Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy mam problem z fundamentem?czy należy się tym martwić?

cziczu

Recommended Posts

tylko trzeba wyliczyć czy to wszystko co zrobiłeś ma sens, wiadomo zrobiłeś to masz, lepiej dmuchać na zimne.

pytanie czy warto tak izolować fundament?

Budujesz dom niskoenergetyczny ogrzewany prądem lub PC - warto , budujesz tanio i ogrzewasz ecogroszkiem może na razie nie warto - jak na nas wymuszą ( czytaj UE ) uwolnienie cen energii i dopłaty za emisję CO2 zacznie się opłacać - a odkopanie i dołożenie ocieplenia tanie nie będzie.

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziekuję za troskę ale działówki tez mam na isomurach i zakotwienie lanych schodów ( ktore w normalnych warunkach też stanowią istotny mostek cieplny ) jest także na isomurze. Co wiecej płyte balkonową mam na isocorbie ( też odcięcie mostka ), a scianę jak i fundament mam 3 warstwowa. Nie martw sie również o połączenie ocieplenia sciany z ociepleniem połaci jest i to ponadstandardowe. Okna i drzwi są zamontowane w warstwie ocieplenia. A co wiecej brama garażowa również. Tudzież kilka moich pomyśłow likwidacji mostków cieplnych w zwiazku z użyciem elewacji klinkierowej ( np . start ze stropu - w części budynku piętro jest mniejsze niż parter ) itp itd, niestety poziom budonictwa niskoenergetycznego ( i wiedza budowlańców na ten temat ) jest w Polsce bardzo nikła.

Nic bardziej błednego powiedz mi jaka jest zdolność akumulacji ciepła przez kanadyjczyka ( podpowiem - prawie zerowa ), co się stanie w zimie w razie awrii ogrzewania - po kilku godzinach masz w domu lodówke, co się stanie latem gdy kanadyjczyk się nagrzeje ( a bez rolet zewnetrznych na oknach i dobrej izolacji nastąpi to szybko ) to bez klimy możesz mieć saunę.

U mnie pomimo braku instalacji grzewczej - dom w stanie surowym zamkniętym - przy okazyjnym grzaniu 2-4 h co 2 dni grzałką 1-2 KW przy niedokończonej izolacji poddasza - tylko międzykrokwiowe, w największe mrozy przy -25 C w srodku było -1- 0 C - co jest zasługą z jednej strony dobrej izolaji z drugiej duzej bezwładności i akumulacji budynku .

Obydwaj odbiegliśmy nieco od tematu. Reasumując błąd budowlanców przy wylaniu fundamentów można naprawić w zaproponowany przez Ciebie sposób ( tj wyrównanie na 2-3 fugach porothermu ) co jest niewątpliwie prostrze i tańsze niż wylanie wieńsca. Niestety będzie to skutkowało trudnością w wykonaniu priawidłowo połacznia hydroizolacji poziomej z pionową oraz z hydroizalacją chudziaka, także dylatacja chudziaka od fundamentu bedzie utrudniona. Co więcej wylanie chudziaka w sposób zaproponowny przez Ciebie bedzie skutkowac większą utratą cipła przez sciany do fundamntów- chociaz mozna temu zapobiec zwiększając grubość planowanej termoizolacji podłogii o te nieszczesne 5 cm. Wot i wsio.

No cóż ale to ,,Ja - inwestor '' będę w tym mieszkał co ,,Ty - budowlaniec'' mi zbudujesz i Ja bedę płacił rachunki ( niestety z roku na rok wyższe ). A wniosek jest prosty schrzaniona hydro czy termoizolacja to wyższe koszty za ogrzewanie i nie tylko. Kontrola podstwą zaufania. Wiem, wiem jestem upierdliwy i dokładny ( ale dla pacjentów to chyba dobrze - nie :rolleyes: ).

Panowie!Rozumiem że jest do dupy ale można to naprawić.Jak najlepiej w tym przypadku postąpić?Co zrobić z tą izolacją (jak ją wykonać)żeby nie było problemów?Nie ma się co rozczulać,wszyscy wiemy że nie jest to wykonane dobrze ale Ja nadal nie wiem jakie konkretne kroki podjąć żeby naprawić to w maksymalnie możliwy sposób.Dodam że mamy grunt gliniasty i chcemy robić drenacje.

Reasumując błąd budowlanców przy wylaniu fundamentów można naprawić w zaproponowany przez Ciebie sposób ( tj wyrównanie na 2-3 fugach porothermu ) co jest niewątpliwie prostrze i tańsze niż wylanie wieńsca. Niestety będzie to skutkowało trudnością w wykonaniu priawidłowo połacznia hydroizolacji poziomej z pionową oraz z hydroizalacją chudziaka, także dylatacja chudziaka od fundamentu bedzie utrudniona. Co więcej wylanie chudziaka w sposób zaproponowny przez Ciebie bedzie skutkowac większą utratą cipła przez sciany do fundamntów- chociaz mozna temu zapobiec zwiększając grubość planowanej termoizolacji podłogii o te nieszczesne 5 cm. Wot i wsio

Moją odpowiedź masz podaną kilka postów wcześniej. Jeżeli nie będziesz się upirał przy porządnym dylatowaniu chudziaka od fundamentu ( niektórzy wogóle tego nie robią ) to dasz radę to naprawić tak jak to napisałem. Jeżeli możesz podnieść teren i poziom 0 to wylej wieniec ok. 20 cm ( tym razem równo ) - chociaż niewątpliwie będzie to droższe.

Bardzo wkurzają mnie takie osobiste kłótnie, jednak pierwszy raz usłyszałem o jakimś mostku termicznym, który się tworzy ze względu na źle wypoziomowany fundament.. Myślałem że się wylewa nad piaskiem beton z dylatowany styropianem od fundamentu i folie łączy się z papą jakimś lepikiem.

Nie wiedziałem że te 5 cm może stworzyć jakiś mostek termiczny. Ile przez taki mostek traci się ciepła i gdzie można poczytać o takich mostkach, może ktoś zna jakaś dobra literaturę..

Dokładnie się nie zagłębiałem jeszcze w ten temat. Nie wiem czy nawet folie z papą można łączyć.. Jeszcze o tym nie czytałem.

Natomiast nie wydawało mi się do tej pory problemem np. coś takiego że papa leży niżej na fundamencie od podłogi a podłoga jest nieco wyniesiona ponad fundament, skoro szczelność izolacji występuje, z drugiej strony jeśli podłoga jest nieco niżej niż fundament w niecce, skoro znowuż występuje szczelność.

Widziałem gdzieś rysunki na których folia była odgięta do góry. Czyli izolacje podłogi i fundamentów nie były równo ułożone.

Czytałem że lepiej tak nie robić, ale jeśli się zrobi to dobrze to nie ma to znaczenia..

Jeśli wiesz jak się łączy np folie z fundamentu z folią z folia z podłogi lub papę z folią to proszę mi napisać.

Ja przy nierównym wylaniu fundamentu nie potrafię tego dobrze wykonać ( ale nie wykluczam że można choć tanie to nie będzie ). Przy równym wylaniu chudziaka z fundamntem jest to proste robisz zakład kładąc izolację na fundamencie i wchodzisz na chudziaka- potem po wymurowaniu scian kładziesz izolację na chudziaku z wywinięciem na ściany i jest OK> Nie słuchaj budowlanców dla których 5 cm w tą czy w tamtą nie robi róznicy - TY za to płacisz i możesz wymagac aby robiono to dobrze - chociaż drobne wpadki przy budowie są nieuniknione - no chyba że masz pojęcie o ty mco robią twoi budolańcy i możesz być na budowie nonstop .

Reasumując błąd budowlanców przy wylaniu fundamentów można naprawić w zaproponowany przez Ciebie sposób ( tj wyrównanie na 2-3 fugach porothermu ) co jest niewątpliwie prostrze i tańsze niż wylanie wieńsca. Niestety będzie to skutkowało trudnością w wykonaniu priawidłowo połacznia hydroizolacji poziomej z pionową oraz z hydroizalacją chudziaka, także dylatacja chudziaka od fundamentu bedzie utrudniona. Co więcej wylanie chudziaka w sposób zaproponowny przez Ciebie bedzie skutkowac większą utratą cipła przez sciany do fundamntów- chociaz mozna temu zapobiec zwiększając grubość planowanej termoizolacji podłogii o te nieszczesne 5 cm. Wot i wsio

Moją odpowiedź masz podaną kilka postów wcześniej. Jeżeli nie będziesz się upirał przy porządnym dylatowaniu chudziaka od fundamentu ( niektórzy wogóle tego nie robią ) to dasz radę to naprawić tak jak to napisałem. Jeżeli możesz podnieść teren i poziom 0 to wylej wieniec ok. 20 cm ( tym razem równo ) - chociaż niewątpliwie będzie to droższe.

Witam ponownie! Podjęliśmy decyzję-wylewamy wieniec! nie tylko celem wyrównania, ale celem podniesienia poziomu 0- właśnie o te 20cm.Tym sposobem załatwimy dwie niepokojące nas sprawy,i po problemie.mam tylko pytanie czy tenże wieniec musi być zazbrojony czy też nie koniecznie?Dodam że w górnej części wylanej ściany fundamentowej jest zbrojenie.

Oczywiście że zazbojony. No to się rafał 2011 załamie ( jak mogłeś posłuchać min rady chiruga co się na budowaniu nie zna, zamiast śiatłego budlownca ).

PS Tym razem przypilnuj ekipę i betoniarnię - żadnej fuszrki ma być równow co do cm - jabyś był z łódzkiego to bym Ci pozyczył laserową poziomicę do kontroli.