Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WODA DO PODLEWANIA OGRODU - z sieci, ze studni, ze zbiorników na deszczówkę?

tola

Recommended Posts

oczywiscie, ze tak, warto miec wlasna studnie, polaczonom w jedna instalacje, ze jak nie bedzie wody z wodaciagu, bedziesz miec swoja, a dodatkowo do podlewania, czy mycia samochodu, ew. ze wode z wodaciagu bedziesz wykorzystywac tylko do celow spozywczych, a reszta czyli lazienka WC, itp., bedzie zasilana ze studni.

• Odpowiedzi 262
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za odpowiedzi :D .

Zapomniałem dodać, że woda ze studni jest podłej jakości (żółta) i bez drogich filtrów (w które nie zamierzam inwestować) nadaje się tylko do podlewania. Nawet samochodu bym tą wodą nie mył, bo mam czarny i byłyby okropne zacieki :( . O spłukiwaniu wc też nie ma mowy.

Mam taką studnię. Ma ona ok 100 lat. Podłączyłem hydrofor i używam tej wody tylko podlewania trawników i ogrodu. Samochód także myję w tej wodzie. Do spożycia nie odważyłbym się jej użyc. Lustro wody jest b. wysoko i z pewnością jest to woda zabrudzona wodami powierzchniowymi.

Niemniej cały dom na tej wodzie wybudowłem.

Warto.

• 7 months później...

Jestem ZA !!!

Sam tak mam (znaczy będę miał) i widzę same korzyści:

- woda gratis (na pewno będzie drożała)

- niezależne źródło wody (zawsze jakaś alternatywa)

- prąd to chyba sprawa pomijalna (ile będzie kosztowała godzina pracy i ile wody za to dostaniemy)

Kolor wody przy w miarę regularnym poborze powinien się zmienić na "normalny", gdzieś czytałem, że musi się tylko wytworzyć lej piaskowy (tam na dole) i oczyścić grunt wokół filtra i będzie OK.

Pozdrawiam (serdecznie)

ZBYCHU - na pewno warto, tylko inaczej wykonaj instalację. Z tego co piszesz masz żółtą wodę, to samo nie przejdzie... rodzice taką mieli i przez kilkadziesiąt lat samo nie przeszło. Co do instalacji - to może wystarczy na potrzeby ogrody podciągnąć prąd i w wkopanych kręgach wstawić mały hydrofor? Podłączanie pod instalację domową to raczej nie najlepszy pomysł. Jeśli użyjesz tej wody do WC to będziesz miał pracowite życie przy szorowaniu kamienia. Popytaj może u hydraulików i studniarzy - może oni będą mieli jakieś konkretne rozwiązanie. Ja gdybym mógł to bez zwłoki zrobił bym taką studnię, niestety, woda jest zbyt głęboko - płytko raz jest, a w suszy (czyli jak jest najpotrzebniejsza) to jej nie ma :cry:

Zbychu piszesz, że woda zażelaziona -pić się nie da, autka umyć też nie, kibelek będzie szybko w kolorze bahama yellow. Wiem że żelazo w wodzie szkodzi roślinom wywołując chlorozę ale tu warto rzucić wątek na inną ogrodniczą stronę tego forum. Wszystko zależy od ilości złomu w tej wodzie. Reszta jest kasą, przed inwestowaniem policz ile lat inwestycja będzie się zwracać. Może wyjść, że życia zabraknie. Pikuś

A ja planuje abisynke :) Zawsze lubilam sie "bawic" tego typu studniami :D:D Poza tym nie bedzie obawy, ze jakies dziecko wpadnie do studni :D, a dodatkowo, mam nadzieje, ze po mamusi polubia wajhe od studni i beda pompowac mi wode do podlewania kwiatkow :wink: :wink:

No i nie mowiac jak sobie miesnie u rak mozna w ten sposob wyrobic !

7 arow?

Eeee to nie jest az tak malo!! Kiedys ludzie budowali domy na 400m i jeszcze kilka drzewek posadzili :D (w moich okolicach niedlugo beda budowac "ekskluzywne", monitorowane, chronione (itp) osiedle domkow jednorodzinnych na dzialkach 700m2)

GLowa do gory! :D

Tak, ale jeśli robie cokolwiek w odległości mniejszej niż 25 m o sąsiada, to on natychmiast wzywa policję. Moja działka jest węższa niż 25 metrów, więc wizyty policji sa częste. :D Dziś dla urozmaicenia ja byłam wezwana do nich, choć nie robiłam na działce ...nic.

Studnia by raczej nie przeszła. :D