Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

od czego zacząć, w jakiej kolejności ???- obecnie wydano warunki zabudowy..pomóżcie

nectar

Recommended Posts

witajcie,

jestem tu nowa, jakies pół roku temu zakupiłam działeczkę rolną w bardzo dobrej cenie:) 2300metrów - Kamionna gmina Łochów,(mazowieckie) działka jest na terenie Natura 2000, graniczy z ścianą lasu oraz sąsiadem.prąd na działce, woda miejska jest, pociągnie się od sąsiada , brak kanalizacji tylko, więc trzeba budować szambo.

na dzień dzisiejszy dostałam warunki zabudowy z pozwoleniem na budowę budynku mieszkalnego, z wyłączeniem gruntów klasy 3 z produkcji rolnej ( ale to jest automatyczne odrolnienie podczas projektu budowlanego)

Chciałabym postawić na tej działce dom z bali, skłaniam się ku technologii z pół bala.

ponieważ ten domek ma być tylko domkiem sezonowym i miejscem gdzie można się przespać, chciałabym jak najtaniej móc go wybudować.

prosiłabym Was abyście doradzili mi co dalej robić , w jakiej kolejności wziąć się za to wszystko.

czy najpierw znaleźć dobrego projektanta takiego domu? chciałabym żeby to była ktoś kto się zna na projektowaniu w drewnie, to ma być mały ale pakowny domek - max 60 użytkowej pow.

czy możecie polecić pracownię lub architekta który ogarnie powyższy temat?

zapewne potem trzeba będzie poszukać wykonawcy, pochodziłam trochę po forum szukając info na temat firm...

oczywiście, sa tu wymieniane takie jak

dom z bieszczad i inne z dalekich rejonów PL

znalazłam w Łochowie : Biernacki, ale nie znam opinii o jego budowach...:(

obawiam się że ekipa z daleka może być znacznie droższa niz lokalna, ze względu na ceny transportu , noclegów itp

dlatego prośba o rekomendacje dobrych i tanich firm z mazowsza które specjalizują się z technologii drewnianej

a może znacie np taką która zrobi to wszytsko od A do Z

tj, zrobi projekt, fundamenty i postawi pod klucz???

będę wdzięczna za pomocne opinie

pozdrawiam

Ilona

No nikt nie chce pomóc, a Ilona tak się rozpisała, że grzechem będzie choć troszkę nie napisać.

Od czego tu zacząć?

Od znalezienia wykonawcy, który zbuduje dla Ciebie dom. Myślisz o płazach, to szukaj takiego, który zrobi z sezonowanych i droższych płazów. Najpierw wykonawca a potem projekt. Należy z wykonawcą porozmawiać nawet przez @, o jaki dom chodzi - przez wysyłanie przykładowych projektów z sieci do niego.

Piszesz tanio, a co oznacza tanio: 50tys? 100tys? Itd.

Wg mnie taniej jest zbudować z okrągłych i nie sezonowanych bali, coś na wzór mojej „chatki”, ale każdy ma swoje gusta i za takim czymś nie będzie przepadał..

Pod klucz? Czyli dłuższe kwaterowanie wykonawców, bo w 90% będą z pewnej odległości od Ciebie i nie będą codziennie przyjeżdżać.

Są i sprawy administracyjne, jak wydzielenie miejsca pod budowę, obrys domu na ziemi - mapa, pozwolenie, szukanie kredytu, jak nie masz środków itd.

Pozdrawiam

W Urzucie (mazowieckie) jest wioska domów modelowych, myślę że warto się przejechać, porozmawiać i zobaczyć co tam ludkowie oferują. Kosztami transportu i zakwaterowania specjalnie bym się aż tak nie przejmował, ważniejsza jest chyba jakość wykonania.

W szkielecie też można ładny letniskowiec zrobić: http://eco-house.net.pl/o,3,pl,ecohouse_i.html.