Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WODA DO PODLEWANIA OGRODU - z sieci, ze studni, ze zbiorników na deszczówkę?

tola

Recommended Posts

Ja mówię o kopanej studni!

Najgłebszą jaką widziałam kopaną, to na 7 kręgów, więc nie głebszą niż 8 metrów.Szczerze mówiąc nie wiem, czy ktoś już kopał studnię na głebokość bloku ?????????

Nie mówimy tu o wierconej studni :-?

Wpadlem kiedys do studni z kregow , ktora miala ponad 40m.

U gory byly dosc szerokie , od 25m troszke wezsze i w tym miejscu sie zatrzymalem na galeziach bo to studnia byla juz nieuzywana na szczescie.

Kiedys takie studnie kopali.

• Odpowiedzi 262
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I jeśli pompka radziecka, to wymiana pompy raz w roku...

Nasza chodziła 8 lat bezawaryjnie...aż zapomnieliśmy wyjąc na zimę :lol:

Ja na zimę nie wyjmuję i jest OK. Źle jest wyjmować w zimie, tak jak zrobiła moja sąsiadka. Po parunastu minutach resztka wody zamarzła i rozwaliło jej uszczelnienie.

Nie. Ta woda wsiąka w ziemię. Nie znika w kosmosie.

http://www.polskaludowa.com/codzienne/jpg/tabliczka_lokatorzy_1.jpg

Jak wszyscy tacy proekologiczni to może warto się zastanowić dlaczego obniża sie poziom wód gruntowych. Bo tu tkwi problem, a nie w podlewaniu ogródków wodą z wodociągów.

http://proekologia.pl/content.php?article.460

Witajcie

Kupuję działkę, na której jest stara studnia, trochę szkaradna bo prostokątna na wierzchu ale za to woda jest bardzo wysoko chyba z 1,5 m pod powierzchnią ziemi. Do tej pory chciałam się jej pozbyć bo jest jakieś 8 m od granicy działki, ale dzięki lekturze tego wątku pomyślałam, że jednak warto ją wykorzystać.

Jeśli dobrze zrozumiałam to mogę w tej studni zamontować pompę do podlewania ogrodu? Woda jest chyba dobra, bo poprzedni właściciele nie byli podłączeni do wodociągu!

Czy te kręgi betonowe należy po jakimś czasie wymieniać? Studnia jest prawdopodobnie z 1940 roku, czy wystarczy jeśli ją odnowię na wierzchu?

Bardzo dziękuję za każdą podpowiedź.

pozdrawiam

Sylwia

...Jeśli dobrze zrozumiałam to mogę w tej studni zamontować pompę do podlewania ogrodu? Woda jest chyba dobra, bo poprzedni właściciele nie byli podłączeni do wodociągu! ...

Sylwia

pozazdrościć, być może woda ta jest tak dobra, że nie tylko do podlewania się nada.

Jeżeli kręgi sie nie rozlatują, to po co wymieniać?

jeszcze raz - szczerze zazdroszczę własnej studni :)

I dlaczego 8 metrów od granicy działki jest kryterium pozbywania sie studni ?:o

Cpt_Q ojej

Jestem zupełnym laikiem :oops: , myślałam o rozbiórce bo będzie stała mniej więcej po środku ogrodu i oceniałam to jako przeszkodę. Wstyd, mieszkam w bloku, mamy ogródek ale podlewanie jest z wodociągów, woda z oddzielnego podlicznika...

Obiecuję poprawę :oops: i zabieram się za zdobywanie wiedzy. :)

dzięki i proszę o więcej :wink:

Czy te kręgi betonowe należy po jakimś czasie wymieniać? Studnia jest prawdopodobnie z 1940 roku, czy wystarczy jeśli ją odnowię na wierzchu?

Kręgów wymieniać nie trzeba. Jeśli studnia nie była przez dłuższy czas używana, to nalezy kilkakrotnie wybrać z niej wodę. Sposób dowolny. Można np. włożyć pompę i pompować do skutku. Ważne, aby przekonać się, czy przez ten czas ktoś nie wrzucił coś do środka. I po kilku takich wybraniach, kiedy napływająca świeża woda nie będzie już zamulona, tylko czysta, bierzemy próbkę w butelkę i zanosimy do sanepidu, aby ja zbadali. Wtedy dowiesz się do czego mozesz jej używać, czy tylko do podlewania, czy też do picia.

A to co jest nad kręgami na wierzchu zawsze mozna wymienić lub obudować, tak, aby było ozdobą ogrodu.

... mieszkam w bloku, mamy ogródek ale podlewanie jest z wodociągów, woda z oddzielnego podlicznika...

...

i to jest bardzo ciekawe zjawisko w naszym kraju. Mieszkający w blokach maja liczniki, gazomierze, podzielniki ciepła itp, a jednak o oszczędności jakoś bardziej myślą "domowicze". Takie przynajmniej odnoszę wrażenie. prawie jak: "mieszkam w bloku i wszystko mam za darmo" :o Może dlatego, że mieszkający w blokach nie mają wyboru :(

...

A to co jest nad kręgami na wierzchu zawsze mozna wymienić lub obudować, tak, aby było ozdobą ogrodu.

na przykład:

http://www.bullrunrestaurant.com/images/BRwell.jpg http://www.mazury.info.pl/domki/kal19a1/studnia03.jpg

http://www.dwor-goralski-krywan.com.pl/szalas/studnia.jpg

a w środku pompa i RURA :D

Jestem po rozmowie z sąsiadem na temat podlewania i okazuje się, że może być też trzecie wyjście - pompa zanurzeniowa (chyba tak to się nazywa). Bezpośrednio koło działki sąsiada przechodzi ciek wodny, na który nigdy specjalnie nie zwracałam uwagi - niewielki i trudno dostępny. Okazuje się, że sąsiad, posiadając własną studnię, czerpie wodę stamtąd, bo hydrofor mu za bardzo hałasuje. Zgodził się, żebyśmy poprowadzili wąż i przewód elektryczny na jego działce wzdłuż płotu - ok. 40m. Co o tym sądzicie i jaką pompę zastosować?

Kurczę, JoShi, wjechałaś mi na ambicję z tą ekologią, ale dobrze że są ludzie, którzy zwracają na to uwagę.

Też mamy studnię. Rok temu w upały, woda się kończyła po godzinie podlewania. Pompa chodzi dośc głośno. Podlewaliśmy więc i tak z wodociągu. Rachunek za wodę za 2 mies. wyniósł ok 50 zł więcej niz zwykle.

Sprawdziłam mój licznik ogrodowy i za 2 miesiące wyszło mi ok. 70 zł, ale podlewam tylko 2/3 ogrodu. No i nie jest on dobrze podlany :-?

Zgodził się, żebyśmy poprowadzili wąż i przewód elektryczny na jego działce wzdłuż płotu - ok. 40m. Co o tym sądzicie i jaką pompę zastosować?

Pompa naprawdę dowolna. Należy jednak zwrócić uwagę, że przy tej długości kabla trzeba dobrać przekrój do mocy silnika, aby nie było nadmiernych spadków napięcia, tak by silnik miał normalne warunki pracy. No i dla bezpieczeństwa użytkowania koniecznie zastosować zabezpieczenie różnicowo - prądowe dla tego obwodu.

A tak na marginesie: jezeli poziom wody w tym cieku nie jest bardzo obniżony w stosunku do poziomu terenu, to na działkach nie powinno być problemów z wodą! Może podlewanie jest zbędne?