gwarancję np na oknp pcv 120 x 255 Uchylne. Jeżeli chodzi o szyby to warto wybrać te o grubszych taflach szkła, i nie wybierać na siłę tych tańszych. Bedą one pewniejsze w użytkowaniu spadnie ryzyko pęknięcia ( a wymiana takiej szyby to znaczny koszt ) nie badą też " falowały tafle szkła np. przy zamykaniu drzwi.

• 6 years później...

Witam

Chciałem podpiąć sie pod temat. Zachciało mi się okna od strony południowo-zachodniej , wypuszczonego na 3strony (chyba to wykusz) z dwoma narożnymi słupkami. I____I

Okno ma wymiar 100cm x400cm x100cm i wysokie na 170cm i chciałbym je zrobić jako fix

Czy istnieje możliwość tego najwiekszego przeszklenia zrobić w jednym kawałku, bo na projekcie mam w dwóch po 200cm i tak mi dwie firmy zrobiły kosztorys pomimo zapytania o całą szybe na 4m.

Ponadto przewiduje na to okno żaluzje fasadową i pojawia się kolejne pytanie czy jest szansa zamówić szeroką na 4m czy będzie musiała mieć słupek w połowie szerokości ?

Na koniec pytanie czy od strony południowej nie bedzie problemu jeśli rama będzie pcv?