maciejon 15.07.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Specjalnie o tym napisałam, bo dotychczas byłam przekonana, że to wydatek jednorazowy. Tylko czy to ktoś potwierdza??? Również jestem zainteresowny tym potwierdzeniem/zaprzeczeniem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 15.07.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Specjalnie o tym napisałam, bo dotychczas byłam przekonana, że to wydatek jednorazowy. Tylko czy to ktoś potwierdza??? Również jestem zainteresowny tym potwierdzeniem/zaprzeczeniem! Ja też słyszałem że się muli i w zimie też trzeba przrtaczać wodę. Przy hydroforze jest to utrudnione Jeśli jest zewnętrzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_St 16.07.2008 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Nie wiem jak to jest ze studnią, ale w instrukcji mojej pomy głębinowej jest napisane, że należy ją uruchamiać minimum co 14 dni na 10 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 16.07.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 studnia na 9 metrów-tylko my wiemy gdzie było kopane, rośnie na niej trawnik,podłączona do garażu a w nim hydrofor, kranik na zewnątrz, podlewam kiedy chę i ilę chcę i tylko prąd kosztuje, koszt studni około 1200 zł a ogród ma powierzchnię 1200m2 zimą hydrofor otuliłam wełną a kranik otworzyłam wiosną woda śmierdziała jak stare ryby ale tylko przez 5 minut lania my jesteśmy zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 16.07.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Rozumiem, że studnia wiercona ...Waszym plusem jest wysoki stan wody, że hydrofor jest w stanie ją wyciągnąć.Jak daleko jest hydrofor od studni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 16.07.2008 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 studnia kopana rękami hydraulika - zdolny gość jest woda już była na 5 metrach studnia oddalona garażu czyli hydroforu około 4 metry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 21.07.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 studnia kopana rękami hydraulika - zdolny gość jest woda już była na 5 metrach studnia oddalona garażu czyli hydroforu około 4 metry Studnia ma 9 metrów kopana, a woda jest już na 5 m. Hydrofor na bieżaco nie jest w stanie wyciągnąć wody .... coś mi tu nie gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 21.07.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 nie wiem co nie gra po wykopaniu 5 metrów pojawiła się woda ale hydraulik kopał jeszcze głebiej żeby wody wystarczyło na całe lato gdyby poziom wód spadł poznięj 5 metrów to na wodę ze studni nie mozna byłoby liczyć na technologii robienia studni się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 22.07.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Od 5 m woda mu się lała do studni a on wykopał jeszcze 4 metry Nurkował i kopał ? wypompowywał ? Jeśli obecnie wody starczy to napływ tej wody był dosyć duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 22.07.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 W ubiegłą sobotę kopaliśmy studnię, płyciutka na trzy kręgi. Przez cały czas glina. Nawet jak byśmy dokupili kręgów, to niżej się nie dało kopać. Lita skała czy coś. Przez trzy godziny traktowaliśmy to młotem pneumatycznym, żeby jeszcze trochę pogłębić, ale daliśmy sobie spokój. Nie wiadomo jaka gruba ta warstwa. Lokalizację wybraliśmy sami. W pobliżu szopki, bo blisko do źródła prądu przy planowanym ogrodzie, bo blisko roślinek. Do studni chciałam też odprowadzić wodę z dachu szopki, ale przez dwa dni naszło wody na półtorej dryny. Jak na tak suchy rok uważam, że jest dobrze. Co do kosztów: pompa do brudnej wody ok.160 zł, 3 kręgi x 140zł i do tego pokrywa (cena też coś koło 140 zł). Praca własna. Przyjmując margines błędu wychodzi nie więcej niż 800 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 22.07.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Lokalizację wybraliśmy sami. W pobliżu szopki, bo blisko do źródła prądu przy planowanym ogrodzie, bo blisko roślinek. Do studni chciałam też odprowadzić wodę z dachu szopki, ale przez dwa dni naszło wody na półtorej dryny. Jak na tak suchy rok uważam, że jest dobrze. Tylko na co taka studnia, która ma wodę tylko jak jest mokro? Jak będziecie w czasie suszy podlewać trawnik, to ta napływająca powoli woda szybko się wam skończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 22.07.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 800 zł to 320 m3 wody bez pracy własnej. ok 100 podlewań (6 lat) ogrodu o 640m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 22.07.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Poużytkuję to odpowiem.Generalnie mamy mokrą działkę. W zeszłym roku na jesień instalowaliśmy szambo. Nie zakopaliśmy go od razu, tylko po kilku dniach bo był problem z koparką. Woda, która naszła podniosła szambo. A podobno jesienią wody są najniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 22.07.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 800 zł to 320 m3 wody bez pracy własnej. ok 100 podlewań (6 lat) ogrodu o 640m2 do studni będzie jeszcze podłączony odpływ od kranika z czystą wodą, która jest w pobliżu (pozbędą sie wiecznego bajorka w tym miejscu, bo glinka wody nie przyjmuje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 22.07.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 A podobno jesienią wody są najniżej.Jesienią najniżej - hmmm - to dziwne - bo u mnie właśnie teraz jest najniżej, bo nie pada od dłuższego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 22.07.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 hmmm - dziwne u mnie od tygodnia pada, czary czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 22.07.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 jasne , że nie nurkował po tych 5 metrach włozył jeszcze rurę na 4 metry długą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 23.07.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Od soboty mam już 2/3 studni wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.07.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Od soboty mam już 2/3 studni wody Cieszymy się Twoim szczęściem. Ale na ile podlewania Ci to starczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 23.07.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 A co ja wróżka jestem?Nie mam pojęcia jak często i w jakich ilościach będą rośliny potrzebowały nawadniania przy warunkach glebowych jakie mam. Wiem tyle, że mam gliny na metry, która nie chce przepuszczać wody; kałuże po opadach schną kilka dni. Tak samo jak nie wiem ile m2 będzie miał ogródek. Chyba, że Trociu ty wiesz to mnie oświeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts