brunet wieczorową 05.08.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Ogród ma powierzchnię ok. 500m2, więc na jedno podlanie zostanie zużyte ok. 2,5m3 wody (5l/m2). Zakładam, że sezon podlewania będzie trwał 18 tygodni, a w ciągu tygodnia będą średnio 2 podlewania. Razem 36 podlewań czyli 90m3 wody. Koszt wody 4,30zł/m3 więc razem jest to prawie 400zł za sezon podlewania. Koszt studni to ok. 50zł/mb razy 12mb, razem 600zł. Do tego hydrofor, zawór, ale powinienem się zmieścić w 1000zł. Koszt prądu zużytego przez pompę to ok. 70zł za sezon. W ciągu 3 sezonów studnia powinna się zwrócić. Czy popełniłem jakieś błędy w szacunkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.08.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Ogród ma powierzchnię ok. 500m2, więc na jedno podlanie zostanie zużyte ok. 2,5m3 wody (5l/m2). Zakładam, że sezon podlewania będzie trwał 18 tygodni, a w ciągu tygodnia będą średnio 2 podlewania. Razem 36 podlewań czyli 90m3 wody. Koszt wody 4,30zł/m3 więc razem jest to prawie 400zł za sezon podlewania. Koszt studni to ok. 50zł/mb razy 12mb, razem 600zł. Do tego hydrofor, zawór, ale powinienem się zmieścić w 1000zł. Koszt prądu zużytego przez pompę to ok. 70zł za sezon. W ciągu 3 sezonów studnia powinna się zwrócić. Czy popełniłem jakieś błędy w szacunkach? Moim zdanie 2 bledy. - jestes na 100% pewien ze na 12m bedzie woda? - jak kupisz hydrofor plus pompe za 400PLN to ja bedziesz pewnie szybko wymienial na nowa marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 05.08.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Moim zdanie 2 bledy. - jestes na 100% pewien ze na 12m bedzie woda? Tak, jest to prawie pewne. Kilku sąsiadów z różnych stron ma studnie na takiej właśnie głębokości. Bardziej 10 niż 12m. Istnieje małe ryzyko, że u mnie będzie nieco inaczej, ale jest to pomijalnie małe ryzyko... - jak kupisz hydrofor plus pompe za 400PLN to ja bedziesz pewnie szybko wymienial na nowa Tutaj też zasięgnąłem opinii sąsiadów, którzy użytkują takie urządzenia, np. z marketu i póki co im służą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 06.08.2014 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Koszt studni podejrzanie mały. Nie jest to aby studnia wąskorurowa (abisynka), wymagająca pompy ssącej? Jeśli tak, i tylko do podlewania, a więc stosunkowo mało eksploatowana, to moim zdaniem ma to szansę pochodzić. Ale musisz pamiętać o posezonowej konserwacji takiej pompy. Albo demontaż, albo dobre zabezpieczenie przed zamarznięciem i regularne (raz w tygodniu?) uruchamianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 07.08.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Tak, chodzi mi o studnię abisynkę z pompą ssącą. Na zimę będzie demontaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewajanecka 07.08.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Tak, jest to prawie pewne. Kilku sąsiadów z różnych stron ma studnie na takiej właśnie głębokości. Bardziej 10 niż 12m. Istnieje małe ryzyko, że u mnie będzie nieco inaczej, ale jest to pomijalnie małe ryzyko... Tutaj też zasięgnąłem opinii sąsiadów, którzy użytkują takie urządzenia, np. z marketu i póki co im służą. Mam również za 430 mniej więcej i służy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 07.08.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Tak, chodzi mi o studnię abisynkę z pompą ssącą. Na zimę będzie demontaż. Przed zimą to zdemontować, dobrze wysuszyć, poruszać trochę wirnikiem, jeszcze raz wysuszyć, zalać olejem, poruszać wirnikiem, a potem jeszcze co jakiś czas tym wirnikiem poruszać. Abisynki nie rób na 12 m, to nie ma sensu, pompa pociągnie Ci teoretycznie z 10m max, w praktyce z jakiś 7, a z sensowną wydajnością to jeszcze mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.08.2014 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Przed zimą to zdemontować, dobrze wysuszyć, poruszać trochę wirnikiem, jeszcze raz wysuszyć, zalać olejem, poruszać wirnikiem, a potem jeszcze co jakiś czas tym wirnikiem poruszać. Abisynki nie rób na 12 m, to nie ma sensu, pompa pociągnie Ci teoretycznie z 10m max, w praktyce z jakiś 7, a z sensowną wydajnością to jeszcze mniej. To akurat zalezy od poziomu lustra wody a nie glebokosci odwiertu. Moj sasiad ma "abisynke" (czytaj studnie waskorurowa) o glebokosci 60m. Ale poziom wody 3m ppt. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 08.08.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Przed zimą to zdemontować, dobrze wysuszyć, poruszać trochę wirnikiem, jeszcze raz wysuszyć, zalać olejem, poruszać wirnikiem, a potem jeszcze co jakiś czas tym wirnikiem poruszać. Abisynki nie rób na 12 m, to nie ma sensu, pompa pociągnie Ci teoretycznie z 10m max, w praktyce z jakiś 7, a z sensowną wydajnością to jeszcze mniej. Nie, to nie tak. Głębokość studni w tym kontekście nie ma znaczenia. Jest istotny poziom lustra wody, a on jest wysoko. Pompa będzie musiała zassać wodę na wysokość 2, może 3 metrów. Zresztą u mnie studnia będzie na głębokości od 10 do 12m, bo głębszej się nie da. Poniżej 12m znowu zaczyna się glina, a nie wiem ile należałoby jeszcze wiercić aby dojść do kolejnej warstwy wodonośnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian_bany 17.08.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) Hej! Mam taki problem. Zaczynam projektować u siebie cały system nawadniania ogrodu. Trawnika mam około 3500m kw. Licząc 5mm wody na 1m kw wychodzi mi 5l/m2. Idąc dalej, aby podlać cały trawnik potrzebuje 5l*3500=17500l wody, czyli 17,5 m sześc. Skąd tyle wziąć? Studnie głębinowe bez pozwoleń mogą wyciągać najwięcej 5m3/dobę jeżeli dobrze pamiętam. Zbiorniki na deszczówkę 10m3 kosztują sporo (ponad 8 000zł) a i tak taki zbiornik mi nie załatwi całej sprawy. Ewentualnie szambo 10m3, ale to też dosyć spory wydatek (ponad 6000zł) i musiałbym czekać na wodę z nieba, żeby raz podlać. Woda z wodociągów to już w ogóle magia w tym przypadku. Hydrofory są za małe. Czy wykonana studnia głębinowa będzie w stanie mi dać tyle wody w każdym momencie? Nie musiałbym jej nigdzie magazynować? Ciężko dostać pozwolenie na pobieranie większej ilości wody niż 5m3/dobę? Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez damian_bany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.08.2014 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Hej! Mam taki problem. Zaczynam projektować u siebie cały system nawadniania ogrodu. Trawnika mam około 3500m kw. Licząc 5mm wody na 1m kw wychodzi mi 5l/m2. Idąc dalej, aby podlać cały trawnik potrzebuje 5l*3500=17500l wody, czyli 17,5 m sześc. Skąd tyle wziąć? Studnie głębinowe bez pozwoleń mogą wyciągać najwięcej 5m3/dobę jeżeli dobrze pamiętam. Zbiorniki na deszczówkę 10m3 kosztują sporo (ponad 8 000zł) a i tak taki zbiornik mi nie załatwi całej sprawy. Ewentualnie szambo 10m3, ale to też dosyć spory wydatek (ponad 6000zł) i musiałbym czekać na wodę z nieba, żeby raz podlać. Woda z wodociągów to już w ogóle magia w tym przypadku. Hydrofory są za małe. Czy wykonana studnia głębinowa będzie w stanie mi dać tyle wody w każdym momencie? Nie musiałbym jej nigdzie magazynować? Ciężko dostać pozwolenie na pobieranie większej ilości wody niż 5m3/dobę? Dobrze wykonana studnia glebinowa da Ci tyle wody w dowolnym momencie. Zakladajac, ze mieszkasz w terenie gdzie z woda glebinowa nie ma problemu. Wodociagi, z takich studni potrafia wielokrotnie wiecej pompowac non-stop i jakos te studnie daja rade przez wiele lat. Glupie pytanie, kto i jak Ci sprawdzi ze wylales wiecej niz 5m3/dobe? Nie ma przepisu ktory Ci nakazuje na wode ogrodowa licznik zalozyc. Takie pozwolenia to rolnicy, sadownicy robia. Zbiornik mimo ze drogi sprawy nie zalatwia - trzeba go jakos napelnic. Nie wiem, co rozumiesz przez za male hydrofory w przypoadku wodociagu. Przy wodociagu nie trzeba zadnych hydroforow stosowac, chyba ze masz male cisnienie i je chcesz podniesc. W kazdym przypadku, (wodociag, zbiornik, studnia), najpierw powinienes miec zrodlo wody (czyli np, wywiercona studnie) a potem sie brac za projektowanie nawoednienia. A to dlatego, ze trzeba znac wydajnosc zrodla wody (wydajnosc studni, pompy, wodociagu), zeby wiedziec na ile i jak duzych sekcji nawodnienie podzielic. Trawnik trzeba trenowac. Podlewanie codzienne i krotkie jest bez sensu bo roslina sie nie ukorzenia gleboko i oczekuje czestych dostaw wody od Ciebie. Trzeba sobie podlewac rzadziej a wiecej, zeby czesciowo roslina musiala sobie sama radzic. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian_bany 18.08.2014 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Mam starą studnię z okrąglaków głęboką na 4,5m. Woda zaczyna się na 3,5m, więc warstwa wody 1m. Średnica studni 1m. Myślałem na początku, że może z tej studni pobierać wodę i korzystać z hydroforu, żeby oszczędzać pompę i nie pracowała non stop, ale jednak to chyba nie będzie dobrym rozwiązaniem. Załóżmy, że używałbym studni głębinowej. Czy wyciągnięcie z niej 20m3 wody nie miałoby poważnych skutków ubocznych? 20m3 to strasznie dużo. Nie chciałbym, żeby mi powstała jakaś jaskinia, w którą mógłbym w przyszłości wpaść Drzewa by mi w okolicy nie uschły? Ogólnie nie zapadałby mi się ziemia? Planowałem robić studnię głębinową na głębokość do 30m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.08.2014 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Mam starą studnię z okrąglaków głęboką na 4,5m. Woda zaczyna się na 3,5m, więc warstwa wody 1m. Średnica studni 1m. Myślałem na początku, że może z tej studni pobierać wodę i korzystać z hydroforu, żeby oszczędzać pompę i nie pracowała non stop, ale jednak to chyba nie będzie dobrym rozwiązaniem. Załóżmy, że używałbym studni głębinowej. Czy wyciągnięcie z niej 20m3 wody nie miałoby poważnych skutków ubocznych? 20m3 to strasznie dużo. Nie chciałbym, żeby mi powstała jakaś jaskinia, w którą mógłbym w przyszłości wpaść Drzewa by mi w okolicy nie uschły? Ogólnie nie zapadałby mi się ziemia? Planowałem robić studnię głębinową na głębokość do 30m. Studnia kregowa ma zazwyczaj mala wydajnosc i pewnie bedzie tak, ze wypompujesz wode i bedziesz musial czekac az nowa naplynie. Pompy raczej wolą pracowac non-stop niz co chwile sie wylaczac/wlaczac. Nic Ci sie nie zapadnie. To co Ty wypompujesz na te 3500 trawnika to nadal "pikus". W mojej wsi wodociag ma kilka studni. Pompuja po 20-50m3/h (na godzine) z takich studni i nic sie nie dzieje/nie zapada. Nie jestes pierwszy ktory bedzie mial studnie glebinowa. Woda w warstwie wodonosnej znajduje sie pomiedzy ziarnami zwiru. Planowac to Ty se mozesz glebokosc studni. Polozenie warstw wodonosnych moze Twoje plany zweryfikowac. Robiles jakies badania? Pytales sasiadow czy maja studnie? Widziales mapy geologiczne terenu? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian_bany 18.08.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Planować planowałem, bo do 30m nie potrzeba żadnych dokumentów. Dostałem informację od osób, które wykonują studnie, że jakieś 2km ode mnie ktoś tam wiercił dla biurowca studnię i musieli wywiercić 100m. Liczę na to, że jednak te 2km coś zmienia. Badań żadnych nie wykonywałem, sąsiadów nie pytałem ale nie wydaje mi się, żeby ktoś miał studnię. Czy są gdzieś udostępniane dla osób prywatnych mapy geologiczne terenu? Co na nich mógłbym znaleźć? Jeżeli ktoś wykona studnie, to musi zanieść informację do jakiegoś urzędu, na jakiej głębokości jest poziom wody swobodnej i wymuszonej? Nanosi się to na mapę i tam trzyma ten zbiór informacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.08.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Planować planowałem, bo do 30m nie potrzeba żadnych dokumentów. Dostałem informację od osób, które wykonują studnie, że jakieś 2km ode mnie ktoś tam wiercił dla biurowca studnię i musieli wywiercić 100m. Liczę na to, że jednak te 2km coś zmienia. A skad pomysl, ze zmienia na lepsze (plytsze)? Nie chce Cie straszyc, nie wiem jak u Ciebie to wygladac bedzie. Uprzedzam, ze mozna sie niemilo rozczarowac. Gdzie są mapy udostpeniane, to nie wiem, ale nie szukalem nigdy zbyt mocno. Podejrzewam, ze ba mapy geodezyjne sa aktualizowane polozeniem studni takich na ktore potrzeba pozwoelnie, a takich na normalne przydomowe racczej nie. Oczywiscie na mapy budowlane polozenie studni sa nanoszone zgodnie z deklaracja wlasciciela i na podstawie powykonawczej geodezyjnej inwentaryzaji. Ale to na cele budowlane, zeby np sasiad za plotem, 10m od Twojej studni szamba nie postawil marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robszw 10.03.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Studnia kregowa ma zazwyczaj mala wydajnosc i pewnie bedzie tak, ze wypompujesz wode i bedziesz musial czekac az nowa naplynie. Pompy raczej wolą pracowac non-stop niz co chwile sie wylaczac/wlaczac. Nic Ci sie nie zapadnie. To co Ty wypompujesz na te 3500 trawnika to nadal "pikus". W mojej wsi wodociag ma kilka studni. Pompuja po 20-50m3/h (na godzine) z takich studni i nic sie nie dzieje/nie zapada. Nie jestes pierwszy ktory bedzie mial studnie glebinowa. Woda w warstwie wodonosnej znajduje sie pomiedzy ziarnami zwiru. Planowac to Ty se mozesz glebokosc studni. Polozenie warstw wodonosnych moze Twoje plany zweryfikowac. Robiles jakies badania? Pytales sasiadow czy maja studnie? Widziales mapy geologiczne terenu? marcin A czy masz jakies doświadczenie jesli chodzi o czas pracy i przerwy takiej pompy o średniej wydajności. Chciałem zasilić system nawadniania ogrodu ok 1000m2. Podlewanie ustawić np na godz wczesnoranne 4-6 am. Kilkanaście zraszaczy i linie kroplujące o łącznej dl min 50m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.03.2015 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 A czy masz jakies doświadczenie jesli chodzi o czas pracy i przerwy takiej pompy o średniej wydajności. Zadaj konkretniejsze pytanie, bo nie specjalnie wiem o co Ci chodzi :-/ marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.03.2015 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 A czy masz jakies doświadczenie jesli chodzi o czas pracy i przerwy takiej pompy o średniej wydajności. Wszystko jest opisane w dokumentacji pompy. Jest tam podana maksymalna ilość załączeń na godzinę i minimalny przepływ jaki musi zostać zachowany aby pompa miała chłodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adan1407 14.03.2015 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 mnie też taki zestaw marketowy służy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.01.2017 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Witam Zajmuje się wierceniem takich studni do podlewania i do ogródków działkowych . Koszt takiej studni to1500zł to nie dużo takich studni i jak narazie ludzie są zadowoleni. Nie którzy robili Badanie wody i wychodziło że nadaję się do picia. Ale to też zależy w jakim rejonie. Jeżeli chodzi czy wodociąg czy studnia Cikawe czy u mnie byś zrobił studnie za 1500 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts