michaił 06.04.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Witam, mam prośbę o poradę w następującej sprawie: jestem w trakcie budowy domu (aktualnie w stanie surowym zamkniętym). Dom został postawiony zgodnie z planami, które przewidywały zastosowanie systemu kominowego Schiedel 160 mm co też zostało uczynione. I teraz pojawił się problem gdyż chciałem zamontować kominek z PW. Jak łatwo się domyślić chodzi o średnicę czopucha która dla kominków o mocy ok 18 KW (z obliczeń wychodzi, że taka realnie jest potrzebna na "moje" 165 m2) wynosi co najmniej 180 mm. Niestety wyszło, że buduję pierwszy do i pewnych rzeczy nie przewidziałem (ani nikt inny za mnie tego nie zrobił) Z innych ważnych parametrów - komin jest dość wysoki (9 m) zatem ciąg powinien być nie najgorszy, dom usytuowany na terenie płaskim z rzadką zabudową (w zasadzie od 1 strony mam sąsiada w tej samej linii zabudowy, z pozostałych pustka) No i teraz zastanawiam się jak wybrnąć z całej sytuacji. Do głowy przychodzą mi 3 rozwiązania:1) zastosować reduktor średnicy - rozwiązanie najbardziej preferowane tyle, że pytanie jest takie: Czy ciąg będzie wsytarczający?2) zakupić kominek: EdilKamin IRDO 30 czyli jedyny jaki znalazłem z PW i czopuchem o średnicy 160 mm. Problemem jest jednak jego nie wielka moc i generalnie brak opinii użytkowników o nim3) Zrezygnować z PW (rozwiązanie najmniej preferowane) Zasięgałęm opinii fachowców i zdania są podzieloneProsiłbym zatem o jakieś porady które ułątwiłby podjęcie decyzji...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 06.04.2012 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Musisz sprawę dokładnie przemyśleć, no i skonsultować z osobami mającymi realne doświadczenie.Aby wejść w ceramiczny komin (trójnik) trzeba zredukować do fi 150 mm (140 mm?) rurę przyłączeniową z wkładu kominkowego. To najprostrze i najczęściej stosowane rozwiązanie. Są takie sytuacje realnie i bezproblemowo działające. Piszę na podstawie własnych doświadczeń wykonawczych.Wkłady z płaszczem wodnym o mocach 18 i 22 kw z średnicami czopucha 180 mm z mojej oferty, instalowaliśmy do takich kominów i jest OK.UKŁADY DZIAŁAJĄ PRAWIDŁOWO, cokolwiek, ktokolwiek by tu napisał. Oczywiście dodam, że mam w ofercie wkłady z płaszczem wodnym z czopuchem 150 mm, są to wkłady z szybą prostą, lub pryzmatyczną o mocy nominalnej 10 KW. Pozdrawiam Świątecznie Dodam jeszcze, że wkładu o którym piszesz nie znam, nie widziałem na oczy. Gdyż nie mam takiej potrzeby. Edytowane 7 Kwietnia 2012 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 06.04.2012 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Witam, mam prośbę o poradę w następującej sprawie: jestem w trakcie budowy domu (aktualnie w stanie surowym zamkniętym). Dom został postawiony zgodnie z planami, które przewidywały zastosowanie systemu kominowego Schiedel 160 mm co też zostało uczynione. I teraz pojawił się problem gdyż chciałem zamontować kominek z PW. Jak łatwo się domyślić chodzi o średnicę czopucha która dla kominków o mocy ok 18 KW (z obliczeń wychodzi, że taka realnie jest potrzebna na "moje" 165 m2) wynosi co najmniej 180 mm. Niestety wyszło, że buduję pierwszy do i pewnych rzeczy nie przewidziałem (ani nikt inny za mnie tego nie zrobił) Z innych ważnych parametrów - komin jest dość wysoki (9 m) zatem ciąg powinien być nie najgorszy, dom usytuowany na terenie płaskim z rzadką zabudową (w zasadzie od 1 strony mam sąsiada w tej samej linii zabudowy, z pozostałych pustka) No i teraz zastanawiam się jak wybrnąć z całej sytuacji. Do głowy przychodzą mi 3 rozwiązania: 1) zastosować reduktor średnicy - rozwiązanie najbardziej preferowane tyle, że pytanie jest takie: Czy ciąg będzie wsytarczający? 2) zakupić kominek: EdilKamin IRDO 30 czyli jedyny jaki znalazłem z PW i czopuchem o średnicy 160 mm. Problemem jest jednak jego nie wielka moc i generalnie brak opinii użytkowników o nim 3) Zrezygnować z PW (rozwiązanie najmniej preferowane) Zasięgałęm opinii fachowców i zdania są podzielone Prosiłbym zatem o jakieś porady które ułątwiłby podjęcie decyzji... Pozdrawiam ad1 Nie stosuj reduktora! Po cholerę . Schiedel ma w swojej ofercie adaptery zakładane na zewnątrz krućca i obędzie się bez redukcji. Przy podanych przez Ciebię parametrach komina nie widzę żadnych problemów, ale zawsze możesz skonsultować to z producentem, np. pytając o wymagane do tego wkładu podciśnienie ( o ile będzie wiedział co to takiego ) , a to łatwo zmierzyć. pzdr. ps. wypociny mundrego , który zna dwóch producentów na krzyż pozostawię bez komentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 07.04.2012 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 (edytowane) ps. wypociny mundrego , który zna dwóch producentów na krzyż pozostawię bez komentarza. Bader totalnie pomyliłeś się. MUNDRY zna aktualnie jednego producenta wkładów. Powtarzam: jednego producenta. Nie ma, potrzeby, ani czasu, poznawać innych producentów, mimo że różni producenci chcą poznać mnie abym wprowadził ich produkty do swojej oferty. Edytowane 7 Kwietnia 2012 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.04.2012 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Adapter o którym pisze Bader, to krok milowy w kwestii ochronykominów systemowych. Wszelkie wpychane do środka ceramicznych trójników przyłączeniowych redukcje stalowe, prędzej czy późniejskutkują pękaniem ceramiki. Przyczyna tkwi w utwardzaniu się sznura pod wpływem temperatury. Sznurem owija się redukcję i ma on amortyzowaćstyk stali z ceramiką. Z biegiem czasu jego właściwości elastyczne zanikają.Jest to z reguły jeden sezon grzewczy. Stal pod wpływem temperatury rozszerza się bardziej i szybciej, więc umieszczona na zewnątrz, nie jest wstanie zaszkodzić kominowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 07.04.2012 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 (edytowane) Ponoć takim jednym z wielu krokiem milowym jest oferta (produkcja) kominów systemowych ceramicznych. Ktoś gdzieś opisywał swoje doświadczenia i spostrzeżenia w tym temacie, ale może te spostrzeżenia się zmieniły.Chodziło głównie o ich zastosowanie do wkładów kominkowych. To samo zapewne będzie dotyczyło rewelacyjnych "adapterów" systemowych do podłączeń rur dolotowych z wkładu na zewnątrz rur ceramicznych kominów systemowych. Rózne są podejścia podłączeń, potem wynikają różne działania sił spowodowanych rozszerzalnością metalu. Rozszerzalnością po obwodzie, ale również wzdłuż. No i tak w nawiasie nawiązania, praktycznie każdą rurę stalową doprowadzającą można zamontoważ na, bez jakowyś systemowych adapterów, wykorzystując szeroką ofertę redukcji metalowych dostępnych za niewielkie pieniądze. Warto tu dodać sprawę sznurów, ich jakości i właściwego doporu. Biorąc po uwagę temperaturę pracy, elastyczność i jakość. Doskonale to można sprawdzić i zweryfikować dobór obsrwując przykładowo sznury do uszczelnień drzwi dostępowych do kotłów CO ogrzewania. Panują tam dużo większe temperatury, a więc weryfikacja będzie solidna i właściwa.Ponoć gdzieś tam są sznury "tanie" ale według mnie przykładowo nawet oszczędność 10-20 zł na metrze jest kompletnie niezasadna. Zresztą sznur jest jednym z wielu materiałów możliwych do zastosowania w tej sytuacji. Edytowane 7 Kwietnia 2012 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michaił 07.04.2012 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Witam Ponownie, Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Zainteresował mnie adapter, o którym pisze Bader. Wpisałem frazę do wyszukiwarki i przyznam się, że mam problem z przesianiem informacji czyt. dobraniem konkretnego rozwiązania. Czy mógłbym prosić o małą pomoc najlepiej nazwa produktu lub link?Gwoli sprecyzowania dodam, że mam system Rondo Plus... Poza tym pomiar podciśnienia w kominie też wydaje się być dobrym pomysłem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 07.04.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Witam Ponownie, Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Zainteresował mnie adapter, o którym pisze Bader. Wpisałem frazę do wyszukiwarki i przyznam się, że mam problem z przesianiem informacji czyt. dobraniem konkretnego rozwiązania. Czy mógłbym prosić o małą pomoc najlepiej nazwa produktu lub link? Gwoli sprecyzowania dodam, że mam system Rondo Plus... Poza tym pomiar podciśnienia w kominie też wydaje się być dobrym pomysłem Pozdrawiam Masz rację. Produkt jest wyjątkowo źle opisany. Znajdziesz go w instrukcji montażu http://www.schiedel.pl/uploads/media/IM_Schiedel_RONDO_PLUS.pdf ( małe zdjęcie po prawej stronie). Możesz zamówić ten element np. u sprzedawcy , który dostarczył Ci komin . Innym , ciekawym rozwiązaniem jest adapter do kominów ceramicznych firmy Poujoulat, montowany wewnątrz króćca lecz nieprzenoszący naprężeń na ceramikę Znawca jednego producenta , jak sądzę i tak go nie widział ( gdyż nie miał takiej potrzeby ) pzdr. ps. nie lubię kominów systemowych , gdyż po rozgrzaniu wielokrotnie wzrasta w nich podciśnienie i zawszę mam dodatkową zabawę z "szybrem" aby wkład miał dobrą regulacje procesu spalania. W zw. z tym Twoje obawy są raczej przesadzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 07.04.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Masz racje BADER nie widziałem, nie słyszałem, ani nie czułem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 07.04.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Masz racje BADER nie widziałem, nie słyszałem, ani nie czułem. Współczuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts