NOTO 17.05.2005 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Wydaje mi się, że ten temat będzie powracał a to ze względu na podwyżki cen wody które mają pokrywać koszty nowych przyłączy. Tak na prawdę to ten pomysł uważam za szczyt głupowy. W końcu przyłacza buduje się raz, a z wody kożysta ciągle. W rezultacie wszyscy będziemy więcej płacić i przez co koszty życia wzrosną, a jak będzie z tymi przyłączami to życie pokaże. Ja jestem coraz bardziej skłonny do zbierania deszczówki. Rok temu wychodziło dla idei, a teraz zacznie się opłacać. Oczywiście, że jak ktoś ma niski poziom do wody to będzie wiercieł/kopał studnię bo taką wodę można bardziej wszechstronnie użytkować. Ja na jedno podlewanie potrzebuje 10 m3 wody. Zbieranie deszczówki odpada bo musiałbym mieć zbiorniki na ok. 30 m3 aby to miało sens. Studnię chcę tylko do podlewania. Proporcje zużycia Wody mam ok. 100:1 na korzyść podlewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.05.2005 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 NOTO - co Ty podlewasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 22.05.2005 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 NOTO - co Ty podlewasz? Swój ogród. Ok. 16 arów. Sporo trawnika. Podlewam zgodnie z zasadą "rzadziej a więcej". Zraszace + kropelkowanie = całość chodzi przez 6 godzin w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elgo 23.05.2005 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 Witam, a ja mam inne zdanie (potrzeby) na temat własnej studni, posiadam studnie i podłączenie do wodociągu i trochę przerażają mnie koszty. Wode z wodociągu używałem od budowy "połowy" domu i do chwili obecnej (ponad 1,5 roku) - koszt zakupu agregatu lub pompy przewyższy dwukrotnie moje rachunki za wodę, nie liczę kosztu podłączenia do instalacji i zużycia prądu. Nie mam wielkiego ogrodu (dopiero w budowie), może różnica zmieni się to w momencie podłączenia do kanalizacji - gdzie płaci sie za pobraną i odesłaną wodę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 23.05.2005 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 Jesli woda ma słuzyc tylko do podlewania ogrodu, zastanow sie czy w ogole bedziesz ogrod podlewał i jak duzo tej wody zuzyjesz. Ja mam studnie, do ktorej zbieram wode deszczową - 1,2 m3. Mam tez mocną pompe zatapialną. Ta studnia jest mała, za mała do regularnego podlewania ogrodu, mozna podlewac jedynie konewką. Podlewanie pompą o wydajnosci 120 l powoduje ze po ponad 10 minutach studnia jest pusta. Młody trawnik podlewam wyjątkowo pompą. W praktyce uzywam wody ze studni tylko do podlewania swiezo posianej trawy oraz drobnych krzewow owocowych, gdyz są mlode. Do poboru wody nie uzywam jednak pompy, gdyz łatwiej i szybciej pobieram ją wiadrem. Gdy trawik jest juz ustabilizowany, moim zdaniem nie potrzebuje podlewania. Jesli jednak u kogos ogrod potrzebuje podlewania, wtedy studnia jest potrzebna, gdyz 1m3 wody mozna podlac niewielki trawnik - moze 300 m2. Na solidne podlewania ogrodka mozna zuzyc jednorazowo kilka m3 wody, a wtedy koszt wody z wodociągu moze byc znaczny w skali miesiąca, a przede wszystkim wazny jest aspekt ekologiczny. W miesiącach letnich i panującej suszy są tez wprowadzane zakazy uzywania wody wodociągowej do podlewania ogrodu. Uwazam wiec, ze studnie miec warto, nalezy sie jednak zastanowic nad dalszą inwestycją w hydrofor itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 23.05.2005 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 Witam, a ja mam inne zdanie (potrzeby) na temat własnej studni, posiadam studnie i podłączenie do wodociągu i trochę przerażają mnie koszty. Wode z wodociągu używałem od budowy "połowy" domu i do chwili obecnej (ponad 1,5 roku) - koszt zakupu agregatu lub pompy przewyższy dwukrotnie moje rachunki za wodę, nie liczę kosztu podłączenia do instalacji i zużycia prądu. Nie mam wielkiego ogrodu (dopiero w budowie), może różnica zmieni się to w momencie podłączenia do kanalizacji - gdzie płaci sie za pobraną i odesłaną wodę. Pozdrawiam Z własnego doświadczenia już wiem że studnia bardzo by odciążyła mój budżet. Mam piaszczyste gleby i woda deszczowa przelatuje jak przez sito. Jezeli wodę masz płytko to tym bardziej warto. Do tego hydrofor z marketu i masz wodę do podlewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 29.03.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 czy robiliście kiedyś symulację, czy opłaca się kopać studnię/wstawiać kręgi, tylko po to aby podlewać ogród ?? Mam ogród o pow. ok. 700m2 i nie mam pojęcia ile wody zużywać będę do podlewania rocznie i kiedy zwrócą mi się nakłady poniesione na ewentualne wykonanie studni (szacuję ok. 1200zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 29.03.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Formalnie to nie wiem, czy wolno używać wody wodociągowej to podlewania ogrodu. Bo rozumiem, że to jest obecną alternatywą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 29.03.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Oczywiście, że można z wodociagów! Przecież za to im płacisz. Ja mam dodatkowy podlicznik na wodę bezzwrotną, do podlewania używam.... hm... w zeszłym roku tylko 40m, bo lato było nietęgie, nie płacę wtedy za ścieki, czyli ok.3,5zł za 1m3. Ogród jakieś 400m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Świerzak 29.03.2006 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 do inki1 oczywiste to do konca nie jest... nie wiem od czego to zależy , może rejonu Polski a napewno warunków atmosferycznych (np. upalne długi lato)... znam przypadek udzielenia upomnienia oraz zakazu (jako że to był pierwszy raz )przez władze w jednej z małopolskich wsi.. gospodarzowi podlewającemu pomidory w ogródku... doniósł sąsiad.. nie mniej jednak to dowodzi o możliwości wprowdzenia takiego zakazu!!a może jak pisze Heimnar obowiązuje on cały czas!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaa 29.03.2006 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Z tego co pamiętam na działce letniskowej zużywamy rocznie 100-150m3 wody(sprawdzę to jeszcze). Tylko skromna część idzie na zmywanie i do łazienki, reszta to podlewanie trawnika i roślin (oceniam na 400m2 "użytków"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 29.03.2006 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Do kosztow wykopania studni trzeba dodac koszt pradu do hydroforu. Chyba z wiadrem nie bedziesz latal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 30.03.2006 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 kaskaa150m3 wody rocznie na podlewanie 400m2? i to działki letniskowej? nie przypuszczałem, że aż tyle :-0 Przy takiej ilości to chyba jednak się opłaca mi się robić studnię. Te 1200zł zwróciłoby się w ciągu 3-4 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek zielonka 30.03.2006 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 1200 zł ...mowisz o całych kosztach za studnie , łącznie z wykopanie? jak głęboka będzie to studnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 30.03.2006 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 głębokość ok, 7m (przypuszczalna, sąsiad ma obok na takiej głębokości) - 12 kręgów (wys. 0,6m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolf 30.03.2006 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 dziennie na m2 zużywam 24 litry (nie jest to dużo). Biorąc pod uwagę 5 miesięcy podlewania i 30 dni w miesiącu (nie odliczam dni deszczowych) daje to 3.6 m2 na metr działki.Przy 500 m2 daje to 1800 m3 wody rocznie (mam nadzieję, że się nie pomyliłem. Pierwszy raz to liczę w ten sposób i jestem trochę zszokowany)przy cenie wody ok, 2,5 zł studnia zwraca się bardzo szybko pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 30.03.2006 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Karolf, no nie! Chyba przesadziłeś z tymi 1800m3. To daje przy twojej stawce 900 zł/m-c !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franek Dolas 30.03.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Studnia o glebokosci okolo 7 metrów (kopana, kregowa) bedzie cie kosztowala okolo 150 zl za metr wykopu + kregi. Razem okolo 1500-2000.Ja kopalem u siebie studnie okolo 9 metrów - zaplacilem okolo 2500zl za wykop i kregi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolf 30.03.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Arek, też jestem zaskoczny, ale nie widzę błędu w wyliczeniach (mam studnię) Pozdrowienia Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 30.03.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Franekstudnia 12 kręgów po 0,6m wysokości - 100zł/szt = 1200zł - wykop katapilerem (ile sięgnie) 1 godz. pracy 70zł resztę wykopię sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts