Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy mam problem z fundamentem?czy należy się tym martwić?

cziczu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myśle że ma się lepiej niż budowlanka :p a mówiąc serio jeśli masz podjerzenie złamania to możesz otrzymac skierownie do chirurga traumatologa czyli ortopedy . Ja jestem chirurgiem ogólnym.

Ps A powiedz mi czy gdyby załozyciel wątku planował budowę z ytonga lub porothermu na zaprawę ciepłochronną lub cienkospoinową np. PTH profi lib dry fix, albo chciał położyć jako pierwszą warstwę isomur lub novomur to też byś pisał nic sie nie stało ??.

W pewnych sytuacjach np. wysoki poziom wód gruntowych możliwe jest wykonanie wieńca i podniesienie poziomu 0 z obsypaniem budynku.

Może trochę merytorycznie odpowiesz jak wyobrażasz sobie szczelne połączenie hydroizolacji poziomej z pionową na nierówno wylanym fundamnecie ( którą to nierównośc będziesz gubił na 2-3 fugach muru z porotermu ) Jestem strasznie ciekawy. Czekam ale bez inwektyw prosze, bo też mogę być troszkę niegrzeczny a nie chcę ( w końcu są Swięta ).

Drodzy forumowicze!Dziękuje za zainteresowanie moim wątkiem.Ja chciałam się tylko upewnić że majster który dobrze wie że jest błąd, chce go naprawić w poprawny sposób,a nie wciska mi dalszej fuszerki.Sądząc po waszych wypowiedziach można to wyprowadzić na pustakach i będzie ok.

Łopatologicznie , na krzywo wylany fundament kładziesz hydroizolację ( papę lub folię cjoc to piersze zdecydowanie lepiej ), następnie murujsz mur na którym gubisz nieorwności fundamnetu. Jak chcesz szczelnie połączyć hydroizolację pionową na zewnętrznej ścianie fundamnetu z hydroizolacją leżącą pod porohermem która jest jak fale Dunaju ). Jeszze większy problem - wylewasz chudziaka do jakiego poziomu ??? dolnej krwedzi nierównego fundamnetu czy 5 cm wyzej do górnej krawedzi ??? jak chcesz szczelnie połaczyć hydroizolację chudziaka z hydroizolacją pod murami z porotermu.PS Tylko poprszę konkret a nie banał, bo stwierdzę, że lepiej nie dyskutować z idiotą bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadzeniem.

Drogi rafale2011 to najdobitniej pokazuje iż: od takich budowlanców i ich merytorycznej wiedzy zachowaj nas Panie, od partaczy dla których 5cm w tą czy tamtą nie ma znaczenia - zachowaj nas Panie, od dyskutantów którzy potrafią czynić tylko wycieczki osobiste a z wiedzą krucho - wybaw nas Panie. AMEN

tak przy drugiej/trzeciej warstwie powinno być już oki.

Izolacja normalnie na fundament.

JAK POŁĄCZYSZ HYDROIZOLACJE POD MUREM Z PORTHERMU Z HYDROIZOLACJA CHUDZIAKA ( do jakiego poziomu fundamentu zalecasz wylanie chudziaka - dolnej czy górnej krawędzi - tylko 5 cm róznicy - czy też proponujesz wylanie chudziaka w rytmie ( kształcie ) walca ,,Nad pieknym, modrym Dunajem'' ).

Nic, zupełnie nic, tylko inwektywy Nie jesteś w stanie mnie obrazić , niestety podobnie jak nic merytorycznego z twoich odpowiedzi nie wynika.

Powtarzam przy tak nieówno wylanym fundamnecie może być problem z wykoaniem szczelnego połaczenia hydroiziolacji pionowej z poziomą ( na zewnąrz ) - co może skutkować zawilgoceniem muru - zwłąsza przy tak nasiąkliwym materiale jak ceramika poryzowana czyli poroterm, jak i również problematyczne jest prawidłowe połaczenie hydroizolacji chudziaka z hydroizolacją pod porothermem, która będzie mocno nierówna ), jeżeli wylejesz chudziak do górnej krawędzi nierównego fundamentu to w niektórych miejsach będzie się on bezposrednio kontaktował z chudziakiem co również grozi podciąganiem wilgoci przez porotherm, jesli zaś wylejsz do dolnej krawędzi to część fundamnetu poniżej położonej hydroizolacji poziomej będzie się stykać bezpośrednio z porothermem co skutkuje jak wyżej.

Ocenie forumowiczów pozostawiam poziom wiedzy merytorycznej nedznego chiruga co to jeden dom zbudował ( nieprawda bo dopiero buduje ) i WIELKIEGO BUDOWLAŃCA Rafała2011.

powiem tylko że jesteś bardzo pedantyczny, chociasz na budowie nie o to chodzi ważne aby efekt końcowy był zadowalający.

Ok jestem ale buduję dom na pograniczu niskoenergetycznego i pasywnego . Jako pierwszą warstwę do odcięcia mostka cieplnego fundament - mur nośny użyłem isomuru, fundament z zewnątrz ociepliłem 20cm XPS a od środka 10 cm XPS . Hydroizolacja systemowa Icopala ( pomimo braku piwnicy trudne warunki geologiczne - do 1,5 m glina i piaski iłowe ).

Nie, poziomą na fundamencie zrobiłem z Icopla papa fundamet szybki profil SBS wczesniej pozmarowane siplast primerem , pionowa to sipalst primer i siplast fundament szybka izolacja 2x ( na ścianę wymurowaną z bloczka i zrapowaną ), hydroizoalacja chudziaka to siplast primer i papa fundament szybki profil SBS - z wywinięciem na sciany do 20 cm - tymi rękami robiona - ok 300 m2 - bliźniak . Pod wylewka mam 20 cm styro parking standart.

Z zewnątrz przyklejony icodren i położony drenaż na wysokości ławy fundamentowej - perforowana rura owinięta geowłokniną w drobnym żwirze zakrytym geowłokniną. Chudziak zdylatowany od fundamentu 2cm styroduru.

Ps Dalej twierdzisz ze nie mam pojęcia o budowaniu :no: