Andrzej Wilhelmi 10.12.2013 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Nie masz się nad czym zastanawiać gdyż zawsze znajdą się domorośli znawcy nie mający żadnego doświadczenia i praktyki wypisujący anonimowo różne bzdury. Wiązar dachowy to nie przęsło stalowego mostu czy wiaduktu. Drewniane mosty też mają obustronne mocowania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 11.12.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Andrzej dzieki za odpowiedź. Tylko ja z tym mocowaniem wiązarów dostałem info od kolesia z fabryki, z którą gadałem... :/ (a może coś źle zrozumiełem)Tak czy inaczej ja mam rozstrzał cenowy bardzo duzy... od 30 brutto do 39 netto. Najdrożej Wiązar System 39 nettoWPW Inwest 33 nettoEraga 30 brutto (ale nawet projektu nie przysłali) Czekem na pozostałe wyceny. Andrzej pytanie: dlaczego tak ważne aby wiązary były niedaleko od siebie? W rozmowach różne odległości podają. Od 100 do 120 cm. W wątku czytałem, że ktoś sobie zażyczył aby były co 90 cm. Co to daje? Będę wdzięczny za odpowiedź.Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.12.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Czasami firmy rozstawiają szerzej wiązary bo wówczas jest ich mniej a co zatem idzie jest taniej. Spotkałem się nawet z rozstawem 2 m. Rozstaw nie powinien przekraczać 90 cm. Oczywiście pod względem wytrzymałościowym wiązar wytrzyma ale typowa łata się ugnie i nastąpi tzw. "łódkowanie" dachu. Aby do tego nie dopuścić konieczne staje sie wówczas zwiększenie przekroju łat. Wykonywałem krycie dachu, na którym wiązary miały rozstaw w kilku miejscach 125 cm. W celu uniknięcia "łódkowania" musiałem zastosować na całym dachu łaty o przekroju 8x8 cm! Dach miał 600 m2. Dodatkowy koszt materiału na łaty był większy od kosztu dwóch "brakujących" wiązarów. Do tego konieczność użycia gwoździ 15 cm. Łaty mocno kręciły i pękały na końcach trzeba było wiercić otwory pod gwoździe! Jednym słowem "masakra" a przez chwilowy zysk finalna strata. Jak to mówi przysłowie: "Chytry dwa razy traci". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 12.12.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 czyli 90 cm to max? Dostałem wyceny, w ktorych jest rozstaw co 100... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 09.01.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Cześć, proces wyboru dostawcy trwa Obecnie w grze pozostały 4 firmy: Burkietowicz DREW-INWEST Wiązar.pl WPW Założenia co projektu Obciążenie wiatr 54kg/m2 Obciążenie śnieg 90kg/m2 Obciążenie pasa górnego <75kg/m2 Obciążenie pasa dolnego <60kg/m2 Obciążenie zmienne użytkowe na strychu 140 kg/m2 Rozstaw wiązarów(cm) 90cm Montaż bezpośrednio do wieńca przy pomocy kotw wwiercanych po zalaniu wieńca. Dach jest kopertowy w kształcie litery T, więc zachodzi obawa dokładność zatopienia kotw przy wylewaniu wieńca. Czy to poprawne założenia do dachówki ceramicznej (wydaje mi się, że tak bo przyjąłem najwyższe normy z ofert)? W ofertach nie było standardu, zdarzały się mniejsze założenia (np. obciążenie pasa dolnego 40kg/m2) więc poprosiłem o oferty na konkretnych założeniach aby móc porównać "jabłka z jabłkami" Cenowo wszystkie dość podobne. Na ten moment wygrywa DREW-INWEST. Czy ktoś miał jakieś doświadczenia z nimi? Będę wdzięczny za opinie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam-p 16.01.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Cześć,Jestem na etapie prac koncepcyjnych (projekt domu) i mam mętlik w głowie. Analizuję różne opcje i chciałbym zasięgnąć rady co do konstrukcji dachu.Chciałbym w domu z dwuspadowym dachem utworzyć antresolę nad salonem i pokazać część konstrukcji dachu (jętki). Nad pozostałą częścią domu będzie poddasze nieużytkowe. Czy w takim przypadku zastosowanie wiązarów jest uzasadnione?Inaczej mówiąc, czy stosując wiązary dachowe, można zrobić antresolę? Dach ma około 11m rozpiętości.Czytałem, że są wiązary dachowe do domów z użytkowym poddaszem. Czy takie rozwiązanie jest atrakcyjne cenowo w stosunku to tradycyjnej więźby? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.01.2014 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Sprawdż wiązary attykowe i oceń na ile ci się takie rozwiazanie podoba.Na pewno sa droższe, niż tradycyjne kratownice. https://www.google.pl/search?q=wiązar+attykowy&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=v_vXUtCoB-eS7AbjmYDADA&ved=0CAcQ_AUoAA&biw=1024&bih=672 Strop mozesz podnieść tez za pomoca wiązara nożycowego. https://www.google.pl/search?biw=1024&bih=672&tbm=isch&sa=1&ei=bfzXUsugMYPzygPGmYAI&q=wiązar+nożycowy&oq=wiązar+nożycowy&gs_l=img.3..0i24.94164.99773.0.99984.19.12.0.7.7.2.186.1410.4j8.12.0....0...1c.1.32.img..9.10.564.M-tsHQ7ypF4 Edytowane 16 Stycznia 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam-p 16.01.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 A czy można łączyć różne rodzaje wiązarów, np. nad antresolą wiązar nożycowym/attykowy, a może tradycyjna więźba, a nad częścią nieużytkową wiązar kratownicowy. Coś sam czuję, że to przekombinowane, jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.01.2014 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Wiązary o różnych kształtach wspólnie - bez problemu.Łączenie tego z tradycyjną więźbą to chybiony pomysł...Zależy Ci na pokazaniu drewna, to raczej idź w tradycyjną więźbę. Moim zdaniem, te cieniutkie, połączone płytką kolczastą elementy wiązara nie prezentują się zbyt efektownie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.01.2014 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Nie ma żadnego problemu w połączeniu więźby tradycyjnej z wiązarami. Robiłem taki dach. Kolejność musi być następująca najpierw wiązary a następnie dopasowuje się do nich więźbę tradycyjną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam-p 17.01.2014 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewi 17.01.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Ja mam wiązary i np. dzięki nim nie potrzebowałem słupów pod zadaszenie wejścia i tarasu (zobacz zdjęcia). Jednak wystające wiązary teraz muszę jakoś przykryć, bo rzecywiście nie prezentuje się to dobrze. Pewnie dam na to płytę OSB, cienki styropian i otynkuję tak jak elewację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat76 03.03.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Dołączę się do wątku. Możecie podać namiary w którym konkretnie zakładzie zamawialiście wiązary. Może być na priv żeby nie robić reklamy jak ktoś nie cce. Pozdrawiam i z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenementka 15.03.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 moja wycena wiązarów:Dach kopertowy powierzchnia 172m2zaprojektowane pomieszczenie (stryszek) szerokie na 3 m, wysokie na 2,30m , w centralnym punkcie domu,Cena brutto z murłatą, robocizną i transportem, 15 000zł. Za tradycyjną więźbę, materiał + robocizna, wyszło drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 15.03.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Za tradycyjną więźbę, materiał + robocizna, wyszło drożej. A możesz napisać ile wyszło za materiał a ile za robocizne ? Chyba trzeba w tym roku aktualizować cenniki do Rzeszowskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 15.03.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 (edytowane) Mam dwa pytania do Pana Andrzeja które brzmią:W budownictwie szkieletowym, ścianki nośne przytwierdzamy na sztywno do dolnego pasa wiązarów ?drugie pytanie to z jakimi przekrojami wiązarów spotykał się Pan kiedy budynek miał blisko 10m szerokości i kącie nachylenia 30st. a ścianka nośna którą mam nadzieją można użyć do podtrzymania konstrukcji wiązarów tym samym związanie wszystkiego w całość stoi na +/- środku budynku? Edytowane 15 Marca 2014 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.03.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 http://heavy-timber-construction.blogspot.com/ może kogoś za inspiruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.03.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Fajnie, że wstawiłeś te bardzo ciekawe realizacje. Ostatnio kolejny raz odwiedziłem kopalnię soli w Wieliczce i kolejny raz miałem okazje podziwiać kunszt górniczej ciesielki. Wracając do pytań Rafała. Tak. tak mam w swoim domu szkieletowym wiązar mocowany kątownikami ciesielskimi do oczepu ściany. Mój dom ma szerokość 9 m wiązar spoczywa na ścianach zewnętrznych. Kąt nachylenia połaci 30*. Cały dom mam zbudowany z jednego przekroju drewna 5x10 cm. Wiązary wykonywałem samodzielnie na budowie. W węzłach mam grubą sklejkę, którą zresztą też samodzielnie wykonałem na stolarni sklejając cienkie sklejki z opakowań. Nie ma potrzeby podpierania wiązara po środku. Największy wiązar jaki montowałem miał rozpiętość 26 m. Łączyliśmy na budowie dwa elementy 13 metrowe w całość przy pomocy płytek kolczastych i małej przenośnej prasy. Wiązar miał podparcie tylko na ścianach zewnętrznych. Kąt nachylenia połaci miał 26 *. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenementka 15.03.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 A możesz napisać ile wyszło za materiał a ile za robocizne ? Chyba trzeba w tym roku aktualizować cenniki do Rzeszowskich Po dokladnym przeliczeniu, to sam material: -drewno ( w tym belki na strop) -plus reszta ( impregnowanie, gwozdzie itp) , wyszło w granicach 12 tyś, do tego robocizna 4 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 15.03.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Fajnie, że wstawiłeś te bardzo ciekawe realizacje. Ostatnio kolejny raz odwiedziłem kopalnię soli w Wieliczce i kolejny raz miałem okazje podziwiać kunszt górniczej ciesielki. Wracając do pytań Rafała. Tak. tak mam w swoim domu szkieletowym wiązar mocowany kątownikami ciesielskimi do oczepu ściany. Mój dom ma szerokość 9 m wiązar spoczywa na ścianach zewnętrznych. Kąt nachylenia połaci 30*. Cały dom mam zbudowany z jednego przekroju drewna 5x10 cm. Wiązary wykonywałem samodzielnie na budowie. W węzłach mam grubą sklejkę, którą zresztą też samodzielnie wykonałem na stolarni sklejając cienkie sklejki z opakowań. Nie ma potrzeby podpierania wiązara po środku. Największy wiązar jaki montowałem miał rozpiętość 26 m. Łączyliśmy na budowie dwa elementy 13 metrowe w całość przy pomocy płytek kolczastych i małej przenośnej prasy. Wiązar miał podparcie tylko na ścianach zewnętrznych. Kąt nachylenia połaci miał 26 *. Pozdrawiam. Przepraszam że zapytam nie w odpowiednim dla tego pytania temacie:) konstrukcja 5x10 poszyta z obu stron płytą osb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts