Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WODA DO PODLEWANIA OGRODU - z sieci, ze studni, ze zbiorników na deszczówkę?

tola

Recommended Posts

• Odpowiedzi 262
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Specjalnie o tym napisałam, bo dotychczas byłam przekonana, że to wydatek jednorazowy. Tylko czy to ktoś potwierdza???
Również jestem zainteresowny tym potwierdzeniem/zaprzeczeniem!

Ja też słyszałem że się muli i w zimie też trzeba przrtaczać wodę. Przy hydroforze jest to utrudnione :) Jeśli jest zewnętrzny.

studnia na 9 metrów-tylko my wiemy gdzie było kopane, rośnie na niej trawnik,

podłączona do garażu a w nim hydrofor,

kranik na zewnątrz,

podlewam kiedy chę i ilę chcę i tylko prąd kosztuje,

koszt studni około 1200 zł a ogród ma powierzchnię 1200m2

zimą hydrofor otuliłam wełną a kranik otworzyłam

wiosną woda śmierdziała jak stare ryby ale tylko przez 5 minut lania

my jesteśmy zadowoleni

studnia kopana rękami hydraulika - zdolny gość jest

woda już była na 5 metrach

studnia oddalona garażu czyli hydroforu około 4 metry

Studnia ma 9 metrów kopana, a woda jest już na 5 m. Hydrofor na bieżaco nie jest w stanie wyciągnąć wody .... coś mi tu nie gra.

W ubiegłą sobotę kopaliśmy studnię, płyciutka na trzy kręgi. Przez cały czas glina. Nawet jak byśmy dokupili kręgów, to niżej się nie dało kopać. Lita skała czy coś. Przez trzy godziny traktowaliśmy to młotem pneumatycznym, żeby jeszcze trochę pogłębić, ale daliśmy sobie spokój. Nie wiadomo jaka gruba ta warstwa.

Lokalizację wybraliśmy sami. W pobliżu szopki, bo blisko do źródła prądu przy planowanym ogrodzie, bo blisko roślinek. Do studni chciałam też odprowadzić wodę z dachu szopki, ale przez dwa dni naszło wody na półtorej dryny. Jak na tak suchy rok uważam, że jest dobrze.

Co do kosztów: pompa do brudnej wody ok.160 zł, 3 kręgi x 140zł i do tego pokrywa (cena też coś koło 140 zł). Praca własna. Przyjmując margines błędu wychodzi nie więcej niż 800 zł.

Lokalizację wybraliśmy sami. W pobliżu szopki, bo blisko do źródła prądu przy planowanym ogrodzie, bo blisko roślinek. Do studni chciałam też odprowadzić wodę z dachu szopki, ale przez dwa dni naszło wody na półtorej dryny. Jak na tak suchy rok uważam, że jest dobrze.

Tylko na co taka studnia, która ma wodę tylko jak jest mokro? Jak będziecie w czasie suszy podlewać trawnik, to ta napływająca powoli woda szybko się wam skończy.

A co ja wróżka jestem?

Nie mam pojęcia jak często i w jakich ilościach będą rośliny potrzebowały nawadniania przy warunkach glebowych jakie mam. Wiem tyle, że mam gliny na metry, która nie chce przepuszczać wody; kałuże po opadach schną kilka dni. Tak samo jak nie wiem ile m2 będzie miał ogródek.

Chyba, że Trociu ty wiesz to mnie oświeć.