invx 15.08.2004 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2004 oczywiscie, ze tak, warto miec wlasna studnie, polaczonom w jedna instalacje, ze jak nie bedzie wody z wodaciagu, bedziesz miec swoja, a dodatkowo do podlewania, czy mycia samochodu, ew. ze wode z wodaciagu bedziesz wykorzystywac tylko do celow spozywczych, a reszta czyli lazienka WC, itp., bedzie zasilana ze studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 15.08.2004 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2004 Dzięki za odpowiedzi . Zapomniałem dodać, że woda ze studni jest podłej jakości (żółta) i bez drogich filtrów (w które nie zamierzam inwestować) nadaje się tylko do podlewania. Nawet samochodu bym tą wodą nie mył, bo mam czarny i byłyby okropne zacieki . O spłukiwaniu wc też nie ma mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 15.08.2004 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2004 7 metrów to nie tak znowu płytko, przy systematycznym poborze (np podlewanie) zanieczyszczenia wody powinny maleć - bynajmniej jest szansa.Do mycia samochodu super jest deszczówka - żadnej plamki nie zostawia pomimo, że deszczówka posiada trochę zanieczyszczeń mechanicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 15.08.2004 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2004 Mam taką studnię. Ma ona ok 100 lat. Podłączyłem hydrofor i używam tej wody tylko podlewania trawników i ogrodu. Samochód także myję w tej wodzie. Do spożycia nie odważyłbym się jej użyc. Lustro wody jest b. wysoko i z pewnością jest to woda zabrudzona wodami powierzchniowymi.Niemniej cały dom na tej wodzie wybudowłem. Warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 22.03.2005 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 Oto kolejny argument by mieć własne źródło (nomen omen ) wody .... http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=42572 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 22.03.2005 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 IMHO Oplaca sie i to jest kila argumetow za wymienionych wyzej bo po co placic za scieki ktorych nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 22.03.2005 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 Ja zrobiłem sobie na ulicy hydrant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 22.03.2005 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 Jestem ZA !!!Sam tak mam (znaczy będę miał) i widzę same korzyści:- woda gratis (na pewno będzie drożała)- niezależne źródło wody (zawsze jakaś alternatywa)- prąd to chyba sprawa pomijalna (ile będzie kosztowała godzina pracy i ile wody za to dostaniemy) Kolor wody przy w miarę regularnym poborze powinien się zmienić na "normalny", gdzieś czytałem, że musi się tylko wytworzyć lej piaskowy (tam na dole) i oczyścić grunt wokół filtra i będzie OK. Pozdrawiam (serdecznie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 23.03.2005 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 ZBYCHU - na pewno warto, tylko inaczej wykonaj instalację. Z tego co piszesz masz żółtą wodę, to samo nie przejdzie... rodzice taką mieli i przez kilkadziesiąt lat samo nie przeszło. Co do instalacji - to może wystarczy na potrzeby ogrody podciągnąć prąd i w wkopanych kręgach wstawić mały hydrofor? Podłączanie pod instalację domową to raczej nie najlepszy pomysł. Jeśli użyjesz tej wody do WC to będziesz miał pracowite życie przy szorowaniu kamienia. Popytaj może u hydraulików i studniarzy - może oni będą mieli jakieś konkretne rozwiązanie. Ja gdybym mógł to bez zwłoki zrobił bym taką studnię, niestety, woda jest zbyt głęboko - płytko raz jest, a w suszy (czyli jak jest najpotrzebniejsza) to jej nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ww777 23.03.2005 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Ja mam na działce studnie, która ma do lustra wody 17m głębokości. Ale mimo, że mam wodociąg i kanalizacje liczę się z tym, iż w przyszłości podłączę tam pompę TY masz tylko 7 metrów Jestem na TAK Ps. Właśnie dziś jest jakaś awaria i jestem bez wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikuś 23.03.2005 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Zbychu piszesz, że woda zażelaziona -pić się nie da, autka umyć też nie, kibelek będzie szybko w kolorze bahama yellow. Wiem że żelazo w wodzie szkodzi roślinom wywołując chlorozę ale tu warto rzucić wątek na inną ogrodniczą stronę tego forum. Wszystko zależy od ilości złomu w tej wodzie. Reszta jest kasą, przed inwestowaniem policz ile lat inwestycja będzie się zwracać. Może wyjść, że życia zabraknie. Pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w40 23.03.2005 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 _Zbych chyba nie masz kanalizacji? Oodlewanie ogrodka raczej nie bedzie wymagalo duzo wody na twoja dzialke. Wiec jezeli woda naprawde marna to nie warto - zelazo skodzi roslinom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 23.03.2005 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 A ja planuje abisynke Zawsze lubilam sie "bawic" tego typu studniami :D Poza tym nie bedzie obawy, ze jakies dziecko wpadnie do studni , a dodatkowo, mam nadzieje, ze po mamusi polubia wajhe od studni i beda pompowac mi wode do podlewania kwiatkow No i nie mowiac jak sobie miesnie u rak mozna w ten sposob wyrobic ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 23.03.2005 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 ja bym chętnie zrobiła, gdybym miała większą działkę, bo u mnie już nawet studnia się nie zmieści ale za to zbiornik na deszczówkę spróbuję gdzieś wcisnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 23.03.2005 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Lidka, a jak mala masz dzialke,z e nawet studnia sie nie zmiesci ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 23.03.2005 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Lidka, a jak mala masz dzialke,z e nawet studnia sie nie zmiesci ?? 7 tak że, po wciśnieciu domu na studnię miejsca juz nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 23.03.2005 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 7 arow? Eeee to nie jest az tak malo!! Kiedys ludzie budowali domy na 400m i jeszcze kilka drzewek posadzili (w moich okolicach niedlugo beda budowac "ekskluzywne", monitorowane, chronione (itp) osiedle domkow jednorodzinnych na dzialkach 700m2) GLowa do gory! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 23.03.2005 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 7 arow? Eeee to nie jest az tak malo!! Kiedys ludzie budowali domy na 400m i jeszcze kilka drzewek posadzili (w moich okolicach niedlugo beda budowac "ekskluzywne", monitorowane, chronione (itp) osiedle domkow jednorodzinnych na dzialkach 700m2) GLowa do gory! Tak, ale jeśli robie cokolwiek w odległości mniejszej niż 25 m o sąsiada, to on natychmiast wzywa policję. Moja działka jest węższa niż 25 metrów, więc wizyty policji sa częste. Dziś dla urozmaicenia ja byłam wezwana do nich, choć nie robiłam na działce ...nic. Studnia by raczej nie przeszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia 23.03.2005 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Lidka - czy skladasz skargi na bezpodstawne nekanie Cie przez sasiada i policje? Moze warto, jak czytam Twoje opowiesci to az wlos sie na glowie jezy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 23.03.2005 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Ojeku Lidka to tylko moge ci wspolczuc Co za sasiad!! A swoja droga to w jakiej odleglosci od granicy moze stac studnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts