Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiązary, czy tradycyjna więźba - co tańsze

fotohobby

Recommended Posts

• Odpowiedzi 292
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panie Andrzeju, mam 30 lat i wiem takie rzeczy a pan starszy, napewno bardziej doswiadczony człowiek ode mnie i nie wie jak mozna kupić cos w cenie netto?? ;)

Ja płacę cene netto bez jakiegokolwiek "paragonu" a faktura i koszty związane z vat-em reguluje ktoś kto potrzebuje kosztów w swojej firmie... ale mnie to juz nie interesuje jakie przekręty robia chłopaki którzy sprzedaja towar...Wiem tylko tyle, że każdy jest tu zadowolony ;)

Zapewne wie pan co mam na myśli :rolleyes:

Czy nie boi się Pan w takim razie, że bez faktur/ paragonów nie będzie Pan miał podstaw do np. reklamacji?

Czy nie boi się Pan w takim razie, że bez faktur/ paragonów nie będzie Pan miał podstaw do np. reklamacji?

Kupując cement, piasek, zbrojenie, bloczki M6, pustaki, cegły na kominy, okno dachowe czy tez beton itp. bez FV nie widze w tym żadnego problemu a jedynie oszczędnośc bo tam nie ma co reklamować.

Jeśli chodzi o wiazary i dachówkę to na to już mam FV bo koszt dachu to 85.000zł więc na to mam dowody zakupu czyli FV.

Oczywiście budując dom w kredycie nie mozna juz tak robić. Według moich obliczeń w ten sposób "zaoszczedziłem" dobrze około 10.000zł.

Kazdy robi jak uważa, ja w tym widze oszczedność tym bardziej, ze nie moge sie rozliczyć z podatku.

...ja wszystkie materiały brałem na siebie od A-Z. Wiązary, dachówkę oraz wszystkie akcesoria sam "załatwiałem" w wiekszości w cenach netto.

Raz piszesz tak a jak Cie pytają co z ewentualna reklamacją to piszesz, że wiązary i dachówkę masz na fakturę. Trochę kręcisz:stirthepot:. Oby Ci się to czkawką nie odbiło:rolleyes:. Tak czy siak nie ma czym się chwalić na Forum:no:. Pozdrawiam.

Lubi pan cytować i wyrywać słowa z kontekstu :rolleyes:

Tak wiec to co najwazniejsze czyli na wiazary i dachówkę mam FV (bo to najdrozsze rzeczy) a pisząc "w wiekszośći" mam na myśli, łaty, kontrłaty, membrane, rynny, okno dachowe, gwoździe, wkręty, deski itp. (poprostu nie wymieniałem wszystkiego wcześniej) to było juz w cenie netto. Jakby nie było to jest wiekszość :)

Więc nic nie kręcę :stirthepot: poprostu kolejnym razem musze być bardziej dokładnym w tym co piszę.

Jesli komuś sie to odbije czkawka to jedynie mnie... so don't worry mate :) ale jakoś nie mam obaw o tą czkawkę :rolleyes:

A teraz zamknijmy ten temat. Amen

Serdecznie pozdrawiam

• 2 months później...

Podbijam temat.

Taka sytuacja:

Wiązary zamówione u Burkietowicza. Przywiezione i zdjęte dźwigiem na działce w piątek. Przez sobotę i niedzielę co rusz pada na nie deszcz. Czy mam się czym martwić???

Cholera nie po to zamawiałem więźbę suszoną komorowo żeby teraz na to deszcz napier...alał :mad:

Powinienem się tym martwić czy powierzchniowe zapadanie to nic strasznego..?

Z góry dzięki za odpowiedź.

;)

• 3 weeks później...

Witam

właśnie otrzymałem wycenę od firmy z Wrocławia

275m2 dachu kąt nachylenia dachu 40°, prosty dwuspadowy daszek plus ewentualnie lukarny oraz strop drewniany (chociaż po otrzymaniu wyceny to już nie wiem ...:)

Projekt FARGO LMBL04

cena konstrukcji 43 281 (i tu fajna adnotacja że cena zawiera wiązary dachowe wraz ze stężeniami) a dalej

7150 za montaż wiązarów dachowych...

i to są ceny netto nie zawierające kosztów dźwigu,murłaty ,foli i mocowań murłaty itd

śmiech na sali

dodam że podczas pierwszej rozmowy pan mówił ok kwocie ok 27,28 tys PLN netto

ja natomiast dodałem że jeżeli wycena przekroczy 30 tys to proszę nawet nie wysyłać bo nie będę zainteresowany

Firma Wiązary z Wrocławia

dla wtajemniczonych mam ten projekt mojegu dachu razem ze stropem w formacie rcv czyli RoofConviewer

co o tym sądzicie ?

projekt dachu.jpg

Edytowane przez michal1988

widzi pan jeżeli ja ustalam coś z kimś a później dostaję wycenę która odbiega trochę od rzeczywistości i naszych

wcześniejszych ustaleń to coś jest nie tak .

ale do rzeczy ,Prześledziłem cały temat i chyba żaden wątek nie dotyczył domu z poddaszem użytkowym ( a mnie właśnie taki interesuję czyli drewniany strop plus drewniana ściana kolankowa i konstrukcja dachu-więźba dachowa)

ostatnia wycena którą otrzymałem przy tarcicy 45mm opiewa na 36 tyś plus 7tyś za montaż co daje razem ok 43tys.PLN

tyle że przy tej drugiej opcji oczywiście bez lukarn tracę przy ścianie kolankowej 1,20 cm do wewnątrz a więc zmniejsza mi się kubatura

i moje pytanie generalnie do pana Andrzeja co pan o tym sądzi i czy miał pan do czynienia z tego typu konstrukcjami dla domów z poddaszem użytkowym

w załączniku przesyłam 2 screeny 2-óch różnych wersji tej konstrukcji

p.s od wielu konstruktorów z którymi rozmawiałem słyszałem że są to mocno naciągane konstrukcje

i że po prostu jedna firma bardzo restrykcyjnie podchodzi do tematu obciążeń inna trochę mniej...

chciałem tylko dodać że od kilku firm otrzymałem odmowę realizacji właśnie ze względu na parametry obciążeniowe tej konstrukcji

G7 60 mm.pdf

G7 45 mm.pdf

Dokładnie tak. Decydując się na wiązary na poddaszu użytkowym rezygnujesz z ich podstawowej zalety - oszczędności drewna z uwagi na wykratowania, umożliwiające zmniejszenie przekrojów belek.

Ilościowo drewno wyjdzie Ci jak przy tradycyjnej więźbie, a będzie droższe (fakt - że zwykle też lepsze).