edomek 22.03.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Też miałem dylemat, lany strop ( koszt dodatkowy około 34 tys, 228 m2) i więźba, czy wiązary.Wybrałem wiązary, koszt dużo niższy ( prawie 400m2 dachu, trzy koperty połączone ze sobą) razem z montażem 32000 brutto.Montaż trwał 3 dni. Przy wiązarach ważne jest czy poszczególne elementy są powtarzane. Przy dachu dwuspadowym, w większości przypadków są wszystkie takie same.Przy tradycyjnej więżbie miałem słupki, które podtrzymywały więźbę tradycyjną. Miałbym spore poddasz bo prawie 170 m2.Przy wiązarach mam stryszek ok 35 m2. Jak dla mnie wystarczy.Strop przy wiązarach, to ruszt karton gips, folia i izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.03.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Przy tradycyjnej więżbie miałem słupki, które podtrzymywały więźbę tradycyjną. Miałbym spore poddasz bo prawie 170 m2. Przy wiązarach mam stryszek ok 35 m2. Jak dla mnie wystarczy. Strop przy wiązarach, to ruszt karton gips, folia i izolacja. Kwestia konstrukcji .... lany strop pod strych mija się z celem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jendrulakowalski 24.03.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Tradycyjna więźba z zaciosami - sentyment, strych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuuunia 06.04.2013 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Buduje parterówkę,stryszek tylko na graty więc zdecydowaliśmy się na wiązary i mam pytanie...jaki macie rozstaw i rozmiar krokwi w Waszych domkach? u nas wyliczono 90cm wydaje mi się to za szeroko,widziałem kilka takich dachów w uk i tam robią co 60cm a na strop bezpośrednio płyta z gk bez stelaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.04.2013 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Rozstaw wiązarów jak najbardziej OK. Sufit musi być na stelażu bo inaczej będzie nieustannie pękał. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuuunia 07.04.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 dzięki za odp, zdrowy rozsądek mówi rób stelaż bo wierzba pracuje to i sufit będzie i pękać będzie, ale nie pęka widziałem na własne oczy kilka takich domów widocznie szczęściarze ale jak rozstaw wiązarów co 90 to stelaż trzeba robić i już w projekcie jest łata 40 na 60 będzie dobrze? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.04.2013 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Montowanie płyt gipsowych na drewnianym stelażu to duże ryzyko. Tylko stelaż metalowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawas86 09.04.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Sam rozważałem, co będzie lepsze, Mam domek 110 m2 dach 4 spadowyPoczątkowo nastawiłem się na wiązary, były one zresztą zaproponowane w projekcie, dostałem 5 lub 6 wycen (kontakt łapałem na budmie 2012). Ostatecznie stanęło jednak na więźbiestrop teriwa + więżba + tynkowanie był porównywalny cenowo z wersja wiązary + sufit podwieszany (jak szacowałem różnica mogła byś na poziomie 500-1000 zł) Niewątpliwie wpływ na wybór takiego rozwiązania miała cena stropu, która była dość konkurencyjna, drugim argumentem przemawiającym za takim rozwiązaniem było również to ze mamy strych który można wykorzystać - w przypadku wiązarów proponowano ma rozwiązanie pozwalające na obciążenie 1m2 maksymalne do 150 kg, a strop teriwa pozwala na trochę więcej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.04.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 A co Ty chcesz tam przechowywać skoro Ci nie wystarcza 150kg/1m2? Podrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawas86 09.04.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 na chwilę obecną jeszcze nie mam pomysłu na zagospodarowanie poddasza.... ale pomyślałem, że skoro sam waze prawie 90 kg, to zostaje mi już tylko 60 kg/m2 co nie wydawało mi się dużym zapsaem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 08.05.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 sam waze prawie 90 kg, to zostaje mi już tylko 60 kg/m2 co nie wydawało mi się dużym zapsaem... Czy rozstaw wiązarów na dach 30 stopni ,dachówka ceramiczna, deski,papa,( budynek 10x21) co 100cm będzie dobry ? Czy też mam sobie życzyć co 90 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.05.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Tak masz sobie życzyć maksymalny rozstaw wiązarów osiowo 90 cm bo inaczej dołożysz do łat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 08.05.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Tak masz sobie życzyć maksymalny rozstaw wiązarów osiowo 90 cm bo inaczej dołożysz do łat. Pozdrawiam. Panie Andrzeju ale co to znaczy? Tzn ze łaty będą więcej kosztować , czy jak? ( bo wiązary już i tak pieruńsko drogie a jak dołożą to skasują jeszcze więcej- może na jedno wyjdzie?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.05.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Chodzi o to, żeby nie skończyło się to tak jak na jednym z moich dachów, że przy rozstawie 125 cm łaty musiały mieć przekrój 8x8 cm. Pojęcie drogo czy tanio to pojęcie względne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 14.05.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Tak masz sobie życzyć maksymalny rozstaw wiązarów osiowo 90 cm bo inaczej dołożysz do łat. Pozdrawiam. No to teraz mam zagwozdkę .( Rozstaw co 90 cm droższy o 1,8 .) A czy pełne deskowanie przy rozstawie 100cm nic nie pomoże ? I jeszcze jedno pytanie : czy wybrać montaż na kotwy wpuszczane do wieńca w czasie betonowania? czy mogą być wiercone do już gotowego wieńca? Czy będzie to równie trwałe? Jakoś boję się tego wpuszczania w czasie betonowania bo może beton zdąży stwardnieć( budynek mam 21 m długi) ( murłaty nie będzie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.05.2013 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Wwiercanie się jest bez sensu. Raz, że to trochę trudne w przypadku żelbetu, a dwa, że musisz obciąć pręt mocujący kotwę, bo na końcu jest nacięty i się rozwarstwia. U mnie rozmieszczenie kotew to była jakaś godzina, beton na pewno nie zdąży jeszcze związać tak, aby nie chwycić kotwy. Za kilka dni, kiedy mój wieniec zwiąże będę mógł sprawdzić ewentualny luz na kotwach, ale na dziś wyglada na to ,że beton je chwycił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 14.05.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Coś mi producenci mówili o jakichś kotwach chemicznych ( że sobie wiercą i przykręcają) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 14.05.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Kto zapłaci za wiercenie i kotwienie chemiczne?Bo ani szybkie, ani tanie, ani lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.05.2013 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Coś mi producenci mówili o jakichś kotwach chemicznych ( że sobie wiercą i przykręcają) A mówili, ile będzie to Was kosztowało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 14.05.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Kto zapłaci za wiercenie i kotwienie chemiczne? Bo ani szybkie, ani tanie, ani lepsze. Cena będzie taka sama . Różnica polega na tym że albo dostanę kotwy luzem i muszę je zamontować we własnym zakresie w trakcie betonowania wieńca , albo przyjedzie sobie producent z wiązarami i sam zamontuje co mu tam potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts