grregg 06.04.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Mam pewien problem z bankiem i harmonogramem prac. Mój wspaniały kosztorysant wpisał "izolację" poddasza w transzy razem z pracami SSO. Okna, tynki, posadzki i instalacje są z kolei w transzy następnej. Czytając kosztorys "izolację" potraktowałem jako izolację przeciwwilgociową czyli membranę a w moim przypadku papę. Niestety bank izolacje poddasza traktuje jako ocieplenie poddasza co w sumie teraz dla mnie ma sens. Niestety nie mogę aneksować umowy z bankiem i muszę teraz wykonać "jakieś" ocieplenie poddasza. Docelowo chciałbym mieć 25 albo nawet 30cm wełny na poddaszu - 15cm pomiędzy krokwie i 10cm albo 15cm pod krokwiami. Wstępnie wymyśliłem taki plan:- układam teraz wełnę pomiędzy krokwie- na to jakąś "szczelną folię"- wykonuję prace mokre (lipiec, sierpień)- następnie suszę dom- jak tynki i posadzki przeschną to zrywam folię i wstawiam osuszacz do osuszenia wełny (sierpień, wrzesień)- po osuszeniu wełny dokładam kolejną warstwę Czy to ma sens? Wełna na pewno i tak nabierze wilgoci, czy da się ją skutecznie osuszyć? Czy po osuszeniu będzie nadal miała takie same właściwości izolacyjne? Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts