Adde 06.04.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Witam serdecznie Szanownych forumowiczów planuję w możliwie najkrótszym czasie dokonać zakupu i chciałbym poprosić o pomoc w wyborze okien, rolet, a nawet firm zajmujących się montażem. Ściany i dach już gotowe, a brak okien powoduje niepotrzebną przerwę w dalszych pracach Budżet na ten cel zaplanowany max 50tyś zł. Okien 13 sztuk całkowita ich powierzchnia to ok. 42 m2, a obwód ok. 96 m, w tym trzy okna balkonowe i jeden HS 3200/2500, wszystkie otwory okienne i balkonowe mają cofnięte nadproże ok. 8 cm. Okna są prostokątne i mają (poza HSem) w miarę standardowe wymiary, Jedno okno w stałym szkleniu. Na ścianach przewidziane 20 cm styropianu. (kolor okien: jeżeli drewno to kryjący antracyt bo cena dwustronnych jest drastycznie wyższa, jeżeli PVC to najchętniej wewnątrz biała okleina na zewnątrz antracyt a ostatecznie dwustronny antracyt) do tego tzw. ciepły montaż. Okna powinny być trzyszybowe na solidnym profilu, współczynnik przenikania ciepła całego okna poniżej Uw = 0,9 W/m2K-1, Rolety muszą być sterowane elektrycznie centralnie i dodatkowo przy każdej rolecie, w kolorze antracytowym. Nie ukrywam, że chciałbym, żeby wszystkim kompleksowo zajęła się jedna firma. Odwieczny dylemat drewno czy PVC niestety mnie nie ominął i wciąż nie jestem zdecydowany byłoby mi łatwiej gdyby nie konieczność malowania okien drewnianych co kilka lat (tu moje pytanie czy ktoś to robił i na przykład zmieniał kolor, a jeżeli tak jaki jest średni koszt takiej usługi???) Jeżeli chodzi o okna drewniane dostałem od znajomego mojego znajomego ofertę z ciepłym montażem za 34,5tys brutto (8%vat) na sośnie mikrowczepy (w systemie DJ 88) okucia MAKO, kolor kryjący, co wydaje mi się dobrą ofertą niestety cena z roletami w tej firmie wyraźnie przekracza budżet. Na okna PVC mam dwie lokalne wyceny na przyzwoite okna (MS tytanowe z energooszczędnymi dodatkami, a także na veka Alphaline 90 i Brugmann 6 komorowy)około 32-3 tyś (antracyt dwustronny, dwukolor w przypadku veki bez dopłat ms dopłata około 3-3.5 tys., Brugmann jeszcze wieksza ) rolety 21-22 tys. I tu znowu klapa bo firmy te nie mieszczą się w budżecie Firma zajmująca się tylko roletami zaproponowała mi cenę ok. 18.5 tyś ( do małej negocjacji) za rolety typ integro, ale niestety okien nie robią. Może Szanowni Forumowicze pomogą mi wybrać odpowiednie okna i rolety, a przy okazji znają godną polecenia firmę oferującą i profesjonalnie montującą zarówno dobre okna jak i rolety w przyzwoitych cenach?? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 06.04.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 nie myślałbym raczej bo inna firma robiła okna a jeszcze inna rolety bo przy większej kwocie masz szanse na lepszy rabat a jak coś będzie nie tak to będą na siebie zwalać! to że się nie mieścisz w budżecie to normalne,większość inwestorów tak ma.ostatnio wyceniałem okna do domku który ma powstać za rok bo klient chce wiedzieć ile go będzie wszystko kosztować i raczej cudem by było jak za rok kupi wszystko za tą samą cenę;pprofile dobre więc warto pomyśleć nad którymś i odgonić myśli tańszych okien by się zmieścić możesz zawsze doprowadzić zasilanie do rolet ale poczekać z kupnem silników w kilku roletach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 07.04.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Zobacz sobie ofertę producenta ze Zduńskiej Woli, link masz tutaj. Robią okna na profilach schuco. Mam trochę więcej powierzchni okien od Ciebie ale musiałam zrezygnowac z HS (w moim przypadku musi byc podział dużego okna na 3 części a HS wychodził na dwa) Wycena bardzo przyzwoita na pakiet 3 szybowy z U 0,5, z roletami wyszło u nas trochę ponad 40 tyś. z tym że moje okna są biale obustronnie. Maja genialne doradztwo i obsługę moim zdaniem warto tam zadzwonić i popytac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adde 07.04.2012 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Dziękuje, za linka tutli_putli niestety chyba ta firma nie robi rolet typu integro oczywiście zadzwonię tam po świętach i zapytam bo ze strony niewiele wynika w temacie rolet. Witek86 no właśnie nie trafiłem na firmę, która sprzedając okna jakoś szczególnie chętnie chciała dawać rabaty na rolety, które zwykle były znacznie droższe niż w firmie zajmującej się głównie roletami. Rozbijania zlecenia na dwa chciałbym uniknąć między innymi z powodów o których napisałeś, a silniki wolałbym nabyć od razu bo znając siebie wiem, że potem pewnie tego nie zrobię.. no i stoję w miejscu Przy okazji cały czas myślę co wybrać drewno czy PVC. Ten profil drewniany DJ88 chyba jest najbardziej "energooszczędny" z moich ofert. Ostatnio znajoma jak usłyszała moje rozterki, między innymi odnośnie zniechęcenia do malowania drewnianych okien, dotychczasową - według mnie - wadę zamieniła w zaletę i stwierdziła: "..super nie trzeba wymieniać okien żeby zmienić sobie kolor! Szkoda, że nie mam drewnianych.." także jak widać wszystko zależy od puntu widzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 07.04.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 U mnie będą rolety montowane warstwie ocieplenia nad oknem, ale schowane jednocześnie pod tynkiem, sterowane na pilota. Jeśli o takie Ci chodzi to firma, która podałam robi takie rolety. Do tego zrobią mi 4 szt rolety do wielkich okien o szerokości 3m bez dzielenia ich na dwie części tak jak proponowało większość firm. Koszt wszystkich rolet z montażem wyszedł ok 12 tyś + 350 za każdy silnik (u mnie będzie tylko 8 silników do największych okien) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaroll 10.04.2012 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Możesz sprawdzić ofertę firmy Krispol na okna i rolety, lub wyslij wymiary na [email protected] to sprawdzę ile to wszystko by kosztowało. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 10.04.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Do tego zrobią mi 4 szt rolety do wielkich okien o szerokości 3m bez dzielenia ich na dwie części tak jak proponowało większość firm. Koszt wszystkich rolet z montażem wyszedł ok 12 tyś + 350 za każdy silnik (u mnie będzie tylko 8 silników do największych okien) i nie zdziwiło cię że większość proponuje podział? 350zł za silnik masz na pilota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 10.04.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Sterowanie droga radiową (w większości firm cena za silnik oscyluje w tych granicach) Nie wiem czy mnie zdziwiło czy nie, nie zastanawiałam się nad tym aż tak bardzo. Osobiście bardziej odpowiada mi grubszy profil prowadnicy i jedna roleta bez podziałów. Witek86 jeśli masz coś do napisania to pisz całymi zdaniami i wyrażaj swoją myśl do końca a nie zdawkowymi odburknięciami. Nie jestem Duchem Św. i nie zamierzam się zastanawiać co masz na myśli. Natomiast jeśli nie masz nic sensownego do powiedzenia to może nie zaśmiecaj wątków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okna_drzwi_renowacje 15.04.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Jeśli jesteś nadal zainteresowany stolarką i roletami, proszę o kontakt na [email protected] spróbuję pomóc, przedstawię wycenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikorb 15.04.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 (edytowane) Ja bym też nie dzielił rolety ,wszyscy dzielą to oczywiste bo mają tylko na stanie pancerz PA39 pancerz PA45 wchodzi jeszcze w prowadnice standardowe 53mm lub PA52 i prowadnica 66mm dla tej szerokości będzie idealny ,problemem jest tylko powiększająca się puszka. Edytowane 15 Kwietnia 2012 przez sikorb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adde 18.04.2012 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Dziękuje bardzo, za odpowiedzi. Pomimo moich chęci, z uwagi na dobrą cenę wynegocjowaną z producentem okien drewnianych nie produkującym rolet , zamówienie niestety będzie rozbite. Zostały mi do zamówienia i montażu rolety - 15 sztuk + ewentualnie brama garażowa 5000/2250. Zainteresowanych zamówieniem (realizacja około 20 km od Katowic) prosiłbym o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts