cziczu 06.04.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 wylaliśmy ściany fundamentowe i poziom tych ścian w niektórych miejscach różni się o 5 cm tzn. jakby beton się zapadł w niektórych miejscach,tak jakby beton został nierównomiernie rozprowadzony, góra fundamentów nie jest idealnie równa, wydawało mi się, że powinno to być równe gdyż jest to podstawa ścian i na tym będzie się kładło pustak,ekipa twierdzi że to nic istotnego jednak mnie to nie przekonuje i trochę martwi, wizualnie nie wygląda to najlepiej, czy to problem jedynie wizualny czy mogą przez to pojawić się problemy z technologią związane z konstrukcją budynkuprzeszukałam wiele wątków ale nie mogę nigdzie natrafić na podobny problem, proszę o radę co sądzicie na ten temat, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 06.04.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 A byłeś przy wylewaniu? Może zrobili go po prostu nierówno? Bo jak się zapadł to albo nie zawibrowali betonu albo porobili jakieś dziury jak kopali fundamenty. Z trojga złego to już lepiej jak by zrobili go nierówno, bo wyrównają zaprawą. Ale medalowej ekipy nie masz jak im się taki zonk przytrafił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cziczu 06.04.2012 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Byłam przy wylewaniu,wyglądało to tak,stopa 60x40ława 30cm,i na końcu wylewamy ściane w szalunku,wyglądało to solidnie ładnie zaszałowane i zazbrojone, wszystko szło bdb,tylko z betonem się spóżnili o jakieś 3 godz.i przy rozprowadzaniu betonu zrobiło się ciemnawo ,twierdzą ze z tąd te nierówności wyszły po rozszałowaniu.W pionie ściany wyglądają niemal idealnie prosto i spoiście tylko ta góra troche nie taka.Pytałem kier.bud. i powiedział że nie mam się czym martwić,ale poprzez moją słabą wiedzę w tej dziedzinie wolę się upewnić i spać spokojnie albo podjąć jakieś kroki w związku z tą nierównością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 07.04.2012 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 jak nieładnie wygląda, to nadbij trochę szalunek i zrób wieniec zapewne zgodnie z dzisiejszą modą dom i tak jest "utopiony"pewnie te trochę wyżej to nawet będzie lepiej... tym razem rano... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 07.04.2012 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 moim zdaniem nie ma się czym przejmowaćpołożą grubszą spoinę pod pierwszą warstwę i będzie ok.A pewnie nawet raczej stanie się tak, że wyrównają przy zalewaniu chudziaka. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cziczu 07.04.2012 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Dzięki za pocieszające słowa,mam nadzieje że będzie ok.Majster przyznał że nie najlepiej to wyszło ale zapewnił że nie jest to powód do moich zmartwień.Więc myślę że wzią sobie do serca moje niezadowolenie i więcej fuszerki nie zobaczę bo przecież to dopiero początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 07.04.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Byłam przy wylewaniu,wyglądało to tak, stopa 60x40 ława 30cm, i na końcu wylewamy ściane w szalunku,wyglądało to solidnie ładnie zaszałowane i zazbrojone, wszystko szło bdb,tylko z betonem się spóżnili o jakieś 3 godz.i przy rozprowadzaniu betonu zrobiło się ciemnawo ,twierdzą ze z tąd te nierówności wyszły po rozszałowaniu.W pionie ściany wyglądają niemal idealnie prosto i spoiście tylko ta góra troche nie taka.Pytałem kier.bud. i powiedział że nie mam się czym martwić,ale poprzez moją słabą wiedzę w tej dziedzinie wolę się upewnić i spać spokojnie albo podjąć jakieś kroki w związku z tą nierównością. W betoniarniach to norma u nas też beton się spóźnił tylko że miał być rano to nie zdążyło się ściemnić. Jak ich opier...łem to współwłaściciel skwitował to tak ''...przecież to k...a nie piekarnia'' Już nie skożystam z ich usług a i nie chcieli mi wystawić faktury na transport ani gruchę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.04.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 moim zdaniem nie ma się czym przejmować położą grubszą spoinę pod pierwszą warstwę i będzie ok. A pewnie nawet raczej stanie się tak, że wyrównają przy zalewaniu chudziaka. pzdr Co Kolega chce wyrównywać przy zalewaniu chudziaka ?? fundamnet ?? a przepraszam chudziak wylewny będzie z B20-B25 ??? Czy może Kolega myśli że fundament jak chudziak można wylewać z B10-B15 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cziczu 07.04.2012 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 (edytowane) Dodaję kilka zdjęć poglądowych jak to wygląda i z czym związany jest mój niepokój;proszę się nie sugerować szalunkami-nie są w poziomie,największa nierówność to 5 cm w jednym miejscu(3,4 zdjęcie) Edytowane 7 Kwietnia 2012 przez cziczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.04.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 A czy ty wogóle miałeś wypoziomowany planowany poziom wylewania fundamentów czy tylko na tzw oko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cziczu 07.04.2012 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Poziomowanie polegało na rozciągnięciu sznurków i nabiciu gwożdzi do szalunków-lanie do gwożdzi(ekipa trzeżwa,ani piwka)ale wyszło jak wyszło,w ciemności i w szalunku wyglądało to ok.ale nazajutrz trochę gorzej.nie wiem tylko czy to dopuszczalny odchył od poziomu i czy można wyprowadzić pierwszą warstwą ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.04.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 A co pójdzie na ściany ? Jedną warswą 5cm cięzko wyprowadzić. Na 2-3 fugach idzie to wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cziczu 07.04.2012 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 P+W 25 Porotherm-może trzeba zastosować coś innego na początek,aby wyprowadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.04.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Możesz pomysleć o podwyższeniu poziomu 0 i wyrównaniu fundamentu poprzez wylanie wieńca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cziczu 07.04.2012 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Szlak mnie trafia że z prostej rzeczy zrobił się taki problem który nie powinien mieć miejsca.jak wpadne we wtorek na plac budowy to będzie się działo.Ale trudno mleko się wylało,a raczej beton i trzeba pomyśleć nad rozwiązaniem tego marasu.Mam nadzieję że majstry podadzą jakieś racjonalne wyjście z sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 07.04.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 (edytowane) . Edytowane 7 Kwietnia 2012 przez m4rsh4ll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.04.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Szlak mnie trafia że z prostej rzeczy zrobił się taki problem który nie powinien mieć miejsca.jak wpadne we wtorek na plac budowy to będzie się działo.Ale trudno mleko się wylało,a raczej beton i trzeba pomyśleć nad rozwiązaniem tego marasu.Mam nadzieję że majstry podadzą jakieś racjonalne wyjście z sytuacji. A co na to wszystko kierownik budowy , jakieś propozycje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.04.2012 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 jak budujesz z takiego materiału nie musisz się martwić o poziomy kierownik budowy i majster wiedzą co robią. można dużo więcej wyciągnąć niż 5cm... Jasne że kierownik i majster wiedzą co robią ( byle jak ). Pozotaje Ci tylko życzyć podobnych wykonawców i kierownika dla których 5 cm w tą lub w tamtą to wsio ryba ( ,,durnemu'' inwestorowi wmówi się że tak może być i nic się nie stało ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.04.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 To nie tajemnica jestem chirurgiem. A Kolega czym sie zajmuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.04.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Drogi rafał2011 to że wychowałeś się na budowie nie świadczy jeszcze o twojej fachowości, w tej sprawie o twoich umiejętnościach mogą swiadczyc domy i inne budynki które zbudowałeś i ich użytkownicy, którzy są zadowoleni z ich użytkowania ( tak jak o moich umiętniościach świadcza chorzy którym pomogłem wrócić do zdrowia ). Ale to o czym napisąłeś nie ma nic wspólnego z fachowością i będę się upierał że wylanie ław z dokładnością do 5 cm jest zwykłą fuszerką .Wiem że można to zgubić tak jak to napisłeś w 2-3 warstwach porothermu ale partacz zawsze pozostanie partaczem. Osbiście pilnowąłem wylewania ław i budowy fundamntów z bloczka i następnie dokładnego wypoziomowania 1 warstwy muru ( u mnie był to isomur ) gdyż cały dom mam pobudowany z porothermu dry-fix na kleju poliuretonowym, gdzie nie ma fug poziomych. Róznica w obrebie kwadratu 13x26 metrow ( bliżniak ) na wysokości 7,5 metra nie przekraczała 0,5 cm ( sprawdzane na bieżąco w trakcie budowy poziomią laserową i niwelatorem ). Więc proszę nie broń pseudofachowców bo nie warto . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts